Nyt, gratis opskriftshæfte med grønne livretter

I dagene 2. - 4. september lagde Tangkrogen i Aarhus rammer til Danmarks største festival om mad – Aarhus Food Festival, der bød på tre dage med inspiration, madglæde og spiselige oplevelse. Selv bidrog vi med en grøn masterclass, hvor vi fra scenen ”Fælleskøkkenet” delte tips og tricks til et grønnere hverdagskøkken. Hvis du ikke selv var til stede i Aarhus, kan du nedenfor downloade opskriftshæftet ”Grønne genveje”, som deltagerne kunne tage med hjem.

Lørdag 3. september indtog Martin Bang Sinlan Jensen, køkkenchef hos Meyers i Aarhus og Bo Frederiksen, erfaren gastronomisk rådgiver hos Meyers Madhus i København, Fælleskøkkenet til Aarhus Food Festival. Her gav de to en times kondenseret grøn inspiration til at skabe smagstætte, umamifyldte hverdagsretter med grøntsagerne som hovedperson. Kokkene kogte 30 års erfaringer ned til konkrete redskaber, som gav inspiration til at prøve kræfter med et grønnere og mere bæredygtigt køkken derhjemme.

 

Smag er afgørende i at få grønnere mad på tallerkenerne, for hvis ikke det grønne smager himmelsk, gider ingen spise det

Bo Frederiksen, gastronomisk rådgiver hos Meyers Madhus

Vi skal genlære at lave mad

Masterclassen til Aarhus Food Fest lægger sig i slipstrømmen af vores mange øvrige initiativer, der skal udbrede kendskabet til grøn mad og give danskerne endnu bedre forudsætninger for at minimere kødet på tallerkenen.

Eksempelvis kan du hente flere opskrifter i kogebøgerne ’Grøn mad’ og ’Grønne proteiner’, komme med på vores grønne madkurser eller møde os rundt omkring i landet, når vi hver sommer besøger talrige festivaler og events og holder masterclasses og peptalks om grøntsagernes potentiale.

  • Det grønne køkken

    Kurser

    Få velsmag ud af sæsonens grøntsager

    Året rundt er det muligt at deltage i madkurser i Meyers Madhus. Her inviterer vi bl.a. indenfor i det grønne køkken. Få inspiration til velsmagende, varierede og farverige grønne måltider, og lær grundteknikker i det grønne køkken. Maden på kurset er 100% plantebaseret.

    Se mere

I vores frokost- og kantineordninger gør vi også en målrettet indsats for at servere mere grønt til vores tusindvis af daglige gæster, ligesom vi indgår i samarbejde med lokale producenter om at få flere bælgfrugter i den danske landbrugsjord og et endnu større udvalg af danske grøntsagstyper.

Arbejdet med at skubbe vores fælles madvaner i en ny og grønnere retning er en flerstrenget indsats, og vi er først lige begyndt. Heldigvis rummer planterigets råvarer en rigdom, som giver uudtømmelige muligheder i køkkenet, og bidrager med kvaliteter som friskhed, tekstur og saftighed til vores måltider. Men at lykkes i det grønne køkken kræver på mange måder en helt ny værktøjskasse, end den vi har været vandt til i det danske køkken. Mange af os har ikke fantasi til at få bønner, kikærter og linser ind på spisebordet, og vi mangler et repertoire af basisopskrifter, der kan gøre auberginen uimodståelig og spidskålen til familiefavoritten. Et grønt køkken lægger eksempelvis i højere grad op til måltider med flere små retter og løsdele, der supplerer hinanden, og hvor intet er tilbehør og intet er i centrum. Måltider, hvor pureer, sprøde salater, brød, grillede grøntsager og andre gode sager spiller op til hinanden.

Du kan læse mere om bælgfrugter og hvordan du får flere grønne proteiner ind på tallerkenen her.

Vend hierarkiet på hovedet: Hvilke grøntsager har du lyst til i aften?

I den seneste analyse fra Madkulturen om grøn og klimavenlig mad i Danmark svarer to tredjedele, at de gerne selv vil spise mere klimavenligt. Men en tredjedel siger samtidig, at de synes, det er svært at lave klimavenlige måltider, og det er særligt den yngre målgruppe, der ser en udfordring i at gå i køkkenet med grøntsager og bælgfrugter. Der ligger derfor et stort potentiale i at udbrede kendskabet, inspirationen og konkrete opskrifter på familiens grønne livretter, så endnu flere får smag for at skifte hverdagens redning nummer et, det hakkede oksekød, ud med linser, kikærter og kål.  

​Mange af os kender nok til den umiddelbare tanke om 'kød med tilbehør', når vi står i supermarkedet og skal opfinde mandagens aftensmad, og idéen om grøntsager som noget sekundært, stikker dybt i vores madkultur.

Derfor kan det være en god øvelse at vende hierarkiet på hovedet, og næste gang starte med at spørge dig selv, hvilke grøntsager du har lyst til?