Sådan gør du
Bønner
Udblød bønnerne i rigeligt koldt vand natten over eller i mindst 5 timer. Hæld vandet fra.
Hak løg, hvidløg og chili fint. Varm en tykbundet gryde godt op med olien, og steg løg, hvidløg, chili og timiankviste i et par minutter. Tilsæt de udblødte kidneybønner sammen med paprika, laurbærblade, kokosmælk og bouillon, og lad det simre under låg i ca. 1 time – eller til bønnerne er møre. Smag til med salt, peber og limesaft.
Jerk-auberginer
Bland alle ingredienserne – minus auberginerne – godt sammen. Halvér auberginerne på langs, og brun skærefladerne på en varm pande i ganske lidt olie, til de har fået en flot stegeskorpe – det tager ganske få minutter. Læg de stegte auberginer på en bageplade med skærefladerne opad. Fordel jerk-marinaden på auberginerne, og bag dem i ovnen ved 200° i 20 minutter.
Ris og tomatsalat
Vask risene grundigt i en sigte i koldt vand, til vandet, der løber gennem, virker klart. Kog risene efter anvisningen på pakken.
Skær tomaterne i halve eller kvarter, alt efter størrelse. Vend dem med snittet forårsløg, limesaft, olie, salt, peber og frisk koriander.
Kom risene i skåle sammen med nogle skefulde af bønnerne, jerk-auberginerne og tomatsalaten.
Ingredienser
Bønner
200 g røde kidneybønner
1 lille løg
3 fed hvidløg
1 chili
7 kviste friskt timian
3 spsk vindruekerneolie
2 tsk paprika
2 laurbærblade
1 dåse kokosmælk
1 liter grøntsagsbouillon
salt og peber
saft af 1 limefrugt
Jerk-auberginer
1 tsk kanel
1 spsk koriander
¼ tsk allehånde
¼ tsk cayennepeber
½ tsk salt
2 spsk friske timianblade
4 fed hvidløg
1 spsk ingefær
3 spsk limesaft
2 spsk tamari eller soyasauce
2 spsk sukker (evt. kokosblomstsukker)
2 spsk vindruekerneolie
3 forårsløg
1 chili
2 auberginer
Ris og tomatsalat
200 g basmatiris
300 g små tomater
3 forårsløg
saft af ½ limefrugt
2 spsk vindruekerneolie
½ håndfuld koriander