Meyers og MENY lancerer ”bland-selv”-bælgfrugtbod

Det er efterhånden alment kendt, at bælgfrugter er en del af de officielle kostråd og blandt de mest klimavenlige råvarer, men ifølge nye tal er salget faldet 10% siden 2020. Det vil et nyt samarbejde mellem Meyers og MENY gøre op med. Derfor har de sammen lanceret en ”vej-selv”-bod, hvor kunderne både kan fylde poser med et mangfoldigt udvalg af danske, økologiske bælgfrugter og få inspiration til at bruge dem derhjemme.

De bælgfrugter, vi dyrker i dag i samarbejde med en række bønder i Danmark, er velegnede set i forhold til det danske klima og jordbundsforhold, samtidig med, at de besidder store smagsmæssige kvaliteter og er kulinarisk alsidige.

Jonas Astrup, Udviklings- og Innovationschef i Meyers

Gennem de senere år har Meyers gjort sig bemærket med en lang række initiativer med ærter, linser og bønner som omdrejningspunkt: fra kogebogen ”Grønne Proteiner” til dyrkning af oprindelige ærtesorter på Lolland-Falster. Nu lanceres et pilotprojekt, der skal få de danske bælgfrugter ud til forbrugerne på en helt ny måde:

”Vi har i en årrække arbejdet med bælgfrugtområdet for det ultimative formål at genskabe traditionen for at dyrke og spise ærter, bønner og linser i Norden. Det har ført til en tæt dialog med Frøsamlerne og andre inkarnerede planteforkæmpere, der har holdt gamle ærtesorter i hævd – nogle er endda at finde på den såkaldte bevaringssortsliste. De bælgfrugter, vi dyrker i dag i samarbejde med en række bønder i Danmark, er velegnede set i forhold til det danske klima og jordbundsforhold, samtidig med, at de besidder store smagsmæssige kvaliteter og er kulinarisk alsidige”, fortæller Jonas Astrup, der er Udviklings- og Innovationschef i Meyers, og uddyber:

“Vi har nu rundet den milepæl i opformeringsarbejdet, at vi har ærter nok til også at kunne sælge dem til forbrugerne. MENY var hurtigt med på idéen om en vej-selv-bælgfrugtbod, og det er rent ud sagt en glæde at kunne gøre lige præcis de her bælgfrugter tilgængelige for flere. Det er vores største ønske, at langt flere får lyst til at bruge både Gotlandlinser og gråærter i deres daglige måltider”.

Ud fra hylderne og ned i hænderne giver ny inspiration
I starten af oktober kunne Meyers åbne den første pop-up-bælgfrugtbod i MENY på Borups Allé
på Frederiksberg, og boden byder på seks forskellige slags linser, ærter og ”rosiner”, der alle er økologiske og dyrket i Danmark:

”I MENY vil vi gerne tage ansvar som et supermarked, der viser danskerne vejen til nye produkter. Det kan vi ikke gøre alene, men sammen med producenter og leverandører. Vi har allerede taget en række tiltag mod flere bæredygtige fødevarer, og derfor er det slet ikke tilfældigt, at vi nu tager fat i samarbejdet om bælgfrugter i løs vægt. Vores salg af bælgfrugter er steget med 10-12 procent i år, og vi håber, at endnu flere kunder vil tage rigtig godt imod, at de nu kan købe dem i løs vægt. Måske kan det her initiativ få flere til at prøve bælgfrugterne af som et indhold i deres mad,” siger Jesper Bjerring, kommerciel direktør fra MENY.

”Allerede efter kort tid kan vi se, at det vækker nysgerrighed hos kunderne, når ærterne ligger fremme i store skåle i stedet for at være gemt væk på en hylde, for det at kunne røre dem giver en stærkere forbindelse fra jord til bord. Desuden er vores oplevelse, at vores kunder virkelig gerne vil lære at bruge bælgfrugterne i deres egen madlavning. Så det handler også om at guide til tilberedning og til hvilken type bælgfrugt, man bruger til hvad”, fortsætter Jesper Bjerring.
Derfor har Meyers planlagt at rykke ind med egne bælgfrugteksperter, der på udvalgte dage vil bemande bælgfrugtboden og guide til, hvordan man kan lave nye livretter med linser, bønner og ærter:

”Når der står en kok og kan fortælle kunderne, hvordan de får bælgfrugterne ind i køkken-rutinerne og kan inspirere med nye opskrifter, så giver det mere lyst til at kaste sig ud i det derhjemme. Og vi har allerede fået virkelig gode tilbagemeldinger og flot salg i boden, så vi håber at kunne åbne flere vej-selv-boder på andre lokationer”, siger Jesper Bjerring fra MENY.

Fakta

• Meyers har opsat sin først ”vej-selv”-bælgfrugtbod i MENY på Borups Allé i København med seks typer bælgfrugter, der alle er økologiske og dyrket i Danmark. De seks varianter er: Nakskov brunært, lollandske rosiner, bornholmske belugalinser, Siriusærter fra Vestsjælland, gule flækærter fra Lolland og Gotlandslinser dyrket tæt på Mariager.

• Bælgfrugtboden på Borups Allé på Frederiksberg er bemandet med kokke og bælgfrugteksperter fra Meyers d. 3. november kl. 15-18, d. 4. november kl. 12-15,
d. 10. november kl. 15-18 og d. 11. november kl. 12-15.

• Meyers har gennem de senest år haft stort fokus på bælgfrugter gennem bl.a. kogebogen Grønne proteiner, samarbejder med landmænd om dyrkning på Lolland og Bornholm og ved at øge forbruget af bælgfrugter i egne kantiner med 89 procent på fire år.

• Ifølge de officielle kostråd skal danskerne spise 100 gram bælgfrugter hver dag, men spiser i gennemsnit kun 2,4 gram. En nylig undersøgelse fra Salling Group viser, at salget af bælgfrugter er faldet 10% siden 2020, mens en måling fra Madkulturen viser, at 48% af danskerne gerne vil spise flere bælgfrugter.

• Bælgfrugter er den fælles betegnelse for modne, tørrede frø fra bælgplantens frugter – også kendt som bønner, linser og ærter. Bælgfrugter er generelt sunde, nærende og klimavenlige, fordi de bidrager med proteiner og næringsstoffer, og så kan de vokse overalt og tilfører naturligt gødning til de marker, hvor de gror. Læs mere om bælgfrugter.

• Meyers og MENY har samarbejdet siden efteråret 2022, og MENY forhandler i dag en lang række produkter fra Meyers, herunder færdigretter, eddiker, marmelader, spreads, sild og syltevarer m.m.