Er du nøjagtig med fremgangsmåden, så har du her en mørdej, der virker hele tiden – og som vil blive din faste følgesvend på tærterejser og hindbærsnitteeventyr. Mørdejens største kvalitet, ud over smagen er, at den så at sige er skærefast. Du kan skære et rent snit, uden at der står flager og krummer ud til alle sider. Denne mørdej egner sig fantastisk til tærter, men du kan også bage småkager af dejen. Brug dem f.eks. som sprødt tilbehør til is eller chokolademousse.

Sådan gør du

Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt sukker, så kornene ikke klumper sammen. Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 120 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 350 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen. Del portionen i to lige store dele, og rul dejen ud i 2,5 mm tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg det ene hold dej og papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time. Læg den anden dej i fryseren, så har du den til en anden god gang. Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule. Beklæd en tærteform med løs bund med dejen. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af. Ret til med fingerspidserne. Prik bunden flere steder med en gaffel. Beklæd den med et stykke alufolie, og fyld formen op med riskorn eller tørrede bønner, hvis du skal bage mørdejen før videre brug. Bag bunden midt i ovnen i ca. 20 minutter (medmindre andet er beskrevet i den opskrift, du følger). Tag formen ud, fjern forsigtigt alufolien med de tørrede bønner, stil formen tilbage i ovnen, og lad den få lidt farve i 5-10 minutter. Hvis bunden finder på at løfte sig, så skynd dig at prikke forsigtigt med en gaffel for at lukke luften ud. Tag formen ud, og stil den til afkøling på en bagerist.

Ingredienser

½ vaniljestang
240 g blødt smør
160 g flormelis
60 g mandelmel (eller fintblendede smuttede mandler)
2 æg
470 g hvedemel
1 tsk fint salt

Desuden

ris (eller bønner til at holde tærtebunden nede ved bagning)

Find opskriften i Meyers Bageskole

Find bogen her