På gensyn til Madens Folkemøde

Efter en pragtfuld weekend på en af de smukkeste pletter på danmarkskortet, takker Madens Folkemøde af for denne gang. Det samme gør vi, og det er med brede smil på læben og himmelhøjt humør, at vi pakker foodtrucken, folder talepapirerne sammen og forlader Engestofte Gods. Fyldt op af fornyet diskussionslyst, friske perspektiver og mange gode snakke med venner, branchefæller og nye bekendtskaber fra madens verden.

Fredag kl. 10.30 gik Fødevareminister Rasmus Prehn på Gårdscenen for at erklære Folkemødet for åbent, og herfra gik det derud af med nysgerrige skolebørn i teltene, der fik melsnak i øregangen og korn mellem hænderne, sultne gæster, der satte flæskestegssandwich til livs på græsset, engagerede samtaler fra teltene, madpoesi, kunstneriske udbrud og spotlight på scenen, hvor Claus Meyer præsenterede sit input til den store klimadebat i Laden sammen med blandt andre Per Kølster

          

Pladsen mellem de smukke gårdlænger var for en stund omdannet til en levende markedsplads, hvor rødkindende discoveryæbler fra den lokale frugtplantage var stablet op ved siden af boder med hjemmegroede grøntsager, friskfangede pigvar, torsk og havtasker, som de modige kunne få fingrene i, melkværne, madboder og en gokkende hønsegård. Imens lød der alvorstunge debatter fra scenerne om klimaudfordringer, fremtidens landbrug og en bæredygtig råvareproduktion, og i den store lade bød stribevis af stadeholdere og lokale fødevareaktører på smagsprøver på alt fra insektbarer, nordiske snegle på dåse, danskproduceret vin og whisky, cider, eddiker, quinoa fra Lolland og meget mere.   

    

I det fjerneste hjørne spredte duften af urter og skaldyr sig fra Meyers teltet, hvor det store feltkomfur, der rummede en overordentlig stor mængde strandkrabbebisque, blev sat over blus med hjælp fra Lolland-Falster Brandvæsen, mens gæsterne på pladsen hjalp med at hakke og snitte og de gode folk fra Foreningen for Skånsomt kystfiskeri fortalte om bæredygtige fangstmetoder.

 • Kaffe og kage med de unge fra Højskole uden Mure

  Udover at servere kaffe og kage inviterede de unge til en snak om madens evne til at tænde op under social forandring.

 • På madoverfart med Madame Nielsen & Oliver Stilling

  Da den sidste flødeskum var skrabet af tallerkenen, ilede vi ned til søen, hvor redaktør Oliver Stilling var ved at lægge fra bådebroen med en lille tæt skare af litteraturinteresserede, der skulle ud på en ganske særlig sejltur sammen med forfatteren Madam Nielsen, der undervejs causerede over madens og måltidets betydning, både for os i den vestlige verden og for folkeslag i andre ufattelige kulturer og verdensdele.

 • Marrokansk festmiddag med Claus Meyer og IsamB

  Fredag aften kulminerede med den store marokkanske fællesmiddag med Claus Meyer og Isam B som værter, inden vi takkede af, mætte og tilfredse efter en god første dag.

Lørdag skinnede solen fra en næsten skyfri lollandsk himmel, og så var takten slået an til endnu en forrygende maddag. Flere tusinder gæster fandt vej ind gennem porten i løbet af dagen, og foran dem ventede et tætpakket program af spændende smagsoplevelser, nye debatter og madværksteder for de yngste, der kunne snitte grøntsager, kværne mel og opleve det inderste af en høne.  

           

 • Masterclass i fermenteringens forunderlige verden

  Jonas Astrup fra Meyers Madhus kunne opleves på scenen kl. 10 til en rundtur i fermenteringens forunderlige verden. Dette ældgamle madhåndværk, der spiller en stor rolle i et velfungerende grøntsagskøkken med sine komplekse smagsnuancer og umami-dyrkende egenskaber.

 • Hvad kommer først: Smag, klima eller ernæring?

  Imens sad en flok opslugte deltagere på bænkene foran Gårdscenen for at blive klogere på, hvad der kommer først, smag, klima eller ernæring? Dét spørgsmål forsøgte professor i smag, Concitos programchef for Fremtidens Fødevarer og Fødevarestyrelsens chef for Bæredygtig Mad og Sundhed nemlig at finde svaret på.

 • Masterclasses i bælgfrugter og fremtidens brødkultur

  Senere på dagen trakterede Bo Frederiksen fra Meyers Madhus med en masterclass i bælgfrugter og delte rundhåndet ud med tips, tricks og smagsprøver på flere kikærter, bønner og linser i hverdagskøkkenet. Imens var Jonas Astrup ved at gøre klar til dagens anden Masterclass i fremtidens brødkultur.

 • Floder af havregryn og mælk: En forestilling om værtskab

  Kl. 15 gik tæppet til den storstilede forestilling om værtskab, hvor Claus Meyer og Natasha Al-Hariri som værter bød op til to fortryllende timer, hvor et overflødighedshorn af praktikere, forskere og kulturpersonligheder, undersøge de to sider af værtskabet: gæstfriheden og afvisningen.

Vi kunne næsten ikke have forestillet os en bedre måde at slutte dette års udgave af Madens Folkemøde end ved at sætte lys på værtskabet som den altoverskyggende kraft, der omslutter ethvert godt måltid og som kan være starten på så mange bekendtskaber, social forandring, fællesskaber og virkelyst blandt mennesker.  

Med de ord siger vi tak for denne gang fra Madens Folkemøde. To dage, der har sat tanker i gang, har fyldt øregangen med madsnak og maven med kanelsnurrer, men også to dage, der har engageret både private, fagfolk og alle andre madinteresserede i samtalen om, hvilken retning vi skal sætte for vores fælles madkultur.