Tilbage til opskrifter

Marengslagkage med stikkelsbærfløde

Bunde, der hver for sig indeholder både et lag sandkagelignende dej og et lag marengs, lagt sammen om iskold flødeskum med stikkelsbærkompot … Behøver vi at sige mere? Det skulle da lige være, at du kan erstatte stikkelsbærkompot med næsten enhver anden slags frugtkompot, bare den ikke er for sød. 

Skal vi levere maden til jeres sommerfest? Bestil sommermenuen ud af huset

Læs mere her

Sådan gør du

Stikkelsbærkompot

Skyl stikkelsbærrene, og nip dem, hvis du gider. Kom dem i en gryde sammen med vandet, og bring dem i kog. Når bærrene er ved at briste, tilsætter du sukkeret. Jævn med majsstivelse rørt ud i lidt vand. Kompotten må gerne være lidt fast. Afkøl kompotten, og kom den i en tætsluttende beholder, og opbevar den i køleskabet, til du skal bruge den.

Bunde

Forvarm ovnen til 180º ved varmluft. Løsn ringene på springformene, og dæk hver af bundene med et stykke bagepapir. Sæt ringene ned over igen, og luk begge forme til. Klip det overskydende bagepapir fra. Smør formens sider med smør, og stil så formene til side.

Pisk smør og sukker sammen i en røremaskine. Tilsæt æggeblommerne, en ad gangen, så de bliver godt indarbejdet i smørret. Sigt hvedemel og bagepulver sammen i en skål, og vend melet i dejen skiftevis med mælken. Fordel dejen i de klargjorte springforme, og glat dejen ud med bagsiden af en spiseske

Marengstop

Lav nu marengstoppen. Pisk æggehviderne stive med 80 g af sukkeret – start med at piske hviderne lidt, inden du hælder sukkeret i. Vend de resterende 80 g sukker i marengsmassen med en gummidejskraber. Fordel marengsmassen oven på de to bunde, og drys med mandelflager på overfladen.

Bag bundene i ca. 25 minutter, eller indtil de er gennembagte og marengsen let gylden. Tag bundene ud, og lad dem stå lidt i formene, før ringene løsnes, og kagerne forsigtigt løsnes og lempes over på en rist, hvor de får lov at køle helt af.

Fyld

Pisk fløde, flormelis og vaniljekorn til blødt skum. Vend løseligt stikkelsbærkompot i, så blandingen ikke er for ensartet – du står nu med det, man på engelsk kalder en fool, som i sig selv er en dejlig og klassisk dessert.

Læg en bund på et fad, og fordel stikkelsbærfløden udover. Læg den anden bund ovenpå, og slut af med et drys flormelis. Server kagen, lige efter at den er samlet. Lagkagen er bedst på dagen, men kan godt nydes senere efter en tur i køleskabet.

Tip

Vores favoriterstatninger er rabarberkompot, tæt mirabellekompot tilsmagt med blommeeddike, blommekompot eller en syrlig æblemos. Du kan også lægge rysteribs eller syltede solbær eller brombær på den nederste bund og komme flødeskum ovenpå, inden sidste bund lægges øverst. Ja, du kan faktisk også undlade at vende stikkelsbærkompot og flødeskum sammen, men bare komme dem oven på hinanden i kagen. Sådan er der nogen, der helst vil have den ...

Ingredienser

Stikkelsbærkompot

Nok til både kagefyld og tykmælken dagen efter!
750 g modne grønne stikkelsbær
4 dl (ca.) vand
150 g (ca.) sukker
2 spsk majsstivelse

Bunde

70 g blødt smør
70 g sukker
4 æggeblommer
100 g hvedemel
2 ½ tsk bagepulver
4 spsk mælk

Marengstop

4 æggehvider
160 g sukker
1 håndfuld mandelflager

Fyld

½ liter piskefløde
2 spsk flormelis
kornene af ½ vaniljestang
kold stikkelsbærkompot
flormelis til pynt
2 springforme (ca. 24 cm i diameter)

Find opskriften i Meyers kager

Find bogen her