Danmarks nationale Klimahandledag

Torsdag 24. april går vi sammen for at bevise, at hvis vi alle gør lidt, så nytter det rigtig meget. Det sker under titlen ’National klimahandledag’, iværksat af Grønne Nabofællesskaber og markeret af en lang række virksomheder, foreninger og organisationer. Sammen med jer vil vi bevise, at hvis vi er mange nok, der justerer vores spisevaner bare en smule, kan vi sammen skabe store forandringer.

På dagen serverer vores kokke en ganske særlig minestronesuppe, som udover at være spækket med forårsgrønt og danske bælgfrugter, også er ualmindelig velsmagende og ekstra klimavenlig. Glæd dig til en inspirerende frokostpause, hvor du kan blive klogere på gode tips til at gøre din hverdag en smule grønnere.

God fornøjelse.

  • Danmarks nationale Klimahandledag

    Opskrifthæfte

    Her på meyers.dk har vi flere forskellige klimavenlige opskrifter. Du kan se nogle af dem nedenunder eller downloade vores samlede opskrifthæfte.

    Download hæftet
  • Danmarks nationale Klimahandledag

    Minestronesuppe

    Opskrift

    0,4 kg C02e pr. portion. Den aromatisk grøntsagssuppe fra det italienske køkken har et 10 gange (!) lavere klimaaftryk end den klassiske oksekødslasagne. Og så er den tilmed spækket med smag fra fennikelfrø, rosmarin og salvie. Servér minestronen med ristet brød.

    Opskrift
  • Danmarks nationale Klimahandledag

    Pasta med belugabolo

    Opskrift

    Linsebaseret bolognese er ved at blive en nyklassiker. Det er der også god grund til - linserne har mange af de kvaliteter, man sætter pris på i en gammeldags kødsauce, og med alle de andre smagsgivere og umami fra tomaterne vil de færreste savne kødet i en god linsebolo. Belugalinser er skønne, men alle faste linser er fine - de røde duer dog ikke her, da de koger helt ud til mos.

    Opskrift
  • Danmarks nationale Klimahandledag

    Bønnebiksemad med svampe, kål og parmesan

    Opskrift

    Retten her minder mest om biksemad, men med lidt alternative ingredienser, der er lidt lettere i udtrykket og giver en skøn og dyb smag. Ved at brune smørret først opnår du en dejlig blød nøddearoma. Ligesom biksemad kan du bruge retten som opsamling til rester af tilberedte grøntsager. Spis brød til og evt. et spejlæg på toppen.

    Opskrift

                    

Kunsten at få brugt resterne

Rester deler vandene – for nogle er de en gevinst, for andre en pligt. Uanset hvilket hold du er på, finder du her idéer til at få mere ud af resterne.

1. Sikker på resterne

Sæt maden i køleskabet hurtigt, gerne i gennemsigtige beholdere. Varm mad holder typisk 4 dage og ofte længere, hvis den stadig dufter og ser fin ud. Overvej at fryse det ned. Når du genopvarmer, så varm det grundigt op – til kogepunktet eller 75° i ovn. Brug sanserne og sund fornuft.

2. Bjærgningen

Gem rester hver for sig. Undgå at blande sauce, kød og grønt. Kassér blade, der har været i dressing. Vent med topping som stracciatella, hvis du ved, noget skal gemmes. Det gør genopvarmning og madpakker nemmere.

3. Brug fryseren

Fryseren kan være en ven i madlavningen. Frys krydderurter, svampe, brød og rester af saucer, bouillon og parmesanskorper. Frys fisk og mad klar til senere brug, men pak det godt ind, skriv dato på og undgå at gemme maden for længe.

 

3 huskeregler til grøn velsmag til hverdagen

Det gode grønne måltid har flere og mere præcise konsistenser. Cremet skal være cremet, ikke grynet. Sprødt skal være sprødt, ikke hårdt eller sejt. Fast skal være fast, ikke gummiagtigt eller porøst.

God grøn mad er tydeligt aromatisk. Mad uden kød kalder i endnu højere grad på krydderi inklusive krydderurter.

Variation sælger grøntsagerne. Et kødmåltid kan let klares i en samlet gryderet til stor tilfredshed. Grønne måltider frister lettere – ikke mindst kødelskere – hvis der kan mixes og matches i måltidet fra flere elementer med forskellig beskaffenhed og styrke i smag.