”Det er jo nu, det bliver rigtig sjovt! Når foråret kommer, og det pibler op i køkkenhaven med grønne skud og friske urter. Hele vinteren er det jo kun rødbederne, der lyser op og giver lidt farve. Så det er altid et højdepunkt, når vi kan få friske urter og det første forårsgrønt ind i køkkenet ”, forklarer køkkenchef Christina Rosenberg, da vi møder hende en formiddag i april, mens hun med en kurv om armen plukker kørvel i store bundter i køkkenhaven.
Urterne bliver topping til et af forårskortets grønne smørrebrødsklassikere; den krydderbagte gulerod på et stykke rugbrød smurt med friskost creme og ramsløgsmayonnaise og toppet med krydret nøddeblanding og ja, sprød kørvel fra haven.
’Haven i haven’ kalder de lokale kærligt Fasangården; med henvisning til den mondæne Frederiksberg Have, der omgiver Fasangårdens egen have. Foruden bærbuske og spiselige blomster, huser haven en voliere med høns, der lægger æg til køkkenet, bistader, der forsyner køkkenet med honning og dertil et større antal krydderurtebede.
Et grønt gemmested midt i byen
Fasangården selv er tidligere embedsbolig for Christian d. 5., ligesom digteren Adam Oehlenschläger også har brugt gården som sommerbolig. I dag er Fasangården en lokal restaurant med både frokost- og aftenkort, og selvom vi er midt i byen, er Fasangården næsten en slags grønt gemmested. Derfor er haven og naturen også naturligt omdrejningspunktet for menukortet.
Her møder gæsten ikke bare den klassiske smørrebrødsseddel hele året rundt med dyrlægens natmad, roastbeef og fiskefilet. I stedet fylder grøntsagerne godt på kortet sammen med hjemmesyltede sager, hengemte bær, sprøde toppings og urtepiskede mayonnaiser.
For hjertet banker særligt for det sæsonnære køkken hos køkkenchef Christina Rosenberg, og årets gang tegner sit tydelige billede på de tallerkener, der bliver båret frem på Fasangården.