Tilbage

Claus Meyers CV

I mere end 30 år har Claus Meyer gennem forsknings-, rådgivnings- og formidlingsaktiviteter og via sit entreprenørskab, arbejdet for at bekæmpe elendigheden og fremme mulighederne og kvaliteterne i den danske madkultur.


Titel

Gastronomisk iværksætter.

Født
27. december 1963.

Uddannelse
Cand. merc. international (Sprøk) fra Handelshøjskolen i København, 1991.

Privat
Gift med Christina Meyer Bengtsson, sammen har de tre piger, og Christina har en søn fra tidligere ægteskab.

Bestyrelsesmedlem og medejer af Meyers A/S: Virksomheden Meyers tæller i dag aktiviteter inden for kantinedrift, produkter i detailhandlen, festmenuer til private, firmafrokost, rådgivning, uddannelse, events, restaurantdrift, kogebøger, bagerier i gadebilledet og en række andre aktiviteter, der har mad, mennesker og måltider i centrum.

Hertil kommer Claus Meyers ejerskaber i Nordhavn Eddikebryggeri, Meyers Spisehus i Lyngby, Hotel Sakskøbing og Vigmosegaard på Lilleø samt medejerskab i Restaurant Aska i New York og fodboldklubben Nykøbing FC.
Desuden har han stiftet den almene velgørenhedsfond Melting Pot Foundation, som gennem madlæringsprojekter vil forbedre fremtidsmulighederne blandt udsatte og marginaliserede befolkningsgrupper i Danmark og i udvalgte udviklingslande.

Karriere 

1989

Stifter catering virksomheden Meyers Køkken.

1991

Cand.merc.int. fra CBS

1991-1999

DR1’s huskok i program-serien Meyers Køkken

1995

Stifter sammen med Søren Sylvest Chokolade Compagniet, der har det skandinaviske agentur for den franske chokolade Valrhona. Sammen udvikler de i 1996 enkeltfarmskaffemærket Estate Coffee. I 2000 åbner de Estate Coffee kaffe- og chokoladebar på Gl. Kongevej i København, og i 2005 etablerer de eget kafferisteri i Valby under navnet Copenhagen Roasters.

Læs mere på chokocom.com

1998

Opfinder i samarbejde med partneren Mette Martinussen det teateragtige restaurantprojekt Ester & Soja i den nu nedlagte sojakagefabrik på Islands Brygge.

1999

Åbner Meyers Madhus i hjertet af København. Madhuset har siden været ramme om et unikt gastronomisk miljø, hvor bredden og eliten i dansk madkultur mødes i en afslappet atmosfære.

Stifter Meyers Kantiner.

2001

Etablerer sammen med Arne Astrup forskningsprojektet MEYOBES, der skulle udforske grænseområdet mellem gastronomi og sundhedsvidenskab. Forskningen beskæftigede sig specielt med at undersøge, om det var muligt at lave mad med et minimum med fedt men med maksimal velsmag. Resultaterne blev offentliggjort i videnskabeligt tidskrift (se listen nedenfor) og blev formidlet populært gennem bogen Spis Igennem.

2003

Bistår Anders Kissmeyer med udviklingen og etableringen af Nørrebro Bryghus.

Hyrer René Redzepi som køkkenchef for Noma, der åbner i november. Mads Refslund ansættes som co-køkkenchef, og de bliver begge partnere. Senere træder Refslund ud. Blot halvandet år efter åbningen modtager Noma en stjerne i Michelin-guiden, to år senere bliver det til to Michelin-stjerner. Noma er 3 år i træk kåret som den 3. bedste restaurant i verden af Restaurant Magazine.

2004

Initiatvitager til Nordisk Køkkensymposium. Ny Nordisk Køkkenmanifest lanceres.

2005

Åbner den første Meyers Deli på Gl. Kongevej på Frederiksberg. I 2006 etableres Deli i Magasin på Kongens Nytorv og i 2011 på Godthåbsvej på Frederiksberg.

Læs mere om Meyers Deli her.

2006

Køber Hotel Saxkjøbing på Lolland-Falster sammen med kokkene Erwin Lauterbach og Carl Jones. Hotellet tilbyder forkælelsesophold for private, konference- og mødefaciliteter for virksomheder og en restaurant, der serverer rustik mad baseret på lokale råvarer. Claus Meyer er i dag ejer af hotellet, der har den lokale erhvervsmand Ebbe Frahm som aktionær.

2007

Gør comeback som tv-kok på DR1 i det nordiske mad- og rejseprogram Mad i Norden – Smag på Danmark – med Meyer. Sideløbende med den danske udsendelsesramme lanceres en engelsk version af tv-programmerne under titlen New Scandinavian Cooking. Programrækken bliver set af op imod 100 mio. seere i 60 lande. Efterfølgende i 2011 sendes yderligere 10 programmer under titlen Smagen af Norden.

2008

Etablerer sammen med René Redzepi not-for-profit-institutionen NordicFoodLab. Et madlaboratorium, hvis formål er at udforske, udfordre og udvikle det nordiske køkkens råvaregrundlag.

Udnævnes til forskningsleder under OPUS – Optimal trivsel, Udvikling og Sundhed for danske børn gennem en sund ny nordisk kost. Et 5-årigt og 100 mio. kr. stort forskningsprojekt under LIFE – det Biovidenskabelige Fakultet ved KU og Nordea-fonden. OPUS etableres for at udforske det sundhedsfremmende potentiale i det nordiske køkkens råvaregrundlag og for at fremme børns sundhed.

2010

Etablerer Nordhavns Eddikebryggeri sammen med Andreas Harder.

Åbner Meyers Bageri i Jægersborggade. Siden etableres bagerier også i St. Kongensgade, Classensgade og på Amagerbrogade.

Etablerer Grupe&Meyer i samarbejde med den økologiske pioner og landmand Per Grupe.

2011

Åbner Restaurant RADIO i samarbejde med Jesper Kirketerp og Rasmus Kliim.

Er initiativtager til Melting Pot-fonden, der arbejder for at øge livskvaliteten og forbedre fremtidsmulighederne blandt udsatte og marginaliserede befolkningsgrupper i Danmark og udvalgte udviklingslande, bl.a. ved etablering af madskoler. Melting Pot etablerer Smagens Time og Madmodsløbet samme år.

Melting Pot indleder et samarbejde med Kriminalforsorgen om at udforske, hvorvidt man kan forebygge tilbagevenden til kriminalitet ved at etablere kokkeskoler i udvalgte danske fængsler. Pilotprojekt foregår i Vridsløselille Statsfængsel og dokumenteres til DR1 under titlen, Restaurant bag Tremmer.

Bistår Rene Redzepi i etableringen af MAD.

2012

Åbner restaurant NAMNAM i samarbejde med Michael Pang-Larsen.

Stifter Melting Pot Bolivia sammen med IBIS. Melting Pot Bolivia lancerer senere samme år madfestivallen TAMBO i samarbejde med en række bolivianske NGO’er og Den danske ambassade i Bolivia. Melting Pot Bolivia åbner i 2013 restauranten GUSTU i La Paz med en integreret mesterlæreruddannelse for marginaliserede unge som en integreret del af projektet.

Meyers Madhus vinder et offentlig udbud om at fortsætte driften af kokkeskolen i Vridsløselille samt udbrede konceptet til henholdsvis det åbne fængsel i Jyderup og Københavns Fængsler.

Holder TED-talk under overskriften: Unfolding the potential of indigenous food cultures, worldwide.

2013

Slår dørene op til Meyers Spisehus i Lyngby, bageri, restaurant, vinbar, juicebar, pizzeria, kafferisteri, kaffebar og madskole under samme tag.

Åbner jazz-klubben The Standard i samarbejde med bl.a. Niels Lan Doky, Torsten Vildgaard, Søren West og den indiske Sethi-familie i det gamle toldhus på Havnegade 44. The Standard huser tre restauranter, STUDIO, ALMANAK og VERANDAH.

2014

Er tilbage på tv med DR-programmerne Pop Up, hvor Claus Meyer, sekunderet af kolleger fra Meyers Køkken og Meyers Madhus, laver pop-up gadekøkkener rundt omkring i Danmark. På tre forskellige, spektakulære lokationer laves mad med lokale råvarer til 1000 mennesker på 12 timer – kun ved brug af ild og vand og hjælp fra lokale ildsjæle og producenter.

2015

Meyers og Løgismose slår deres virksomheder sammen i et nyt selskab med IK Investment Partners. Målet er sammen endnu stærkere at kunne indfri ambitionen om at løfte kvaliteten af maden og råvarerne i Danmark.

Claus flytter til New York sammen med sin familie og deres to hunde for at opbygge en ny virksomhed på Manhattan. Sideløbende opstartes et velgørenhedsprojekt i den socialt belastede bydel Brownsville.

Claus investerer 5 mio. kr. i Nykøbing FC, som er en sammenslutning af B1901 og B1921 sammen med den tidligere landsholdsspiller, falstringen Claus Jensen, Mick Øgendahl og den første afrikanske spiller i dansk topfodbold – og årtusindets fodboldspiller i Gambia – Biri Biri.

2016

Sammen med en række lokale ildsjæle åbner Claus en non-profit madskole i Sakskøbing. Målet er at forsøge at skabe en ny udviklingsmodel for de mindre, danske provinskøbstæder og etablere et samarbejde mellem borgerne, det offentlige, en ressourcestærk privat organisation og lokale virksomheder.

I november kan Claus fejre, at restaurant Agern i New York får en Michelinstjerne, kun et halvt år efter åbningen.

Den Danske Spiseguide hædrer i oktober Claus Meyer med spiseguidens særpris, og kårer ham samtidig til ‘ikon’, en ære som tidligere kun er tildelt seks andre gastronomiske personligheder i Danmark.

Great Northern Food Hall åbner. Efter flere forsinkelser og et turbulent forår, åbner den store Food Hall midt i Wanderbilt Hall. I seks forskellige pavilloner fordelt i den store Food Hall udleves drømmen om 'skandinaviske rødder i amerikansk muld', dvs. at elementer som smørrebrød, kanelsnurrer, frøsnapper og grød er på menuen, men alle med et tydeligt præg af de amerikanske omgivelser.

Læs mere på greatnorthernfood.com.

Restaurant Agern åbner. En sæsondrevet restaurant og bar placeret på Grand Central Terminal, gemt imellem Vanderbilt Hall og nedgangen til undergrundsbanen. Menuen er funderet på råvarer og ingredienser fra områderne i nærheden som bliver tilberedt efter teknikker og smagsnuancer hentet fra det nordiske køkken.

Læs mere på agernrestaurant.com.

Restaurant Gustu i Bolivia vinder prisen som 16. bedste restaurant i Latinamerika. I spidsen står køkkenchef Kamilla Seidler, som samtidig blev kåret til kontinentets bedste kvindelige køkkenchef. Gustu er en del af et større initiativ der blev påbegyndt i Bolivia i 2011 af Fonden Melting Pot. Målet er at bruge mad, velsmag og gastronomi som en måde at hjælpe udsatte mennesker i Bolia ud af fattigdom.

Læs mere på restaurantgustu.com og på meltingpotfoundation.dk.

Sammen med en række lokale ildsjæle åbner Claus en non-profit madskole i Sakskøbing. Målet er at forsøge at skabe en ny udviklingsmodel for de mindre, danske provinskøbstæder og etablere et samarbejde mellem borgerne, det offentlige, en ressourcestærk privat organisation og lokale virksomheder.

Læs mere på sakskøbingmadhus.dk.

2017

Flere års gode relationer mellem Claus, bryggeriet Mikkeller, Dessner-brødrene fra det amerikanske indierock-band The National og Beatbox Entertainment resulterer i, at de går sammen om en helt ny festival i København. 'Haven' bliver navnet på en unik festival, der over to dage forener musik- og smagsoplevelser på Refshaleøen.

Læs mere på havenkbh.dk

I marts hædres Claus på CBS på alumnedagen og får titlen CBS-æresalumne med begrundelse i hans særlige engagement i samfundet – og til tider for samfundets svageste.

Grundlægger af Sakskøbing Mandskor

Stifter af Sakskøbing Strikkeklub

2021

Investerer i virksomheden Foodture og indtræder i dens bestyrelse

Investerer i virksomheden Mesterlære

Stifter selskaberne Public Lemonade og Scicular sammen med Morten Sommer og Rasmus Toft-Kehler. 

Bestyrelsesposter, priser og udnævnelser

1991-1999

Er i perioden formand for den danske afdeling af den internationale kokkeforening Eurotoques.

1992

Medstifter af Chokoladeselskabet.

Bliver medlem af Det danske Gastronomiske Akademi.

1993

Modtager sammen med Helle Brønnum Carlsen Danske Madpublicisters Pris for initiativet til Smagens Dag.

1994

Er medlem af Undervisningsministeriets Musiske Udvalg, nedsat af undervisningsminister Ole Vig Jensen.

Modtager Grøntsagsprisen.

1995

Initiativtager til Kaffeselskabet.

Modtager Kaffeprisen indstiftet af Kaffe- og The-importørerne i Danmark.

2000

Modtager Landbrugets Kulturpris.

Bliver udpeget af daværende fødevareminister Ritt Bjerregaard til formand for Rådet for Bedre Madkvalitet. Rådet, der skulle etablere en mærkningsordning for kvalitetsfødevarer, bliver sammen med Måltidets Hus nedlagt ved regeringsskiftet i 2002.

2001-2005

Er medlem af Hjerteforeningens Advisory Board.

2004

Er initiativtager til Nordisk Køkken Symposium, der samlede opinionsdannere fra hele verden til diskussioner om det nordiske køkkens muligheder og potentialet for udvikling af industrierne omkring det. Er sammen med Jan Krag Jacobsen arkitekten bag Manifestet for det Ny Nordiske Køkken.

Bliver medlem af Klub 100, Dansk Røde Kors.

Kåres til Årets Frugtavler, for, med etableringen af varemærket Frugt fra Lilleø i samarbejde med øens øvrige frugtavlere, at have skabt et projekt, der kan skabe nye muligheder for danske frugtavlere.

2006

Får Danske Ølentusiasters Ølpris for at have været forgangsmand for kombinationen af øl og mad – og ikke mindst øl i mad.

Udnævnes til adjungeret professor på den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole for en 5-årig periode. Havde siden 2005 fungeret som ekstern lektor samme sted og etablerede i 2004, sammen med professor Thorvald Pedersen, en studiekreds for landets førende kokke i molekylær gastronomi. I 2012 igen ansat som ekstern lektor under Institut for Fødevarevidenskab.

2006-2012

Er i perioden medlem af styregruppen under Ny Nordisk Ministerråd.

2007-2008

Er medlem af fodboldklubben Lolland Falster Alliancens bestyrelse.

2007

Modtager HBH Fondens Markedsføringspris for konstant gastronomisk og personlig innovation.

Initiativtager til Sydhavsøernes Frugtfestival og formand for bestyrelsen siden 2008.

2009

Bliver formand for Iværksætterambassadørkorps under Selvstændighedsfonden – Young Enterprise.

Tildeles Ejler Jørgensen Prisen, som hvert år gives til en "professionel udøver af bordets glæder i Danmark, der med sin personlighed og skaberevne i væsentlig grad har bidraget til det pågældende steds kvalitet og atmosfære, værdsat af gæster såvel medarbejdere".

2009-2011

Er i perioden medlem af udvalget for MadExperimentariet (senere Madkulturen) under Fødevareministerie.

2010

Modtager sammen med René Redzepi, Noma, Kokkenes Kok-prisen.

Udnævnes til Årtiets Københavner af AOK, og samtidig vinder Meyers Deli prisen som Byens Bedste Deli.

Meyer Kantiner vinder Kantineprisen 2010.

Nomineres til Årets Leder af Ledernes Hovedorganisation.

Vinder prisen som Årets Ejerleder i Region Hovedstaden for Meyer Kantiner

Udnævnes til Ridder af Dannebrogsordenen.

2011

Bliver repræsentantskabsmedlem hos Tryghedsfonden.

Bliver Årets Æreshåndværker.

2013

Bliver medlem af World Street Food Council Advisory Board.

Meyers Kantiner vinder Kantineprisen 2013. 

2015

ECKART Witzigmann Academy Award 2015 | ”Creative Responsibility and Enjoyment”

Social Impact Fellow, Institute for Business & Social Impact, Haas School of Business, University of California Berkeley

2016

Modtager den danske spiseguides særpris

2017

Udnævnes til Æresalumne, Copenhagen Business School

2018

Modtager Danske Madanmelderes Ærespris 

Formanden for bestyrelse for Madens Folkemøde 2019

Modtager den nordiske fødevarepris Embla

2020

Ejer og direktion, Claus Meyer Holding A/S | Bestyrelsesmedlem, Løgismose Meyers Holding ApS | Ejer og bestyrelsesmedlem, Hotel Saxkjøbing A/S | Bestyrelsesformand, Meyers Portefølje ApS | Bestyrelsesmedlem, Meyers Contract Catering A/S | Stifter og bestyrelsesformand, Melting Pot Fonden | Bestyrelsesformand, KKM af 27. juli 2011 ApS (restaurant Radio) | Ejer og bestyrelsesformand, Meyers Lyngby ApS | Direktion og bestyrelsesmedlem, Claus Meyer US Holding ApS 

Bestyrelsesmedlem, Madens Folkemøde | Bestyrelsesformand, Sydhavsøernes Frugtfestival

Distinguished Alumni, Copenhagen Business School | Adjunct Professor, Department of Management, Society and Communication – CBS Sustainability 

2021

Modtager den franske Ridderorden, ”Merit Agricole”

Modtager Rungstedlundprisen

Marsia Taha, køkkenchef Gustu, kåres til ”female rising star” af “Worlds 50 best, Latin America”

Indtræder i bestyrelsen for ”Mesterlære”

Indtræder i bestyrelsen for Public Lemonade

Bogudgivelser 

 • Året rundt i Meyers Køkken, 1992
 • Stadig en rejse værd, 1994
 • Mad med Meyer, 1995
 • Chokolade, 1995
 • En gastronom i Spanien, 1997
 • Meyers Mad - En kogeplade (CD-rom), 1997
 • Meyers Køkkenbørn, i samarbejde med Ole Poulsen, 2001
 • Meyers Køkkenbørn - Søde sager, i samarbejde med Ole Poulsen, 2001
 • Meyers Køkkenbørn - Yndlingsmadpakker, i samarbejde med Ole Poulsen, 2002
 • Spis igennem, i samarbejde med Arne Astrup, 2002
 • Lyst, 2003
 • Øl og Mad – Fra Nørrebro Bryghus, i samarbejde med Anders Evald, Frederik Stormoen og
 • Torsten Vildgaard, 2005
 • Eddike – tilblivelse, traditioner og køkkenbrug, i samarbejde med Andreas Harder, 2005
 • Maden til øllet, i samarbejde med Anders Evald og Jørgen Mønster, 2006
 • Medskribent på Lærebog for Human Ernæring, 2006
 • Mange til bords – Meyers mad i dit eget køkken, 2006
 • Noma, i samarbejde med René Redzepi, 2006
 • Spis igennem, revideret, i samarbejde med Arne Astrup, 2007
 • Mad i Norden - Smagen af Danmark, 2007 Meyers Salatværksted, 2009 Meyers Bageri, 2009
 • Madglæde - En kogebog til dagplejen, i samarbejde med FOA og Meyers Madhus, 2010
 • Almanak, 2010
 • Madmod, i samarbejde med FOA og Meyers Madhus, 2011
 • Ny Nordisk hverdagsmad, i samarbejde med FDB, OPUS og Meyers Madhus, 2011
 • Meyers Kager, 2011 Eddike, revideret, i samarbejde med Andreas Harder, 2012
 • Chokolade, 2012
 • Ny Nordisk Hverdagsmad – Året rundt, i samarbejde med FDB, OPUS og Meyers Madhus, 2013
 • Naturalmanak, 2014
 • Meyers Bageskole – alle kan lære at bage, 2014
 • Meyers Julemad, 2015
 • Meyers Pølsemageri, i samarbejde med Meyers Madhus 2016
 • Meyers Simremad, 2016
 • Meyers Salater Året Rundt, i samarbejde med Meyers Madhus 2016
 • The Nordic Kitchen – One Year of Family Cooking 2016
 • Meyers Grøn Mad (i samarbejde med Meyers Madhus) 2017
 • Meyers Glutenfri Bageskole 2018
 • Meyers – Når du flytter hjemmefra (i samarbejde med Meyers Madhus) 2019
 • Meyers Grønne Proteiner (i samarbejde med Meyers Madhus) 2020
 • Meyers Jul (i samarbejde med Meyers Madhus) 2021 

Videnskabelige artikler og andre publikationer

 • Bakhøj S, Nielsen CM, Toubro S, Astrup A. A randomised trial on weight maintenance including a low-fat aromatic gastronomy course. Int J Obes 2001;25(suppl 2):S113
 • Astrup, A., Meyer, C. ”Kaffe – Sundt eller usundt?”. Helse, 5:44-45, 2002
 • Astrup, A.V., Nielsen C.M., Greve, T., Kreutzer, M., Pedersen, U., Sørensen, L.B., Toubro, S. ”Randomiseret sammenligning af kursus i gastronomisk madlavning versus adfærdsmodifikation i behandling af svær overvægt”. Ugeskrift for Læger, 165:4958-61, 2003
 • Astrup A, Nielsen CM, Greve T, Kreutzer M, Pedersen U, Sørensen L, Toubro S. A randomised comparison of a course in gastronomic cookery versus behaviour modification for the treatment of obesity. Int J Obes 2004;28(suppl 1):S133 (T5:P5a-002)
 • Astrup, A., Nielsen, C.M., Jebb, S.: “Are we getting fat from the foods we do not eat?”, Obesity Reviews, 5(2), 89-90, 2004
 • Astrup, A.V., Nielsen, C.M. ”Middelhavskosten – Mad der kan beskytte mod fedme og hjerte-kar-sygdomme”, Månedsskrift for Praktisk Lægegerning, 82(5), 571-4, 2004
 • Møller, P., Meyer, C., Pedersen, T. ”Smagens fysiologi. I Menneskets Ernæring”. Eds. A. Astrup, J. Dyerberg, and S. Stender. Munksgaard Danmark, København, 2005
 • Meyer C., Mithril C. ”Den nye nordiske mad. I Menneskets Ernæring”. Eds. A. Astrup, S. Bügel, J. Dyerberg, and S. Stender. Munksgaard Danmark, København, 2010
 • Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Blauert E, Holt MK, Astrup A. Guidelines for the New Nordic Diet. Public Health Nutrition 2012;15:1941-1947
 • Larsen TM, Poulsen SK, Micheelsen A, Meyer C, Mithril C, Astrup A. The New Nordic Diet as a healthy, highly palatable and sustainable
 • dietary approach – the OPUS experience. Invited lecture/speaker TM Larsen. 19th European Congress on Obesity, Lyon, France, 9-12 May
 • 2012. Obes Facts 2012;5(suppl 1):5
 • Astrup A, Meyer C, Madsen KL. Giv børnene et valg. In: Hvordan ser verden ud? Professor Niels Kærgård 70 år. Eds. Andersen P, Henriksen I, Petersen JH, Zobbe H. Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København, 2012:125-133
 • Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr 2013;16:777-785