Økologi og madglæde i offentlige køkkener landet over

Bæredygtighed og grøn omstilling er vigtige fokusområder i mange af landets kommuner, og i projektet ’Økologi og Madglæde’ hjælper Meyers Madhus de offentlige køkkener med at omsætte deres mål til konkrete handlinger og mere grønt på tallerknerne

I daginstitutionen Tinsoldaten i Hvidovre bruger husets kok Bettina flittigt bælgfrugter i alt fra rødbedebøffer til grønt pålæg. Der er kommet flere bælgfrugter og mindre kød på tallerknerne, når institutionens børn og pædagoger sætter sig til bords og spiser dagens frokost sammen. Det er der for at opnå institutionens mål om at øge det økologiske indkøb samt at fastholde Det Økologiske Spisemærke i sølv, som de er indehaver af.

Tinsoldaten er med i indsatsen ’Økologi og Madglæde’, hvor Meyers Madhus rådgiver og hjælper køkkenpersonalet med at omsætte ambitioner til praksis. Der bliver taget både store og små greb i brug for at nå i mål. Første skridt er en indkøbsanalyse, hvor de gastronomiske rådgivere retter et skarpt blik på køkkenets samlede fødevareindkøb og ud fra analysen kommer med konkrete bud på, hvor der kan skrues for at opnå mere økologi indenfor det samme budget. Herfra starter et forløb op med 1-til-1 sparring i køkkenet, madkurser og kompetenceløft og inspirationsbesøg til f.eks. økologiske landbrug og producenter.


”Vi går datadrevet til værks og tilbyder køkkenerne løbende indkøbsanalyser hen over året. Samtidig tilbyder vi køkkenmedarbejderne kulinarisk inspiration, så de bliver understøttet i arbejdet med bl.a. flere bælgfrugter, mindre kød, flere grøntsager og mere mad lavet fra bunden og gerne i sæson”, fortæller projektchef Emma Ter-Borch fra Meyers Madhus.

Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug, finansieret af NextGenerationEU

”Vi går datadrevet til værks og tilbyder køkkenerne løbende indkøbsanalyser hen over året. Samtidig tilbyder vi køkkenmedarbejderne kulinarisk inspiration, så de bliver understøttet i arbejdet med bl.a. flere bælgfrugter, mindre kød, flere grøntsager og mere mad lavet fra bunden og gerne i sæson”

Emma Ter-Borch

Vil du vide mere om, hvordan I bliver en del af ’Økologi og Madglæde’, så kontakt projektchef i Meyers Madhus, Emma Ter-Borch, på mail emtb@meyers.dk eller mobil 61 66 27 17 - og del meget gerne opslaget med relevante personer i dit netværk.

 

 

Fakta

• ’Økologi og Madglæde’ er finansieret af Fonden for Økologisk Landbrugs køkkenomstillingspulje, og indsatsen løber i hele 2024.
• Der er køkkener og institutioner med fra følgende kommuner og uddannelsesinstitutioner: Brøndby, Hvidovre, Kalundborg, Rødovre, Svendborg, Professionshøjskolen Absalon og VIA UC.
• Der sættes mål om at højne økologiprocenten i køkkenernes indkøb i samtlige køkkener og om certificering af køkkenerne med Det Økologiske Spisemærke fra bronze til guld
• I 2025 er der igen mulighed for at søge midler til bæredygtig og økologisk omlægning. Kontakt projektchef i Meyers Madhus, Emma Ter-Borch på emtb@meyers.dk, hvis I vil høre mere.
• Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrugs køkkenomstillingspulje, finansieret af NextGenerationEU