”Køkkenet er vores hjerte” - Kom med indenfor i Joannahuset

I starten af november landede den første fysiske Meyers-julekalender nogensinde i vores bagerier, restauranter og kantiner. Den blev født ud af et ønske om at sprede lidt mere af den gode, gammeldags, papirbaserede julehygge i en tid, hvor mange af julens budskaber ellers lander digitalt i indbakken og på skærme blandt voldsom trængsel og alarm.

Samtidig skulle indtægterne fra julekalenderen gå til et godt formål, og hurtigt faldt snakken på Danmarks eneste børne- ungekrisecenter, Joannahuset på Christianshavn. På Madens Folkemøde tilbage i september havde Claus Meyer til panelarrangementet ’ Floder af havregryn og mælk - en forestilling om værtskab’ en på mange måder hård, men også livsbekræftende og rørende, samtale med Joannahusets bestyrelsesmedlem, Lisa Blond. Lisa er 25 år og arbejder i dag som dokumentarfilminstruktør og har erfaringer lig Joannahusets målgruppe og har i perioder haft et liv på gaden. 

 

  • Meyers x Joannahuset

    Årets julekalender

    Støt en god sag

    Med netop denne julekalender håber vi at kunne sprede lidt mere af den gode, gammeldags, papirbaserede julehygge i en tid, hvor mange af julens budskaber ellers lander digitalt i indbakken og på skærme blandt voldsom trængsel og alarm.

    Læs mere

Inviteret på besøg i Joannahuset

Samtalen mellem Claus og Lisa kredsede bl.a. omkring det at stå uden for værtskabets kærlighed som barn og ungt menneske, og om kampen for overhovedet at kunne tage det på sig, når værtskabet endelig bliver tilbudt af velmenende voksne: For hvordan finder man sin plads rundt om bordet til en julemiddag fyldt med gode intentioner og traditioner, som man ikke har erfaring med at begå sig i?

Den slags svære historier fik vi mange flere af, da Lisa Blond og Joannahusets stifter, socialrådgiver Jette Wilhelmsen, for nylig bød Claus Meyer og flere andre fra Meyers indenfor til en rundvisning. Her deler vi nogle af vores oplevelser fra besøget, for på den måde at bidrage til Joannahusets ønske om at øge offentlighedens kendskab til deres arbejde og de omsorgstilbud, de iværksætter for at tage hånd om børn og unge i krise.

Et tiltrængt helle for børn og unge udsat for svigt og overgreb:

bagsiden af vores julekalender skriver vi kort omkring Joannahusets virke, mens vi i denne artikel uddyber hvorfor der er brug for et sted som Joannahuset.

Alt for mange børn og unge, der bliver udsat for overgreb og svigt, er nemlig nødsaget til at forblive i hjemmet hos deres forældre, eller der hvor de er anbragt, da de ikke ved, hvor de kan søge hen eller kan opholde sig. Hvis de endelig tager beslutningen om at komme væk fra hjemmet, ender de ofte tilfældige steder på gaden, i parker eller hos tilfældige mennesker, og altid på lånt tid. 

Med Joannahuset fik Danmark i sensommeren 2020 sit første børne-ungekrisecenter, hvor børn og unge, der har brug for hjælp, døgnet rundt kan ringe eller møde personligt op og få omsorg, rådgivning og husly. Joannahuset er et helt særligt sted indrettet til børn og unge. Der er ingen kontorer i huset, og der kommer ingen voksne i huset, udover dem der arbejder der. Der bliver aldrig skrevet eller talt om børnene og de unge, men talt og skrevet med børnene og de unge.

 

Vil give børn og unge større magt over deres eget liv

Hver dag udlever Joannahuset et børne- og ungesyn, hvor børn og unge betragtes som selvstændige aktive individer med egne rettigheder. Det sker ud fra den overbevisning, at børn og unge er i stand til at repræsentere sig selv, hvis de støttes i det. Børn og unge skal derfor mødes som ligeværdige medspillere med vægt på, at styrke deres evne til at mestre livet og de udfordringer, de møder. Joannahusets menneskesyn bygger på børn og unges grundlæggende rettigheder og de værdier, som FN´s Børnekonvention er baseret på. Det vil sige frihed, åbenhed, rummelighed, medbestemmelse, respekt, tryghed, engagement og ansvarsfølelse.

Selvom Joannahuset kun har eksisteret i lidt over et år, har over 300 børn fra hele landet allerede opsøgt tilbuddet på Christianshavn enten over telefon eller ved fysisk fremmøde. For nylig vandt Joannahuset Tine Bryld-prisen, og generelt er både medier og magthavere ved at få øjnene op for, at noget er helt skævt i Danmark, når børn og unge ikke har bedre mulighed for at få hjælp i en krisesituation.

For eksempel skal børn og unge under 18 år have samtykke fra de forældre og voksne, de er flygtet fra, før de kan få lov at overnatte i Joannahuset, og de må ikke overnatte i mere end syv dage. Derfor fejler sikkerhedsnettet, og mange ender tilbage på gaden, på venners sofaer eller hos de voksne, der netop ikke formår at passe på dem, mens sagsbehandlingen pågår.

Det vidner om et system, der ikke i høj nok grad formår at tage barnets eller den unges råb om hjælp seriøst. Ofte bliver de mødt med en opfordring til at alligevel at forsøge at få det til at fungere med forældrene eller de voksne, de er anbragt hos, selvom det tit er lige netop det, de har brugt hele deres barndom på. Nu kan de ikke mere. Når først børn og unge samler modet til at sige fra og forlade omgivelser præget af omsorgssvigt eller overgreb, så har de akut brug for hjælp, omsorg og et sted at være. De har i hvert fald ikke brug for at blive sendt tilbage eller sendt i ring.

 

Ønsker du at yde et personligt bidrag til Joannahuset, eller at give en hånd med som frivillig i det daglige, kan du læse mere på www.joannahuset.dk