Tabbouleh med grillet forårsgrønt
Nye kartofler med olivenolie og krydderurter

Beregn pris og
Bestil menu

kuvert(er)

Fra 195,-pr. person

Fik påskefrokost til 4 pers. leveret på sommerhusadresse i Gilleleje Skærtorsdag, leveret af flink chauffør som aftalt. Super ros for selve emballage af alle retter, præcist med notat på hver ingrediens - respekt for logistikafd. hos jer. Og sidst men ikke mindst - maden var uovertruffen, super vejledning, intet kunne gå galt. Stor ros fra vores to gæster og i øvrigt store portioner, så der også var til lidt sen aftensmad. Så meget afslappet i vores lille Corona-boble !

Mvh P. Frøslev

Hvorfor holder vi pinse?

Foråret byder på stribevis af helligdage, hvor vi samler dem, vi holder af, nyder årets første solskinstimer og spiser særlige retter og traditionelle menuer, som knytter sig til hver af højtiderne. Først kom påsken med sine gule kyllinger og æggejagt i haven, men 50 dage efter påskedag kommer pinsen. Ja faktisk kommer ordet ’pinse’ af det græske ord ’pentekoste’, som betyder halvtredsindstyvende. Fordi den altså er afhængig af påsken falder den forskelligt hvert år, men dog altid i maj eller juni. I år ligger pinsen søndag d. 23. maj og mandag d. 24. maj 2021.

Pinsen har en helt særlig tilknytning til Helligånden. Inden Jesus steg til himmels på Kristi Himmelfartsdag, lovede han nemlig sine disciple en talsmand, som kunne tale på deres vegne, når de skulle ud i verden og fortælle om den genopstandne frelser. Dem blev Helligånden, som gjorde dem i stand til at udbrede evangeliet til alle folkeslag. Derfor kalder man ofte Pinsen for kirkens fødselsdag.

Det er derfor også mest inde i kirkerne, at Pinsen bliver holdt i hævd, og her er det da også en reel festdag med pinsegudstjenester både pinsedag og 2. pinsedag, ligesom særligt Grundtvig har bidraget til festen med en lang række pinsesalmer, som vi stadig synger den dag i dag. Du kender måske også udtrykket ’at se pinsesolen danse’. Det kræver, at du enten står meget tidligt op eller fester natten igennem for at opleve de første solstråler på pinsedag. Det er faktisk en københavn’sk tradition, for når Tivoli og andre forlystelsessteder lukkede, trak folk ud imod Frederiksberg, hvor de så solen stå op fra Frederiksberg bakke.

Hvad spiser vi til pinse?

I den almindelige befolkning står pinsen lidt i skyggen af både påsken og julen og er ikke på samme knyttet op til måltidstraditioner eller særlige handlinger, men de fleste bruger da alligevel fridagene til at samle familie og venner om god mad og drikke. Man kan derfor ikke pege på en særlig, traditionel pinsemenu ligesom man kan med mange andre af årets højtider.
Men måske kender du pinsefisk? Lidt ligesom at vi spiser and til jul og kyllinger til påske. Hvis ikke, så er det fuldt forståeligt, for det er faktisk en relativt ny tradition fra 1991, da daværende biskop over Roskilde Stift, Jan Lindhardt gik sammen med Foreningen Fiskebranchen, om at markedsføre fisken som danskernes pinsespise. Han var ganske enkelt bange for, at pinsen skulle blive madløs, nu den ikke ligesom julen har anden eller påsken har kyllingen. Det er i dag blevet til en hyggelig tradition, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid.