Sådan gør du
Ordn svampene – hvis du kan få dem rene med en børste og en urtekniv er det bedst, ellers skyl dem kort. Skær dem i kvarter eller skiver. Sæt en gryde, der kan gå i ovnen, over med smør eller olie, og rist svampene i et par minutter, til de har fået lidt farve. Fisk dem op af gryden.
Pil og hak løget. Kom løget i gryden sammen med lidt ekstra smør eller olie, og rist det blødt ved mellem varme – det tager cirka 10 minutter. Kom 3 spsk. af eddiken ved, og lad det koge i et par minutter, til eddiken er næsten fordampet.
Pluk grønkålen fra stilkene, og riv eller skær bladene i mindre stykker på 3-4 cm. Kom dem i gryden sammen med de stegte svampe, og lad det riste et par minutter, til kålen er faldet lidt sammen.
Riv brødet i grove stykker, og fordel det på grøntsagerne i gryden. Rør æg og mælk sammen med ½ tsk. salt og lidt revet muskatnød, hæld æggemassen over brødet, og lad det trække i 10 minutter. Drys osten over gratinen, og bag den i ovnen ved 180° i 40-45 minutter, eller til æggemassen er stivnet og gratinen har fået en flot gylden farve. Lad gratinen hvile i 10-15 minutter, før du serverer den.
Ingredienser
500 g champignon (eller andre svampe)
2 spsk smør eller olie
1 løg
5 spsk æblecidereddike (eller anden lys eddike)
3 håndfulde grønkål
8 cm fuldkornsbrød
5 æg
5 dl sødmælk
1 tsk friskrevet muskatnød
150 g fast ost (f.eks. vesterhavsost)
salt og peber