De nye kostråd

I går landede de nye kostråd fra Fødevarestyrelsen. Det særligt nye ved dem er, at de ikke blot handler om vores egen sundhed, men også om planetens. De nye kostråd opfordrer os til at have klimaet med, når vi beslutter, hvad der skal fylde på tallerkenen. Det er glædeligt, og det giver os masser at tygge på.

Et klimabevidst køkken

Bevægelsen mod et mere klimabevidst køkken har taget fart i de sidste par år. Du vil sikkert ikke være overrasket over, at det grønne skal fylde mere, og at især kødet og de fede mælkeprodukter tilsvarende mindre. Det er heller ikke uventet, at bælgfrugterne og de bæredygtige fisk fremhæves som alternativer til det kød, vi spiser alt for meget af på vores breddegrader. Fuldkornet, planteolierne og de magre mælkeprodukter er også forventede medspillere.

Det er let at være enig i kostrådene. Det svære er at følge dem i praksis! Hvis kostrådene skal leve i vores køkkener, kommer det for langt de fleste af os til at kræve en vis kulinarisk oprustning.
Tag bælgfrugterne som eksempel. I Danmark har vi et meget stedmoderligt forhold til bælgfrugter. Vi spiser ikke ret mange af dem, og kun de allermest bønneentusiastiske hjemmekokke har et egentligt repertoire af retter med bælgfrugter i centrum.

 

Sammen klarer vi ærterne

Det skal vi gøre noget ved – sammen. For hvis det at spise bælgfrugter er et spørgsmål om at vende forkogte kidneybønner og kikærter i den mad, vi allerede laver, så går vi død på projektet inden for et par uger. Hvis vi derimod sammen kan finde frem til nye klassikere, hvis vi kan opdage og genopdage både nordiske og internationale sorter, og hvis vi ikke mindst formår at hente inspiration udefra – fra italienske bønnesupper til indiske curries, pakistanske daals og sydamerikansk street food – så vil projektet ende med at være en gave til vores madkultur.

En lignende opgave ligger i at lære os selv at bruge andre og flere forskellige fisk end dem, vi er vant til, og i at fortsætte og styrke brugen af de nordiske korntyper, hvis genkomst har været en vigtig del af den opblomstring på brødfronten, vi har set herhjemme i de senere år.
Kostrådene peger i den rigtige retning. Hvis vi alligevel skulle have ønsket os noget andet eller mere, så måtte der gerne have indgået en opfordring til at bruge råvarer frem for færdigmad – til at lave mad fra bunden, gerne sammen, og bruge færre højt forarbejdede produkter.

Når vi gør det, styrer vi uden om tilsætningsstoffer, vi fremtidssikrer vores madkultur, og vi gør noget godt for klimaet, når vi selv tager røreskeen i hånden. Lad det være vores supplerende råd.

Kostråd udleves i køkkenet – og vi glæder os til at være med til at forme fremtidens velsmagende, levende og klimavenlige køkken sammen med dig!

  • Fødevarestyrelsen

    De nye kostråd

    Spis planterigt, varieret og ikke for meget

    Når du spiser planterigt, varieret og ikke for meget, er det godt for både din sundhed og for klimaet.

    Planterig og varieret mad er mad med mange grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. Planterig og varieret mad, der følger De officielle Kostråd, indeholder også fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt en mindre mængde kød. Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder, frø og kornprodukter vigtige kilder til protein.

  • Fødevarestyrelsen

    De nye kostråd

    Spis flere grøntsager og frugter

    Grøntsager og frugter er gode for din sundhed. De indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Det gælder især de grove grøntsager, fx ærter, gulerødder og blomkål. Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler. De røde og orange grøntsager indeholder bl.a. betacaroten (vitamin A), mens de mørkegrønne grøntsager bl.a. indeholder calcium, folat og jern. Det er derfor vigtigt, at du spiser forskellige slags grøntsager.

  • Fødevarestyrelsen

    De nye kostråd

    Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

    Bælgfrugter og nødder er gode valg, når du vil spise sundt. Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder og frø gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

    Fisk og skaldyr er gode for din sundhed. De indeholder fedtstoffer, vitaminer og mineraler, fx vitamin D, jod og selen, som kan være svære at få nok af fra andre fødevarer. De bidrager derudover med protein. Særligt fede fisk er gode kilder til de vigtige omega-3-fedtsyrer og vitamin D. Når du spiser fisk flere gange om ugen, mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det er vigtigt, at du varierer mellem de forskellige typer fisk.

  • Fødevarestyrelsen

    De nye kostråd

    Spis mad med fuldkorn

    Fuldkorn er godt for din sundhed. Når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske risikoen for flere forskellige livsstilssygdomme. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Derfor får du flere vitaminer, mineraler og kostfibre. Når du spiser planterigt og varieret, er kornprodukter også en vigtig kilde til protein.

  • Fødevarestyrelsen

    De nye kostråd

    Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

    Planteolier, fx raps- og olivenolie, er gode kilder til fedtstof, når du vil spise sundt og klimavenligt. Når du vælger planteolier i stedet for hårde fedtstoffer, fx smør og kokosolie, er det godt for din sundhed, da du mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Du får desuden flere af de fedtstoffer, som din krop har brug for.

    Alle typer fedtstoffer bidrager dog med mange kalorier. Det er derfor vigtigt, at du ikke spiser for meget fedtstof. Planteolier har et lavere klimaaftryk end fx smør og blandingsprodukter.

  • Fødevarestyrelsen

    De nye kostråd

    Spis mindre af det søde, salte og fede

    For at spise sundt, er det nødvendigt at begrænse, hvor meget slik, kage, chokolade, is, kiks og chips du spiser. Det gælder også visse typer af fastfood, fx pizza, pommes frites og burgere. Du kan godt spise lidt af det søde, salte og fede, men hold igen, da et højt indtag kan bidrage med for mange kalorier og føre til overvægt. Samtidig optager disse produkter pladsen for den sunde mad. Det gør det svært at få de vitaminer og mineraler, som du har behov for.

  • Fødevarestyrlsen

    De nye kostråd

    Sluk tørsten i vand

    Din krop har brug for vand for at fungere optimalt. Vand dækker dit væskebehov, uden at bidrage med kalorier.

    Af hensyn til din sundhed er det vigtigt, at du begrænser, hvor meget du drikker af alkohol og søde drikkevarer som fx sodavand, saftevand, sports- og energidrikke. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld. Både sukkersødede drikkevarer og alkohol kan ved et højt indtag bidrage med mange kalorier.

    Søde og særligt de syreholdige drikkevarer øger desuden risikoen for at få huller i tænderne. Sukkerfrie drikkevarer kan give syreskader på tænderne ligesom sukkerholdige drikkevarer.

  • De nye kostråd

    Linsegrød med æblecider, portobellosvampe, urter og græskar

    Opskrift med bælgfrugter

    Linsernes svar på risotto med en flot mørkegrøn farve, en dejlig cremet konsistens og efterårssmage fra svampe, syltet græskar og cider. Brug de krydderurter, du har ved hånden og lyst til – bare det er nogle af de bløde. Har du ikke lige tid til at sylte græskar, kan du bage det i stedet og smage det godt til med eddike.

  • De nye kostråd

    Falafel-bowl

    Opskrift med bælgfrugter

    Et måltid med mange velsmagende elementer. Du kan sagtens vælge og vrage – lav falaflerne, og spis dem i pitabrød. Eller lav svampecremen som dip til stegte eller rå grøntsager. Går du linen ud og laver hele pakken, får du et virkelig helstøbt og mættende måltid.

    Få opskriften
  • Opskrift på squashspaghetti med linseboller i tomatsauce

    De nye kostråd

    Squashpasta med linseboller i tomatsauce

    Opskrift med bælgfrugter

    Et solidt måltid, der ikke kan undgå at sende tankerne i retning af spaghetti med kødboller, bare uden kød eller pasta. De små frikadeller af linser og byg vil selvfølgelig også gå godt til almindelig pasta, ligesom squashpastaen kan serveres med kødboller i tomatsauce.

    Få opskrift