Et klimabevidst køkken
Bevægelsen mod et mere klimabevidst køkken har taget fart i de sidste par år. Du vil sikkert ikke være overrasket over, at det grønne skal fylde mere, og at især kødet og de fede mælkeprodukter tilsvarende mindre. Det er heller ikke uventet, at bælgfrugterne og de bæredygtige fisk fremhæves som alternativer til det kød, vi spiser alt for meget af på vores breddegrader. Fuldkornet, planteolierne og de magre mælkeprodukter er også forventede medspillere.
Det er let at være enig i kostrådene. Det svære er at følge dem i praksis! Hvis kostrådene skal leve i vores køkkener, kommer det for langt de fleste af os til at kræve en vis kulinarisk oprustning.
Tag bælgfrugterne som eksempel. I Danmark har vi et meget stedmoderligt forhold til bælgfrugter. Vi spiser ikke ret mange af dem, og kun de allermest bønneentusiastiske hjemmekokke har et egentligt repertoire af retter med bælgfrugter i centrum.
Sammen klarer vi ærterne
Det skal vi gøre noget ved – sammen. For hvis det at spise bælgfrugter er et spørgsmål om at vende forkogte kidneybønner og kikærter i den mad, vi allerede laver, så går vi død på projektet inden for et par uger. Hvis vi derimod sammen kan finde frem til nye klassikere, hvis vi kan opdage og genopdage både nordiske og internationale sorter, og hvis vi ikke mindst formår at hente inspiration udefra – fra italienske bønnesupper til indiske curries, pakistanske daals og sydamerikansk street food – så vil projektet ende med at være en gave til vores madkultur.
En lignende opgave ligger i at lære os selv at bruge andre og flere forskellige fisk end dem, vi er vant til, og i at fortsætte og styrke brugen af de nordiske korntyper, hvis genkomst har været en vigtig del af den opblomstring på brødfronten, vi har set herhjemme i de senere år.
Kostrådene peger i den rigtige retning. Hvis vi alligevel skulle have ønsket os noget andet eller mere, så måtte der gerne have indgået en opfordring til at bruge råvarer frem for færdigmad – til at lave mad fra bunden, gerne sammen, og bruge færre højt forarbejdede produkter.
Når vi gør det, styrer vi uden om tilsætningsstoffer, vi fremtidssikrer vores madkultur, og vi gør noget godt for klimaet, når vi selv tager røreskeen i hånden. Lad det være vores supplerende råd.
Kostråd udleves i køkkenet – og vi glæder os til at være med til at forme fremtidens velsmagende, levende og klimavenlige køkken sammen med dig!