Tilbage til opskrifter

Nakkefilet i sursød sovs

Kogt svinekød er ofte undervurderet og især nakkefileten, som har noget bindevæv og en smule fedt, bliver i særklasse mør og saftig. Her sammen med forsommerens bedste grønne sager i en sursød sovs med fløde, hyldeblomst og peberrod.

Sådan gør du

Minimum to dage før

Gnid kødet ind i salt og lidt friskkværnet peber. Dæk det til, og sæt det i køleskabet i et par dage.

På dagen

Pil løgene, og snit dem groft. Kom kødet i gryden sammen med pilsner, most og bouillon. Kog langsomt væsken op, skum urenheder af, og kom nelliker og laurbærblade i gryden. Lad simre i op til 2-2½ time, og skum urenheder af overfladen undervejs. Kødet må gerne blive så mørt, at det kun lige holder sammen.

Sigt ca. 1 liter af kogelagen over i en ren gryde, og kog ind til ca. 7 dl, så du får en kraftigere bouillon (gem resten af bouillonen til noget andet lækkert). Skyl og snit spidskålen groft, og bælg ærterne. Skyl spinaten fri for jordrester, og kør den tør i en salatslynge, hvis du har en. Ellers så dup den i et viskestykke.

Vask og skrub kartoflerne helt rene og fine. Kog dem i 10-12 minutter i saltet vand, sluk for varmen, og lad kartoflerne trække i kogevandet under låg i lige så lang tid. Hæld vandet fra, og hold dem lune. Smelt smørret i en ren gryde, og tilsæt melet under omrøring. Tilsæt 6 dl af den reducerede bouillon lidt efter lidt, mens du pisker i gryden. Kog sovsen op sammen med fløden. Kog sovsen igennem ved svag varme i 10-15 minutter.

Damp grønsagerne i den sidste dl bouillon – begynd med at komme spids- kålen i gryden, derefter ærterne og til sidst spinaten. Læg låg på gryden, og damp i et par minutter. Sigt overskydende væde fra dampningen ned i sovsen. Skræl peberroden, og riv den ned i sovsen. Lun derefter kun sovsen forsigtigt ved svag varme, da peberroden ellers kan miste sin styrke. Smag sovsen til med salt og generøse mængder af friskkværnet peber, og giv sovsen sursød karakter med hyldeblomstsaft og hyldeblomsteddike.

Servering

Pluk forsigtigt hyldeblomstbuketterne af stilkene. Skyl skovsyren, og tør den forsigtigt i et viskestykke. Pluk kødet i store flotte stykker, og vend det med grønsager, kartofler og den varme sovs. Anret det hele på et stort flot fad, og dekorer smukt med hyldeblomsterne og skovsyren, og server retten.

Ingredienser

800 g nakkefilet
1 ½ tsk fint salt
2 løg
33 cl pilsner
2 dl æblemost
1 ½ l kyllingebouillon eller vand
5 nelliker
2 laurbærblade
½ spidskål
2 kg ærter i bælg
4 håndfulde spinat
600 g nye kartofler
40 g smør
40 g hvedemel
2 dl piskefløde
3 cm peberrod
½ dl hyldeblomstsaft
½ dl hyldeblomsteddike eller en anden lys eddike

Desuden

havsalt
Friskkværnet peber
1 håndfuld hyldeblomster (kan undlades)
1 håndfuld skovsyre (kan undlades)

Find opskriften i Meyers Simremad

Find bogen her