ÆRT ETC
ÆRT ETC er en markedsplads og tænketank, etableret med det formål at genskabe en tradition for at dyrke og spise bælgfrugter i Norden.
Initiativet drives af Jonas Astrup i Meyers Madhus i samspil med ressourcepersoner i Meyers og samarbejdspartnere udenfor virksomheden. De primære temaer i initiativet omhandler bevaringsarbejde af gamle sorter og biodiversitet, forbedring af dyrkningsmetoder og rensning, udvikling af nye samhandels – og samarbejdsmodeller i og på tværs af værdikæden, det sanselige arbejde med opskriftudvikling og smag, og ikke mindst indsatsen for at øge efterspørgslen efter ærter, bønner og linser, som meget gerne må være dyrket af bønder i Danmark, økologisk. Ultimativt ønsker initiativet at bidrage til accelereringen af den grønne omstilling af vores fælles madkultur og fødevaresystem.
Den danske bælgfrugttradition
Der har været dyrket bælgfrugter i Danmark igennem tusinder af år, men vi har i de seneste generationer haft for vane at forære en del af dem til landbrugets husdyr. Vi har derfor slået pjalterne sammen med økologer, der kan kan få ting til at gro, og som også synes at udvalgte ærter, linser og bønner fortjener lidt opmærksomhed.
På den måde håber vi sammen at kunne skrive et grønnere kapitel i vores fælles madkultur. For der findes givetvis kun få ting, hvis nogen overhovedet, man kan putte i jorden og som bedre forener smag, ernæring og fiksering af væsentlige mikronæringsstoffer i mulden med et lavt klimaftryk, end bælgfrugter.
Lad os genrejse Danmark som bælgfrugtnation
Danmark og norden har et ganske stedmoderligt forhold til bælgfrugter, der er en perifær råvare i langt de fleste køkkener. Det har ikke altid set sådan ud i Danmark. Indtil midten af 1800-tallet dyrkede vi bælgfrugter i stor stil, særligt ærter. De udgjorde en central dels af den dengang allestedsnærværende danske bondekost, og det var ikke ualmindeligt at spise ærter hver dag året rundt.