Tilbage til opskrifter

Pizza med kartoffel, hvidløg og basilikum

En god pizzadej er vigtig for at opnå det bedste resultat for en hjemmelavet pizza. Men ikke kun bunden er af stor betydning, for tomatsovsen spiller også en stor rolle. Her får du opskriften på en hjemmelavet pizza med en frisk tomatsovs lavet på solmodne cocktailtomater.

Bestil mad ud af huset til vinterfesten. Lad vores kokke stå for maden, så du kan bruge tiden sammen med jeres gæster.

Se alle vores menuer her

Sådan gør du

Pizzabund

Hæld vand, honning og olivenolie i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt halvdelen af melet, og rør grundigt. Tilsæt salt og resten af melet (gem lidt til udrulning), og ælt dejen grundigt i 3-5 minutter. Dejen skal være glat og smidig uden at hænge fast i fingrene. Kom dejen i en skål smurt med lidt olivenolie, film skålen, og lad dejen stå lunt 1-2 timer, indtil den er hævet til dobbelt størrelse. Tænd ovnen på 250º, og start med at have bagepladen inde i ovnen, så den er varm, når pizzaen kommer på. Hvis du har en rigtig bagesten, er det selvfølgelig endnu bedre; det handler om at give bunden masser af varme nedefra, så den bliver sprød og god. Vend dejen ud på et meldrysset bord, slå den ned, og rul den helt tyndt ud, jo tyndere, jo bedre, så bunden har størst mulig chance for at blive sprød, når den bages. Portionen her passer til 2 bunde af almindelig bagepladestørrelse. Løft de udrullede bunde over på hver deres stykke bagepapir.

Frisk tomatsovs

Skyl tomaterne, og kom dem i en gryde (behold stilkene på – de afgiver en frisk og intens tomatsmag under tilberedningen) sammen med groftsnittet skalotteløg, rosmarinkviste, det hele fed hvidløg, salt, peber, olivenolie og vand. Kog tomaterne under låg i 25 minutter, så de falder helt sammen, men stadig bevarer deres friskhed. Fisk stilkene og rosmarinkviste op af tomatsovsen, og kog sovsen i yderligere 5 minutter uden låg, så noget af væsken fordamper, og smagen bliver mere koncentreret. Blend sovsen i gryden med en stavblender, og smag til med evt. ekstra salt og peber. Lidt sukker og æbleeddike kan også gøre en stor forskel, tomater er meget forskellige, og måske er det netop et ekstra skud syre eller sødme, sovsen mangler.

Saml pizzaerne

Skræl kartoflerne, og skær dem i papirtynde skiver. Kom først frisk tomatsovs, så revet ost, kartoffelskiver, hele friske hvidløgsfed og lidt af de hele basilikumblade på bundene. Tag den varme bageplade ud, og løft bagepapiret med den ene pizza over på den. Sæt pizzaen i oven, og bag den i 10-12 minutter. ved den høje varme, så den bliver helt sprød og gylden på både top og bund. Tag pizzaen ud, og glid den over på et spækbræt. Hak resten af basilikumbladene, og drys dem på pizzaen sammen med et drys salt, og server med det samme. Mens I spiser den første pizza, kan I passende bage den anden på samme måde.

Tip

Du får den lækreste pizzabund, når du bruger hvedemel med højt proteinindhold og god glutenstruktur som fx ølandshvedemel eller tipo 00. Hvis du vil have en lidt grovere bund, kan du lave dejen med 700 g sigtet hvedemel og 300 g fuldkornshvedemel.

Ingredienser

Pizzabund

6 dl lunkent vand
1 spsk akaciehonning
3 spsk olivenolie
10 g gær
1 kg hvedemel (se tip)
1 tsk salt

Frisk tomatsovs

500 g cocktailtomater
3 skalotteløg
3 kvist rosmarin
1 fed hvidløg
havsalt
Friskkværnet peber
2 spsk olivenolie
½ dl vand
evt. lidt sukker
evt. lidt æbleeddike

Pizzafyld

3 dl frisk tomatsovs
100 g friskrevet pecorino (eller anden god fast ost)
3 kartofler
15 g basilikum
2 fed hvidløg
havsalt