Tilbage

Spis sæsonens råvarer i august

Kalenderen siger august, og sensommeren er en realitet - men sommer er vel nu engang sommer og det gælder om at få det hele med! Selvom dagene så småt bliver kortere og lyset langsomt svinder, er der stadig en overflod af de danske grøntsager, frugter og bær melder for alvor deres ankomst. Tomaterne i drivhuset er blevet modne, kartoflerne har vokset sig til, de faste sommersquash står flot og stikkelsbærrene og de dybmørke brombær er blevet søde af sommerens sol. Så sæt tryk på sensommerstemningen og fyld køkkenet med alt det bedste fra havet, haven og marken lige nu.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser. 

 

Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:

  1. Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
  2. Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
  3. Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
  4. Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
  5. Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.

Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i august

Der sker en masse vidunderlige ting i naturen når kalenderen rammer august måned, og selvom sommeren er ved at være slut, kan du stadig finde en masse friske og sprøde grøntsager og frugter i den danske natur. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:

En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i august

Courgette

Courgette, squash, zucchini - kært barn har mange navne. Uanset hvad du vælger at kalde denne aflange grøntsag, kan vi ikke komme udenom, at den har et hav af anvendelsesmuligheder i både det søde og salte køkken.

Courgette har en rimelig neutral smag, der er en anelse sødlig og nøddeagtig, men bestemt ikke dominerende. Grøntsagen kan spises rå i salater eller som pasta, marineret, dampet, sauteret, revet i brød, kager mm. Courgette kan også skæres i skiver eller tern og bruges som fylde i en simrende gryderet. Vidste du, at du også kan spise de fine gule blomster, der gror på courgetten? Se nogle af vores yndlingsopskrifter med courgette herunder.

Blommer

De danske blommer er bare de bedste - de er søde og saftige og har en helt fantastisk aroma. I sensommeren er de begyndt at pryde på træerne og måske du selv har et blommetræ i haven, klar med skønne blommer den næste måneds tid.

Blommer er også rigtig gode at fryse ned, så du kan nyde dem resten af året. Du skal blot huske at udstene dem først. Alternativt kan du sylte eller lave en stor portion blommer om til en skøn relish eller marmelade, så du har til desserter, på morgenbollen eller noget helt tredje. Herunder vil vi gerne dele vores opskrift på en dejlig blommerelish med varme krydderier, og en opskrift på en velsmagende salat med den syrligt-søde frugt. Derudover har vi også en opskrift på en dejlig blommesaft.

Kantareller

I august måned kan du i skovbunde være heldig at støde på en af de mest eftertragtede svampe i Danmark - kantareller. Det er nemlig nu, der er flest at finde, så det er bare med at tage en kurv under armen og gå på jagt i den danske natur.

Kantareller har en svagt pebret umamismag og er en yderst delikat svamp, der i al sin enkelthed bare smager fantastisk. På grund af, at svampe er rige på umami, egner de sig godt som erstatninger til kød - hvis du nu prøver at skære lidt ned eller slet ikke spiser kød. Umami er lig med velsmag og er en af de fem grundsmage. Få inspiration til, hvordan du kan bruge kantareller gennem en af vores opskrifter herunder.