Tilbage til opskrifter

Saltbagt knoldselleri med sort trompetsvamp, solbær og brunet smør

  • Meyers salater

Langsom bagning med salt giver knoldsellerien en helt uforlignelig smag og nærmest en duft af trøffel. Saltet og skindet holder på al saften og kraften, og den lange tilberedning giver en fantastisk blød konsistens. Brunet smør har nogle af de samme nøddeagtige smagskvaliteter og går virkelig godt til. Server knoldsellerien her til frokost eller som tilbehør til blodrødt oksekød. Prøv også at servere den hele saltbagte selleri for sig selv med smør og en skål finthakkede krydderurter som drys.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Skrub sellerien grundigt med en stiv børste; sørg for, der ingen jordrester er tilbage. Kom sellerien i et dybt, ikke for stort ovnfast fad, og dæk den med saltet. Bag sellerien ved 135° i 3­-3½ time.

Når der er en time tilbage af bagetiden, så vend solbærrene med honningen, og spred dem ud på en bageplade med bagepapir. Sæt dem ind sammen med sellerien i de sidste 45­-60 minutter. Tag bærrene ud af ovnen, og lad dem køle af.

Når sellerien kommer ud af ovnen, er saltet stivnet til en hård kappe. Hak saltet væk, og læg sellerien på et skærebræt, og lad den dampe lidt af. Skræl sellerien med en kniv, og pluk eller skær det bløde, hvide kød i mindre stykker

Skær bladene af blegsellerien, og læg dem i koldt vand sammen med persillen. Skær blegselleristænglerne i tynde skiver.

Smelt smørret i en lille gryde, og lad det stå over middel varme, til det begynder at dufte af nødder og bliver let brunt i farven. Så snart smørret når det punkt, så tag det af varmen, så det ikke brænder på. Det tager 5­-8 minutter. Vend balsamico, olivenolie og ½ tsk. honning sammen med smørret.

Rens svampene med en blød børste. Fjern eventuelle rodrester med en skarp kniv. Sæt en pande over med lidt vindruekerneolie, og varm den op, til olien begynder at ryge. Rist svampene i 2­-3 minutter, og krydr med salt og peber.

Ved servering

Slyng persille og blegselleriblade tørre, gerne i en salatslynge, og pluk dem groft. Vend stykker af saltbagt selleri, blegselleri, persille og blegselleriblade med den stadig lune dressing. Smag evt. til med lidt mere salt og peber. Drys som det sidste solbærrene og svampene over salaten, og server den straks – svampene farver salaten sort, hvis de tilsættes i for god tid.

Ingredienser

1 knoldselleri (ca. 1 kg)
1 kg alm. groft salt
100 g solbær
2 spsk honning
2 blegselleri
1 håndfuld bredbladet persille
50 g smør
1 dl balsamisk æbleeddike
1 dl koldpresset olivenolie
200 g sort trompetsvampe (evt. tørrede, opblødte eller andre svampe; kan også undværes)
1 spsk vindruekerneolie til stegning
friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers salater året rundt

Find bogen her