Tilbage til opskrifter

Aspargeskartofler og stenbiderrogn med sprødt kyllingeskind og rosa grønkål

Der er noget ved stenbiderrogn og kartofler, der går godt sammen. Den salte havsmag og strukturen i rognen fungerer godt til voksagtige, milde kartofler. Stenbiderrogn hører til i overgangen mellem vinter og tidligt forår, og altså inden vi får nye kartofler. Men aspargeskartofler har en god fast struktur til en salat som denne. Kyllingeskind giver en flæskesværsagtig sprødhed og kan erstattes med croutoner eller undlades.

Sådan gør du

Skrub kartoflerne rene med en stiv børste. Tag ca. 100 g fra, og skær dem i fine skiver på 4-­5 mm. Bring en gryde med letsaltet vand i kog, og kog de kartofler, du har skåret i skiver, i 4-­5 minutter ved svag varme. Hæld vandet fra, og køl kartoflerne af under den kolde hane – det er vigtigt, de stadig har bid.

Snit skalotteløget fint. Tag en lille smule fra, og sæt til side. Kog æble­ cidereddike og vand med det meste af det snittede skalotteløg samt laurbærblad , sukker og lidt salt. Kom de kogte kartoffelskiver i lagen, og lad dem trække i mindst 3 timer.

Kog de resterende kartofler møre i letsaltet vand i 15­-18 minutter. Si vandet fra, og lad dem køle af til stuetemperatur. Mos kartoflerne groft med en gaffel. Vend dem med lidt olivenolie og et par spsk. lage fra de syltede kartofler, og smag til med salt og peber.

Smag stenbiderrognen til med salt, og læg rognen i en finmasket sigte, så det meste af væden kan dryppe af – det tager 15­-20 minutter. Skyl kålen grundigt i rindende vand, og pluk den i fine buketter. Læg kålen i koldt vand i 20­-25 minutter, til den er sprød. Slyng den tør i en salatslynge eller et viskestykke.

Ved servering

Fordel de mosede kartofler på et stort fad. Si resten af lagen fra de syltede kartofler, og vend dem med kålen. Anret de syltede kartofler, dild og kål sammen med stenbiderrognen og cremefraiche på fadet. Fordel kartoffel­chips og kyllingeskind over salaten sammen med det sidste skalotteløg.

Tip

På et stykke godt rugbrød bliver denne salat til et skønt stykke smørrebrød.

Ingredienser

500 g små aspargeskartofler
¾ dl æblecidereddike
1 dl vand
1 skalotteløg
1 laurbærblad
1 tsk sukker
½ dl olivenolie
1 håndfuld dildkviste
200 g renset stenbiderrogn
1 håndfuld rosa grønkål
¾ dl creme fraiche 38%
1 håndfuld kartoffelchips
4 sprøde kyllingeskind (find opskriften ved at søge 'sprødt kyllingeskind' på meyers.dk)
havsalt
friskkværnet peber