Siden 2021 har en undseelig industribygning i Københavns Nordvestkvarter undergået en markant transformation. Udadtil er de gule mursten de samme som ved bygningens opførsel i 1968, men indadtil er de 4621 kvm2 industribygning blevet gennemrenoveret med et princip om, at bygningen skal genanvende sig selv. Derfor er betondæk blevet til trapper, vægge til gulve, og om kort tid står bygningen klar til indflytning for Thoravej 29’s nye beboere.
Initiativtagerne er Bikubenfonden, der købte bygningen for fire år siden med en ambition om at skabe et professionelt arbejdsfællesskab og mødested på tværs af en række aktører indenfor kultur, politik og socialt arbejde, som ønsker at skabe positive forandringer for samfundet. Her skal blandt andre Analyse & Tal, Art Hub Copenhagen, Akademiet for Social Innovation og Hjem til Alle Alliancen bo og arbejde.
“Vi glæder os til, at Meyers rykker med os ind på Thoravej 29 og bliver en del af fællesskabet. De udmærker sig ved både at have solid erfaring på tværs af værtskab, personalerestauranter og events, og samtidig har de en markant profil indenfor bæredygtighed. Det gælder både i almen forstand med omtanke for råvarer, miljø og klima, men også social bæredygtighed, hvor arbejdet med udsatte er en central del af praksis i flere projekter”, fortæller Pia Møller-Holst fra communitiet Thoravej 29.
Forplejning og værtskab med en social dagsorden
På Thoravej 29 har Meyers gennem de seneste måneder været med til at udvikle husets medlemsrestaurant, café og eventprogram, og madvirksomheden skal fra januar drive en række forplejningsløsninger i tæt samskabelse med husets medlemmer:
”Thoravej 29 er en drømmeopgave, fordi samarbejdet først og fremmest tager afsæt i et stærkt værdifællesskab med alle Thoravej 29’s aktører. Samtidig er det en mulighed for at sætte mange af vores fagligheder i spil - fra kantine til restauration og events - og sammen med aktørerne skabe madoplevelser i hele huset”, fortæller Marie Egede, der er direktør for restauranter og events i Meyers, og uddyber:
”Vi er særligt stolte over, at vi her får mulighed for at bruge vores erfaringer med at løfte sociale dagsordener gennem mad og måltider. Det gør vi ved at tilbyde unge på kanten af job og uddannelse en mulighed for at indgå i nye fællesskaber”, fortæller Marie Egede og slutter:
”Gennem projekter som ”Højskole uden mure” og ”Måltid, fritid, fremtid” har vi gennem de seneste år hjulpet en række unge til livsmestring og fornyet selvtillid, og for mange har det givet kompetencer til at starte på en uddannelse eller få et job. Vi ser meget frem til at bruge vores erfaringer med dette på Thoravej 29 og forhåbentlig gøre en forskel for endnu flere”.
Måltidet som inkluderende samlingspunkt
Som omdrejningspunkt for partnerskabet har Thoravej 29 og Meyers i samarbejde udviklet et nyt koncept for husets medlemsrestaurant, som bliver navngivet Langar:
“Langar er inspireret af det østlige fænomen af samme navn, hvor køkkenet danner rum for møder mellem mennesker og man udlever inklusion i praksis. Det betyder bl.a. at fællesskabets medlemmer bliver inviteret til at tage del i de daglige madoplevelser og dermed bliver medskabende af både kultur og måltider”, fortæller Adam Usman fra Meyers og slutter:
“Måltidsoplevelsen vil kredse om en række grundprincipper: Man vil se og smage årstiden med tydelighed, vi har et klart grønt fundament og bruger mange ingredienser fra eget forrådskøkken. Så frokosten er skabt med flest mulige lokale råvarer og overvejende grøntsager og bælgfrugter, der krydres og forædles med hjemmesyltede- og fermenterede råvarer og spises i samvær ved langborde”.