Sådan gør du
Stikkelsbærkompot
Skyl stikkelsbærrene, og nip dem, hvis du gider. Kom dem i en gryde sammen med vandet, og bring dem i kog. Når bærrene er ved at briste, tilsætter du sukkeret. Jævn med majsstivelse rørt ud i lidt vand. Kompotten må gerne være lidt fast. Afkøl kompotten, og kom den i en tætsluttende beholder, og opbevar den i køleskabet, til du skal bruge den.
Bunde
Forvarm ovnen til 180º ved varmluft. Løsn ringene på springformene, og dæk hver af bundene med et stykke bagepapir. Sæt ringene ned over igen, og luk begge forme til. Klip det overskydende bagepapir fra. Smør formens sider med smør, og stil så formene til side.
Pisk smør og sukker sammen i en røremaskine. Tilsæt æggeblommerne, en ad gangen, så de bliver godt indarbejdet i smørret. Sigt hvedemel og bagepulver sammen i en skål, og vend melet i dejen skiftevis med mælken. Fordel dejen i de klargjorte springforme, og glat dejen ud med bagsiden af en spiseske
Marengstop
Lav nu marengstoppen. Pisk æggehviderne stive med 80 g af sukkeret – start med at piske hviderne lidt, inden du hælder sukkeret i. Vend de resterende 80 g sukker i marengsmassen med en gummidejskraber. Fordel marengsmassen oven på de to bunde, og drys med mandelflager på overfladen.
Bag bundene i ca. 25 minutter, eller indtil de er gennembagte og marengsen let gylden. Tag bundene ud, og lad dem stå lidt i formene, før ringene løsnes, og kagerne forsigtigt løsnes og lempes over på en rist, hvor de får lov at køle helt af.
Fyld
Pisk fløde, flormelis og vaniljekorn til blødt skum. Vend løseligt stikkelsbærkompot i, så blandingen ikke er for ensartet – du står nu med det, man på engelsk kalder en fool, som i sig selv er en dejlig og klassisk dessert.
Læg en bund på et fad, og fordel stikkelsbærfløden udover. Læg den anden bund ovenpå, og slut af med et drys flormelis. Server kagen, lige efter at den er samlet. Lagkagen er bedst på dagen, men kan godt nydes senere efter en tur i køleskabet.
Ingredienser
Stikkelsbærkompot
Nok til både kagefyld og tykmælken dagen efter!
750 g modne grønne stikkelsbær
4 dl (ca.) vand
150 g (ca.) sukker
2 spsk majsstivelse
Bunde
70 g blødt smør
70 g sukker
4 æggeblommer
100 g hvedemel
2 ½ tsk bagepulver
4 spsk mælk
Marengstop
4 æggehvider
160 g sukker
1 håndfuld mandelflager
Fyld
½ liter piskefløde
2 spsk flormelis
kornene af ½ vaniljestang
kold stikkelsbærkompot
flormelis til pynt
2 springforme (ca. 24 cm i diameter)