NORDHAVN EDDIKEBRYGGERI

Nordhavn eddikebryggeri blev etableret i 2010,10 år efter at de første eddikeeksperimenter blev sat over på et loft i København.

Eksperimentet gik ud på at skabe dansk kvalitetseddike, på samme måde som man har tradition for at lave balsamico i Italien.

Nordhavn Eddikebryggeri er et mikro-bryggeri placeret i Københavns Nordhavn helt ud til molen og lige op ad Københavns fisketorv.
Gennem dobbeltfermentering forædles nordiske råvarer til aromatiske eddiker. Brygningen sker direkte på råvaren, som først fermenteres til vin eller cider og derefter til eddike. Det naturlige syreindhold og restsødme varierer derfor altid og afspejler årgangens råvarer.

Der findes grundlæggende tre slags eddike –
de tørre, de søde og de fadlagrede

DE TØRRE EDDIKER

De sure basiseddiker tilfører maden friskhed og en syrlighed der afbalancerer de øvrige smagsindtryk. Har du fx en gryderet eller sovs med en lidt tung og flad smag, kan du smage den til med lidt eddike så den bliver let og spændstig  ligesom når du drypper lidt citron på fisken. Har eddiken aroma af den frugt eller vin den er lavet af, tilfører eddiken ikke kun friskhed men også en mere eller mindre diskret aroma.

DE SØDE EDDIKER 

Disse eddiker tilfører ikke kun maden syrlighed og aroma fra frugterne, men også sødme. Denne sødme giver dybde og fylde i smagen samtidigt med at syrligheden giver friskhed og den inddampede frugtsaft giver en del frugtaroma.

DE FADLAGREDE EDDIKER 

Denne gruppe kan enten være sød som de traditionelle balsamicoeddiker fra Italien eller tør som de spanske Sherryeddiker. Fælles for dem er at de er afrundet og modnet ved kortere eller længere fadlagring. Dette giver eddikerne en mere rund smag med en mindre skarp syre. En eddike bør ikke kaldes ”balsamisk”, medmindre den har været lagret på fad.