Der var hvid dug på bordene, tændte stearinlys og pyntet med kringler og blomster, da der onsdag aften blev budt indenfor til den årlige julemiddag for byens ældre borgere på SOSU SYD i Aabenraa. Arrangementet har været en årlig tradition siden 2018, kun afbrudt af corona, og er et samarbejde mellem SOSU Syd og Meyers Madhus.
Kan man godt servere en julemenu helt uden kød, når man inviterer byens ældre borgere på julemiddag? Det drøftede vi med vores samarbejdspartnere på SOSU Syd, da vi skulle planlægge hvordan årets julearrangement skulle se ud. Vi tog chancen, og det kom der mange interessante snakke ud af, samtidig med at vores gæster fik smagt på en række råvarer, de ikke til daglig sætter på middagsbordet derhjemme.
VELSMAG SOM REDSKAB
I Meyers har vi gennem 30 år brugt velsmag som et redskab til at skabe forandringer i kulturen og systemerne omkring maden, blandt andet når det handler om bæredygtighed.
På SOSU Syd uddannes elever og medarbejdere i at kunne handle bæredygtigt og væredygtigt både på et professionelt og et personligt plan, og det betyder konkrete tiltag som en stor opmærksomhed på madspild og affaldssortering, på livsduelighed og stærk faglighed i fællesskaber.
I Meyers hjælper vi SOSU Syd med at tænke bæredygtigt, når det handler om maden og måltiderne, og med årets julemiddag valgte vi at sætte fokus på bæredygtighed og kreere en grøn julemiddag, og fordi vi gerne vil sprede budskabet om, at et velsmagende måltid ikke behøver at være baseret på kød.
Aftenens menu var tarteletter med skorzonerrødder, miso, glaskål og østershatte til forret, farseret græskar med tyttebær og brun sovs til hovedret, og risalamande med tonkabønner til dessert.
”Vi vidste godt, at det var noget, der ville blive bidt mærke i – og rør blot ikke ved min gamle jul og alt det her, men vi ville gerne sætte gang i debatten og udfordre vores ældre gæster lidt. Og det tog de heldigvis godt i mod,” siger Bo Basten, som er kok og underviser i Meyers Madhus, som også mener, at de ældre er vokset op med bæredygtige dyder længe for det blev moderne at tale om det:
”De ældre mennesker kender jo alt til bæredygtige principper som at begrænse madspild, spare på kødet, bruge lokale råvarer og spise i sæson, for sådan var det, da de var børn, og det er jo en meget god anledning til at tale med SOSU-eleverne om de emner, siger Bo Basten.
En pointe, der blev understreget af en af aftenens gæster under middagen:
”Da jeg var ung, var vi for fattige til at smide mad ud. I dag er vi alle sammen blevet for rige til at passe på kloden”