De økologiske okser fra Livø

I vores kantiner udvælger vi råvarer og leverandører ganske nøje, og vores forskellige samarbejder trækker alle i retning af mere klimavenlig husdyrhold. Én af vores topprioriteter er at få aftaler med danske producenter. Lige fra danske bælgfrugter fra Lolland og Bornholm til økologisk oksekød fra Livø. Vi arbejder for, at de animalske råvarer, vi bruger – mælken, osten og kødet – udover at repræsentere den største mulige velsmag, kommer fra et husdyrhold, der er i samklang med den omgivende natur, prioriterer hensynet til dyrenes naturlige adfærd og har det lavest mulige miljøaftryk.

For at få en god forståelse for vores råvarer tager køkkencheferne ofte ud og besøger leverandørerne. Særligt det årlige besøg på Livø giver gode snakke om dyrene, naturen og fremtidens landbrug.

På en lille ø i Limfjorden græsser en flok økologiske okser. Det meste af året kan man finde dem fritgående, mens de tager for sig af øens græs og urter. Det kan de, fordi Livø, som de lever på, er en 100% økologisk ø. Okserne, som er af racen Aberdeen-Angus, passes og plejes af ægteparret Bente og Karsten Kjærgaard, der driver Livø Avlsgaard. De er statsansatte og sørger for, at Livø bliver ved med at opretholde sin gode natur.

Det er ikke tilfældigt, at det er denne okserace, som Bente og Karsten holder. Aberdeen-Angus er nemlig særligt velegnet til afgræsning og naturpleje. Hver dag bidrager køerne altså til naturplejen af Livø og er med til at opretholde den frodige natur og høje biodiversitet på Limfjordsøen. Vi samarbejder i dag med Bente og Karsten på ottende år, og det er en stor fornøjelse at kunne bakke op om deres aktiviteter på gården.

 

 

Fra jord til bord

En gang om året tager vores køkkenchefer fra kantinerne en tur til Livø. ”Når vi besøger Livø og køerne, kan vi se, hvor den mad, vi serverer for vores gæster, kommer fra.”, forklarer Maurice, som til daglig er køkkenchef i kantinen hos PensionDanmark.

På deres besøg fortæller Bente og Karsten om dyrene og naturarealerne, de græsser på. Køkkencheferne får et indblik i oksernes liv og forståelse for, hvad der gør det flotte kød mørt og saftigt. ”Med vores besøg tager vi fortællingen om fra jord til bord’ og forståelsen af dyrene og naturen med på vores arbejde. Den fortælling kan vi give videre til vores gæster og kollegaer derhjemme.”, forklarer Maurice. 

Besøgene bidrager ikke kun til fortællingen om de flotte dyr, der lever på græs. Køkkencheferne får også historien om Livø – hvordan øen er gået fra at være en anstalt til nu en 100% økologisk ø. Desuden deler Karsten ud af sin store viden om biodiversitet; om hvordan de hele tiden sørger for at opretholde den og tester nye måde at bevare den på.

”Det hele bidrager til fortællingen om vores råvarer. At vi kan være stolte af den mad, vi serverer, fordi det er god kvalitet.”

Maurice, køkkenchef i kantinen hos PensionDanmark

I Meyers har vi en række samarbejder i gang, der alle trækker i retning af mere klimavenlig husdyrhold. Økologisk opdrættede okser på Livø, der om sommeren græsser på øen, og om vinteren alene spiser foder dyrket på øen, økologiske skovgrise og græsgrise fra Fyn er nogle af de husdyrbrug, vi mener, har stor værdi og fortjener en plads i fremtidens madlandskab.