I oktober 2023 åbnede den første bælgfrugtbod i MENY på Borups Allé i København, og initiativet opnåede hurtigt så stor interesse, at MENY nu opsætter boder i 40 butikker fra Valby til Viborg:
“Vej-selv-bælgfrugterne startede som et pilotprojekt, for vi ved, at næsten hver anden dansker gerne vil spise flere bælgfrugter, men ofte mangler inspiration – og det vil vi gerne hjælpe med”, fortæller marketingchef i MENY, Rikke Bangild, og uddyber:
”Den typiske MENY-kunde er optaget af kvalitet, smag og er nysgerrig på nye tendenser, men vi er alligevel blevet overvældet af interessen for både boder og bælgfrugter generelt”.
På landsplan er salget af bælgfrugter i MENYs butikker steget 12% fra 2023-2024, og denne tendens afspejles i interessen for bælgfrugtboderne:
”Siden vi åbnede den første bod, har vi både oplevet et flot salg og fået mange positive tilkendegivelser – og så har vi ovenikøbet fået mails fra kunder udenfor Storkøbenhavn, der spørger, hvornår deres lokale MENY åbner en bod. Derfor er det oplagt nu at udvide konceptet til butikker i hele Danmark”, siger Rikke Bangild, og tilføjer, at MENY-købmændene har fået støtte af KFI til at etablere vej-selv-boderne:
”Vi er vi glade for, at Købmændenes Erhvervsdrivende Fond også kan se vigtigheden i, at vi får bælgfrugterne ud til endnu flere danskere”.
Vil genskabe tradition for at dyrke og spise bælgfrugter i Norden
Hos Meyers har bælgfrugterne i en årrække været omdrejningspunkt for en række initiativer fra kogebøger og dyrkning af oprindelige ærtesorter til omlægning af kantiner med grønnere måltider. Jonas Astrup, der er udviklingschef i Meyers, er begejstret for, hvordan de grønne proteiner er ved at vinde indpas på danskernes tallerkner:
”Detailmarkedet i dag er kendetegnet af en ubønhørlig kamp om at være billigst, og råvarer med geografisk tilknytning og madkulturens forhistorie udgør en decideret sjældenhed. Derfor er det opløftende at finde sammen med MENY for at sætte en ganske væsentlig dagsorden”, fortæller Jonas Astrup og uddyber:
”Det glæder mig naturligvis, at kunderne allerede bakker op om initiativet. Men det glæder mig mindst lige så meget, at MENY, selv i et meget spædt salgsstadie, har modet til og troen på, at økologiske bælgfrugter fra Danmark og Norden – herunder en række bevarings-værdige sorter – bør spille en ikke uvæsentlig rolle i de fleste menneskers madliv”.
Meyers har netop lanceret en status på deres bæredygtighedsstrategi og har i egen forretning øget indkøbet af danske bælgfrugter fra 68 kg til 16 tons fra 2018-2023. Indsatsen er del af en overordnet ambition om at reducere CO2 for råvarer med 50% i 2030, og madvirksomheden forventer, at bælgfrugterne spiller en væsentlig rolle i deres grønne omstilling:
”Både EAT-Lancet kommissionen og en perlerække af kloge folk er utvetydige, når de konkluderer, at mad givetvis er dén største løftestang til både at forbedre egen sundhed, men også jordens klima og dets økosystemer. Flere bælgfrugter i vores måltider er simpelthen en af nøglerne”, siger Jonas Astrup og slutter:
”Vi glæder os til det fortsatte arbejde, men også til at udbygge initiativer, der kan inspirere flest mulige til at gøre brug af økologiske ærter, linser og bønner – dét er reel grøn omstilling af vores fælles madkultur og fødevaresystem allerede i dag”.