Økologi - en bæredygtig behandling af miljø, natur og dyr.

Økologi er din sikkerhed for gode råvarer, ingen sprøjtemidler og dyrevelfærd. For os handler økologi om at arbejde for bæredygtighed og en helhedstankegang fra jord til bord. Læs med og bliv klogere på, hvordan økologi gør en forskel for dig.

Hvorfor økologi? 

Økologi er et helhedsorienteret landbrug. Et landbrug, hvor man tænker på miljø, natur og dyr, og hvor målet er en mere skånsom landbrugsproduktion til gavn for os og for fremtidige generationer. Det gælder i enhver økologisk produktion at udnytte jordens ressourcer, men samtidigt at genbruge næringsstoffer og tilføre jorden det, man har taget fra den. Når du køber økologisk mad, får du fødevarer uden syntetisk kemi og tilsætningsstoffer. Samtidig med at du passer på dig selv med rene fødevarer, passer du også på vores fælles miljø, drikkevandet og skaber bedre dyrevelfærd og mere liv i og omkring markerne.

Økologisk korn

Det gode brød er fundamentet for det gode måltid. I vores kantiner bager vi udelukkende med mel fra korn, der er dyrket økologisk i Norden. Det gør vi ud fra den holdning, at økologisk landbrug er fremtidens landbrug, både på lokalt og globalt plan.

For hvert kilo økologisk mel, du bager med, eller for hver gang, du har købt ca. 1,8 kg økologisk brød, sparer du 330 liter grundvand for at blive forurenet med sprøjtegifte. At bage med økologisk mel betyder derfor ikke kun noget for dit brød og din sundhed – det betyder også noget for vores fælles jordklode. 

5 gode grunde til at vælge økologi

  • 1

    Rene fødevarer

    Når du køber økologisk mad, får du fødevarer uden syntetisk kemi og tilsætningsstoffer.

  • 2

    Dyrevelfærd

    Dyrevelfærd i økologisk sammenhæng indebærer, at husdyrene får så frie og naturlige forhold som muligt inden for rammerne af produktionen.

  • 3

    Mad med mere smag

    Økologiske grøntsager, frugt og dyr har de bedste og mest naturlige betingelser. Bl.a. derfor vinder økologiske varer ofte gourmet-priser.

  • 4

    Godt for vores grundvand

    Når du køber økologiske varer, er du med til at spare vores fælles vand for rester af de giftstoffer, som bliver brugt på ikke-økologiske marker

  • 5

    En rig og ren natur

    Undersøgelser dokumenterer, at der i gennemsnit er 30 procent flere vilde plante- og dyrearter på økologisk dyrkede arealer, sammenlignet med ikke-økologisk landbrugsjord

  • Rene fødevarer

    Økologisk korn

    Brød og bagværk

    På økologiske gårde dyrkes kornet uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Det er den oprindelige metode, som man har brugt siden kornavlens oprindelse, og indtil for godt hundrede år siden var det den eneste måde, man kunne forestille sig at dyrke korn på. Men det ændrede sig, da flere mennesker skulle brødfødes, og industrien derfor udviklede viden og teknikker til at øge produktionen. Smagfulde og næringsrige oprindelige kornsorter blev erstattet af korn, som ved brug af den rette mængde kemi kan klare sig under næsten alle forhold. Det betød, at udbyttet blev øget, og at landbrugsbedrifterne blev større. Men samtidig med de videnskabelige landvindinger gik årtusinders praktisk viden og erfaring i glemmebogen, og de gamle kornsorter med den store smag og den høje næringsværdi blev glemt eller gemt væk, fordi de gav et lavere udbytte.

    Vækstbetingelserne for kornet i økologiske og biodynamiske jordbrug minder måske nok om tidligere tiders jordbrug, fra tiden før kunstgødning og kemi. Men i moderne økologiske landbrug har man samtidig udviklet dyrkningsmetoder, der indebærer, at man som landmand opnår et større udbytte end tidligere og nu er oppe på et anstændigt udbytte (ca. 50-75 % af udbyttet på en konventionel mark), hvilket i sidste ende indebærer, at økologisk mel og økologisk brød i dag både til at få fat i og til at betale.

For hvert kilo økologisk mel, du bager med, eller for hver gang, du har købt ca. 1,8 kg økologisk brød, sparer du 330 liter grundvand for at blive forurenet med sprøjtegifte.