Råvarer du kan finde i naturen

Nu er frost og kulde snart ved at være ovre, og vi kan begynde at glæde os til at jorden atter spirer. Vintersæsonen er snart ved at være ovre, og jorden begynder at spire igen. Skov, krat og haver bugner med alt det grønne guld, og i marts og april er der masser af gode ting, du selv kan plukke i naturen på din skattejagt under åben himmel. Så nu kan du blive klar til at lave alverdens dejlige forårsretter med inspiration fra det nordiske køkken.

Sanke: At søge og samle, ved at plukke og pille, navnlig frugter, blomster, urter og lignende.

Kom godt i gang

Hvis du, som de fleste, er en uøvet sanker, er det en god ide at følge seks simple råd:

- Begynd med at samle få typer af råvarer, højt to eller tre pr. tur, for at gøre det nemmere at komme i gang

- Orientér dig altid hjemmefra; lær lidt om de råvarer, du vil sanke, og hvad de kan forveksles med

- Find gode billeder og beskrivelser af planterne og tag dem med ud i naturen

- Brug din sunde fornuft og dine sanser, når du sanker. Duft, mærk, smag og observér. Der er mange kendetegn, som kan guide dig

- Er du på nogen måde i tvivl, så lad planterne stå og find noget andet

- Husk altid at skylle de høstede afgrøder grundigt, inden du spiser dem

  • Ramsløg

    Er nok en af de mest populære vilde, spiselige plante. Den bliver 15-45 cm høj med matgrønne og langstilkede grundblade. Ramsløg er ofte at finde i kystnære områder, især i Østjylland og i den østlige del af landet. Den dufter lidt af hvidløg, som især pryder luften i juni, hvor de visner. Er du heldig at finde nogle ramsløg, skal du bare skære de blade af du skal bruge og derefter skylle dem. Så kan du bruge dem i en kartoffelsalat, i en pesto eller i en suppe.

    OPSKRIFT PÅ RAMSLØGMAYO
  • Skvalderkål

    Er en livskraftig 30-80 cm. høj skærmplante med et net af lange underjordiske udløbere.
    Skvalderkålen kan findes i hele landet, bare det har en næringsrig jord. Du kan dog oftest finde den ved beboelse, i vejkanten og i parker. De nye lysegrønne blade, som kan plukkes fra april bliver tit brugt sammen med grønkål, på grund af den friske smag og det høje indhold af vitaminer og mineraler. Men den er også god at sautere, og kan også sagtens bruges i en stuvning ligesom med spinat.

  • Brændenælde

    De savtakkede nælder, er nok mest kendt som noget lidt ubehageligt. Men de kan altså sagtens bruges i maden, bare pas på fingrende når du plukker dem. Brændenælder er bedst at plukke i foråret, inden de bliver over 20 cm, da de ellers bliver grove og bitre. En brændenælde kan blive fra 30 cm op til 130 cm, men er bedst når de er helt små. De kan findes i hele Danmark, overalt hvor der er lidt grøn jord.
    Du kan skylle skuddene eller blanchere dem, og herefter kan de bruges friske i en tærte, i en suppe eller i en omelet.

    OPSKRIFT PÅ BRÆNDENÆLDESUPPE
  • Rabarber

    Det er sjældent man lige falder over rabarber i naturen, men det er muligt. Specielt nær bebyggelser og steder hvor der har ligget haveaffald. Rabarber kan blive mellem 70-80 cm. høje, og hvis du er så heldig at finde nogle rabarber, eller selv har dem hjemme i haven, skal du hive dem op med et fast greb så de ikke knækker, da det hvide stykke nederst er særligt delikate. Rabarber kan bruges både i en suppe, i kage eller laves til saft – men de skal ofte gøres selskab af noget sukker, da de er meget syrlige. Men lad vær med blindt at følge sukkeranbefalingen i opskriften, da alle rabarber har et forskelligt syre niveau, det er bedst at smage sig frem.

    OPSKRIFT PÅ BAGTE RABARBER