Nu er vi medlem af 'Landsorten'

Forleden var Meyers Madhus og Meyers bageri sammen med en række andre landmænd, frøforskere, møllere og bagere samlet til markvandring, der kulminerede med den stiftende generalforsamling for ’Landsorten’ - et nyt initiativ, der arbejder for at udbrede økologisk forædlet korn og specielle kornsorter.

Som medlem af foreningen Landsorten får vi adgang til økologisk såsæd, både Somtil afprøvning i marken og til testbagning, og sammen med de andre medlemmer skal vi hjælpe hinanden med forædling, produktion og distribution af den såsæd, som vi hver især har behov for. Det er drømmen, at det på sigt kan resultere i et mere alsidigt udvalg af korn af høj genetisk kvalitet, der samtidig bliver tilgængeligt for flere, både til brødkorn i vores egne bagerier og til hjemmebagerierne landet over.

Mere end 100 forskellige kornsorter

På markvandringen præsenterede Anders Borgen, som har forsket i kornsorter og arter i flere årtier, sine såsædsmarker med mere end 100 forskellige kornsorter, der står på ræd og række i marken i en blanding af gamle kornsorter fra verdens genbanker og helt nye sorter. Det er netop fra disse marker, at den i dag meget populære danske ølandshvede er forædlet.

At lave en populær kornsort, kan tage rigtig mange år da man skal sikre, at den er modstandsdygtigt overfor sygdom, og at udbyttet i marken er attraktivt nok til at landmændene vil så det. Endeligt skal bagekvaliteten være i orden for mølleren og smagen, og dejen skal kunne fungere hos bageren.

Stærkere bånd mellem by og land

Det var en fantastisk dag i marken og en kæmpe fornøjelse at være samlet med fagfolk, som er ligeså begejstrede for korn, mel og brød, som vi er. Vi glæder os over at være en del af foreningens arbejde og håber også, at vi med indsatsen omkring Landsorten kan knytte nye venskaber med de øvrige aktører og skabe stærkere bånd mellem by og land.

> Læs mere om Landsortens arbejde <

Fakta

- Landsorten er en forening, og medlemmerne hjælper hinanden med forædling, produktion og distribution af den såsæd, som medlemmerne har behov for.

- Medlemmerne kan gennem foreningen få økologisk såsæd til foder, brødkorn, malt m.v., som ikke findes i almindelig handel.

- Foreningens sorter omfatter både gamle kornsorter fra verdens genbanker og helt nye sorter forædlet økologisk af bl.a Agrologica

- De fleste af Landsortens sorter er enten økologisk forædlet af Agrologica, eller er gamle sorter, som ikke længere er i officiel produktion og optaget på EU's sortsliste.