Selvom vi bor i et land omringet af vand, er det ikke os alle, der husker at udnytte den velsmag og sundhed, der bevæger sig rundt ude i de danske farvande. Derfor vil vi gerne hjælpe dig til flere dejlige måltider fra havet.
Kostrådene har i årevis fortalt os, at vi skal spise mere fisk, og de nye opdaterede kostråd fra Fødevarestyrelsen er ingen undtagelse. Her lyder budskabet; ”Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk”. Det er nemlig både sundt og mere bæredygtigt at sætte sild, torsk, muslinger og alle de andre havfavoritter på middagsbordet, og de fisk, der trives i de kølige vande omkring Danmark, er faktisk nogle af de bedste råvarer, vi har i Norden.
Men mange af os kender nok til fornemmelse af ikke at have helt samme selvsikkerhed med tilberedning og håndtering, når det kommer til hele fisk med skæl, ben og glinsende øjne.
Derfor træder vi nedenfor ind i fiskekøkkenet og kigger på grundtilberedninger som dampning, stegning, bagning og grill, ligesom du kan finde en håndfuld af vores yndlingsopskrifter med de fisk, der er i sæson lige nu.
DE 2 GANGE OM UGEN
At spise fisk og skaldyr er fordelagtigt for vores sundhed, da det bidrager med både fedtstoffer, proteiner, vitaminer og mineraler som D-vitamin, jod og selen, der ikke altid er nemt at få fra andre fødevarer.
Når vi spiser fisk flere gange om ugen, mindsker vi samtidig risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Blandt andet derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi spiser 350 g fisk om ugen, svarende til cirka 2 aftensmåltider, hvor fisk udgør hovedretten.
Med de lunere temperaturer kommer også oplagte lejligheder til at finde grillen frem og tilberede aftensmaden over gløderne. Læg sæsonens fisk på risten og se frem til et dejligt måltid - måske under åben himmel?
#Tip 1
Fisk, der er faste i kødet, samt de fleste fisk med skind, kan lægges direkte på grillen.
#Tip 2
Fisken slipper nemt, hvis du pensler skindsiden med olie, og ikke flytter på fisken, før den selv slipper risten. Varmen får sukkerindholdet i skindet til at karamellisere og danne en dejlig skorpe.
#Tip 3
Fisk, som er løsere i kødet, bliver bedst, når de er indpakket eller tilberedt i en foliebakke. Pak dem gerne med friske krydderurter og skåret citron.
VÆLG BÆREDYGTIGT NÅR DU VÆLGER FISK
De kølige vande omkring Danmark rummer nogle af verdens bedste spisefisk. Vi vil gerne bidrage til en udvikling, hvor vi øger fokus på vores regionale fiskearter og er med til at fremme de mindre havnes aktivitet og kultur. Vi har i Meyers sat os som mål, at al fersk fisk og skaldyr, vi bruger, skal være fanget med skånsomme fangstmetoder og ikke fra overfiskede bestande.
Det betyder i praksis, at al fersk fisk, vi bruger, skal være fra WWFs grønne liste, og at alt fisk fra opdræt skal være på den blå liste.
Hvis man vil tage hensyn til klimaaftryk, fiskebestande og opdræt kan det nogle gange være svært at vide, om den fisk, der kigger op på dig fra køledisken, er et bæredygtigt valg.
Sammen med WWF Verdensnaturfonden er vi i vores Kantiner gået sammen om en pixi-opskriftsbog, der både guider til valget af de bæredygtige fisk og skaldyr og giver opskrifter på enkle, velsmagende måltider.
Læs Meyers og WWFs pixibog her