Et af vinterens lyspunkter - citrusfrugter

Appelsiner, lime, grape, citroner og clementiner. Dette er kun et udpluk af sorter, da listen af citrusfrugter er lang. Citrusfrugterne stammer oprindeligt fra Asien og bestod primært af 4 sorter, som siden hen har lavet utallige krydsninger og er blevet de frugter, vi kender i dag.

Giv vinterens retter et friskt pift med citrusfrugter

Vi kan ikke undvære deres fantastiske egenskaber i vinteren, hvor de lyser godt op på tallerkenen blandt kål og rodfrugter. Ud over at være en fantastisk smagsforstærker og kompagnon i køkkenet, er de også en vitaminbombe og en vigtig kilde til C-vitamin. Sødmen fra appelsin og syrligheden fra citroner er gode til at pifte ethvert måltid op. Især citronen og appelsinen nyder vi godt af i både det søde og salte køkken og anvender dem i alt fra marmelader, salater, dressinger og bagværkdag.

Læs med, når vi deler et hav af forskellige opskrifter, som egner sig godt både til jule- og vinterhygge.

 

APPELSINER​

Appelsiner er ligesom de andre citrusfrugter i sæson i vinterhalvåret, hvor især appelsinerne kan noget helt særligt i forhold til resten af året. Smagen og duften af appelsiner er dog dejlig året rundt og dens sødme egner sig godt i alt fra marmelader, salater og kager. Vi synes især, at den kan noget i i den søde juletid - prøv fx at tilsætte appelsin i dine æbleskiver, ambrosia, brunkager eller julesalater.

 

Omkring jul er sæsonen for blodappelsiner på sit højeste, og det giver en meget fint parfumeret og aromatisk appelsinmarmelade, hvis du bruger blodappelsiner i stedet for almindelige appelsiner.

 • Opskrift

  Ambrosia julekage

  Appelsin og marcipan

  Ambrosia var navnet på de antikke guders mad, som gav dem udødelighed og evig ungdom. Det tør vi ikke love dig, men mindre kan også gøre det – du bør unde dig selv at bruge kanelsnurredejen til denne skønne julekage med appelsin og marcipan.

  Opskrift

Tip!

Man kan bruge både skal og saft af alle mulige citrusfrugter i helt almindeligt rørt smør, de kan alle bruges til glasur, kager, drinks, varme drikke som toddy og gløgg. De fine citrusaromaer forgylder fadbagte rodfrugter, en bagt kartoffel, en bøf, fisk eller rå vintersalater med kål og rodfrugter.

CITRONER​

De fleste kender citonmånen, man finder i den gule indpakning i supermarkedet. Et nemt og sikkert valg. Dog vil vi næsten vædde en citronmåne om, at vores hjemmelavet citronmåne herunder kan få selv de mest forhærdede købekageentusiaster til at droppe købevarianten og gå i krig med mel og citroner!

 

 • Opskrift

  Hjemmelavet citronmåne

  Citroner

  De fleste kender til den klassiske citronmåne, som er en blød og saftig kage, smurt med en citronglasur af flødeost og masser af citron. Vi kan forsikre dig om, at citronmånen her kan få selv de mest forhærdede købekageentusiaster til at droppe købevarianten og gå i krig med mel og citroner!

  Opskrift

Vidste du at ...​

Vintertid er lig med citrustid. Det er i vintermånederne, at citrusfrugterne har sæson, og derfor er det også nu, de som regel er billigst. Saltsyltede citroner forlænger citroners holdbarhed betydeligt. Saltsyltningen er med til at give citronerne en mere ædel og kompleks duft og de fungerer særligt godt som et krydderi og en smagsgiver til supper, salater, fjerkræ og fisk.

Brug hele citronen, og skær den i mindre bidder – og fjern synlige kerner først, de bidrager med unødig bitterhed. Du kan også blende lidt af det gule frugtkød og bruge det i dressinger.

Du får vores opskrift på vores saltsyltede citroner her.

Forskel på holdbarhed

Mange af de citrusfrugter, vi har i supermarkederne, kommer enten fra Sydeuropa eller Californien. Fordi mange af dem er længe undervejs, er det svært at regne med holdbarheden. En huskeregel for os er, at de kan holde sig ca. 1-2 uger efter du har købt dem.