Tilbage til opskrifter

Peberrodsmarineret laks med fennikel syltet i Noilly Prat og appelsin

Peberrodsrelishen, der fungerer som marinade, er den store smagsgiver her. Og der er nok af den, til at du kan servere lidt ekstra ved siden af. Laksen skal marinere i to dage, før den er klar, og den syltede fennikel kan også med fordel laves en dag eller to i forvejen.

Få maden leveret til påskefrokosten. Menuen er hjemmelavet fra top til bund og klar til servering hjemme hos dig.

Se årets påskemenu her

Sådan gør du

Læg laksen i et fad med høj kant, gnid saltet ind i fisken på begge sider, og sæt fadet i køleskabet, så laksen kan trække, mens du laver relish.

Vend fintrevet peberrod med olivenolie, sukker, citronsaft og salt. Lad peberrodsrelishen stå på køkkenbordet, indtil sukkeret er opløst. Det tager ca. en times tid.

Gnid ca. halvdelen af relishen ind i laksen. Gem resten som tilbehør. Dæk laksen med køkkenfilm, men ikke for tæt. Sæt fisken i køleskabet på det koldeste sted, og lad den trække i to dage. Vend den undervejs.

Syltet fennikel

Skær fenniklen i tynde skiver. Hvis der er grønne kviste, så pluk dem, og læg dem i koldt vand til senere brug. Pil løget, og hak det groft. Varm olivenolien op i en gryde med bred bund, og tilsæt fennikel, sukker, løg og fennikelfrø. Rist i 3-4 minutter ved svag varme, indtil grøntsagerne er godt møre. Tilsæt Noilly Prat, appelsin- og citronsaft samt revet appelsinskal. Kog videre ved svag varme i yderligere 15-17 minutter, indtil fenniklen er let glaseret. Lad gryden dampe af på køkkenbordet, og køl så den syltede fennikel helt af i køleskabet.

Skær laksen i tynde skiver, og servér den med syltet fennikel vendt med fennikeltoppe. Gerne med ristet rugbrød og ekstra peberrodsrelish ved siden af.

Tip

Brug også peberrodsrelishen som tilbehør til charcuteri, røget fisk eller som basis i en dressing. Relishen er også en god måde at konservere peberrod på til senere brug, hvis du har noget tilovers.

Ingredienser

600 g laksefilet uden skind og ben
1 spsk salt
100 g frisk peberrod (fintrevet)
2 spsk mild olivenolie
50 g sukker
1 dl citronsaft
½ tsk salt

Syltet fennikel

1 fennikel (ca. 350 g)
1 løg
½ dl mild olivenolie
1 spsk sukker
1 tsk fennikelfrø
1 dl Noilly Prat (eller en anden vermouth eller hvidvin)
2 usprøjtede appelsiner saft heraf
½ citron saft heraf
1 usprøjtet appelsin skal herfra
fennikeltop (eller bronzefennikel eller frisk dild)
salt og peber

Find opskriften i Meyers jul