I grundopskriften til et fuldkornsbrød bruger vi udelukkende fuldkornshvedemel, hvor alle kim- og skaldele er bevaret, så du får den rene og fulde kornaroma og alle de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, der findes i melet. Brødet bliver en mel- lemting mellem et lyst rugbrød og et saftigt ølandshvedebrød.

Sådan gør du

Band ingredienserne og ælt dejen rigtig godt igennem i røremaskine eller i hånden med en solid røreske. Ælt dejen sammen i en røremaskine til den samler sig om rørekrogen. Pisk derefter dejen igennem med røreske i 10-15 minutter med pauser.

Fyld dejen i en smurt form, og sæt et stykke køkkenfilm fast med elastik på toppen af formen. Lad formen stå på køkkenbordet ca. 2 timer, og sæt den så i køleskabet. Lad dejen hæve i mindst 12 timer. Dejen skal nu være hævet mindst 50%. Er den ikke det, stiller du formen lidt lunt og lader den hæve færdigt.

Tænd din ovn på fuld varme, mindst en halv time, før du vil bage brødet. Sæt formen på en bagerist midt i ovnen, og bag ved fuld varme de første 5 minutter. Skru så ned til 200°. Når brødet har fået en flot, mørk farve og lyder hult, når du banker på det, er det færdigbagt – det tager ca. 45 minutter.

Ingredienser

4 ½ dl vand
"ung surdej" frisket op inden for det sidste døgn)
5 g gær
10 g honning
500 g fuldkornshvedemel gerne ølandshvedemel
10 g salt