Tilbage til opskrifter

Bagte grønne tomater med blå ost, valnødder, timian og kruspersille

  • Meyers salater

Når tomathøsten er slut i det tidlige efterår, sidder der masser af grønne tomater tilbage på planterne. De fås hos vellassorterede grønthandlere og er skønne at sylte, grille eller bage, som i denne salat. Server den til en rød oksesteg eller som del af et måltid med flere små retter.

Sådan gør du

Skær tomaterne i halve, og læg dem på en bageplade med bagepapir med skærefladen opad. Drys med salt og sukker. Bag tomaterne ved 90° i 2-2½ timer, til de er helt møre og er skrumpet en del. Lad dem køle af på køkkenbordet.

Rist valnødderne på en tør pande i et par minutter, og hak dem groft. Hak løget fint. Skyl persillen, og slyng den helt tør i en salatslynge eller et viskestykke. Hak persillen fint – gem en lille håndfuld hele blade – og vend den hakkede persille med valnødder, løg, balsamico og olivenolie. Smag til med salt og peber, og juster evt. med lidt honning. Sæt dressingen til side.

Blend ost, cremefraiche og sødmælk med en stavblender, til du har en glat, homogen dressing. Du kan også røre dressingen sammen med et piskeris, men den får ikke helt samme cremede karakter. Smag til med salt og peber.

Fordel tomaterne på et fad, og vend dem med persille­nøddedressingen. Slut af med ostecremen, lidt hele persilleblade og bløde timiankviste.

Ingredienser

1 kg grønne tomater
4 spsk sukker
1 spsk salt
80 g valnødder
1 lille skalotteløg
2 håndfulde kruspersille
3 spsk balsamicoeddike
3 dl koldpresset olivenolie
1 tsk honning
50 g cremet blå ost (f.eks. gorgonzola eller blå kornblomst)
1 dl creme fraiche 38%
1 dl sødmælk
1 håndfuld bløde timiankviste
friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers salater året rundt

Find bogen her