Dronningen besøgte frugtplantager på Lilleø og blev budt på kagebord af sæsonens frugter

Som en del af H.M. Dronningens sensommertogt gæstede Hendes Majestæt onsdag Lilleø i Smålandsfarvandet nord for Lolland. Her fremviste Claus Meyer den økologiske æbleplantage, der leverer frugt til hele Meyers, og bød på lollandsk kagebord kreeret af konditor Nina Aastrup fra Meyers Bageri.

Under besøget viste Claus Meyer Dronningen rundt i Lilleøs økologiske frugtplantage, der er opstået af drømmen om at genoplive det, som madentreprenøren kalder dansk frugts frarøvede identitet. 

           

Lilleøs saltede dug giver æblerne smukke kinder

Historien om frugterne fra Lilleø i Smålandsfarvandet stammer fra begyndelsen af nullerne, hvor Claus Meyer forelskede sig i den på det tidspunkt noget forsømte frugtplantage, Vigmosegaard. Med øje for de optimale mikroklimatiske forhold på øen, det helt særlige lysindfald og placeringen ved vandet, der betyder, at natteduggen er let salt og giver æblerne så smukke kinder, ønskede madentreprenøren at bevare og fremelske frugtplantagens oprindelige æble- og pæresorter. I dag er Lilleø både kendt for sin fine produktion af blommer, æbler, pærer, druer og kvæder, men også for de marmelader, eddiker, cidere, vine og brændevine, som fremstilles af øens frugt.  

 

 

Æbler med stedsans kommer Meyers’ kunder til gode  

Meyers kantiner og produktionskøkkener er gode aftagere af den økologiske frugt fra Lilleø. I løbet af et år bliver det til små tyve tons frugt fra Lilleø, og det stemmer godt overens med virksomhedens mål om at bruge de gængse råvarer i sæson, heriblandt dansk frugt. Liselotte Lybæk, der er driftsdirektør i Meyers glæder sig over at kunne tilbyde kvalitetsprodukter, der både smager godt og bærer på en fantastisk historie: “Vores kunder er simpelthen så glade for de her æbler, og de er vilde med smagen og hele historien bag Lilleø,” siger hun.  

Meget mere økologi 

Alt frugt fra Vigmosegaard er i år blevet certificeret økologisk. Det betyder, at frugten i år udelukkende har fået sin saft og kraft fra øens mineralholdige jord og lyset over sydhavsøerne.Den økologiske omlægning af Vigmosegaard øger den samlede økologiske høst på øen, da et fællesskab mellem øens frugtavlere Peter Larsen, Hans Lund Hansen, Familien Saunte og Claus Meyer etablerede de første økologiske træer allerede for femten år siden. Disse giver et udbytte på cirka 100 tons økologisk frugt årligt. Hertil kommer nu cirka 50 tons fra Vigmosegaard. 

Fakta om Meyers

- Meyers ser det lokale råvaregrundlag i Danmark og de omkringliggende lande som sit naturlige udgangspunkt. Vi finder den største inspiration i sæsonernes skiften i vores egen region – i havene omkring os, i de vilde landskaber, på markerne og engene. Her er en gigantisk mangfoldighed, som vi aldrig bliver færdige med at udforske.

- Meyers vil gerne præge og udvikle den danske fødevareproduktion, og vi indgår ofte produktionspartnerskaber for at sikre, at vi får særlige råvarer eller produkter, som lever op til vores kvalitetskrav eller bidrager til mangfoldigheden på fødevaremarked eller vores økosystemer. Se mere på https://meyers.dk/erhverv/kantine/vores-dna/raavarer/

- Den økologiske frugt fra Vigmosegaard og de øvrige plantager på Lilleø bruges af restauranter på Lolland og i København og sælges blandt andet til Meyers A/S, der driver kantiner og frokostordninger i hele landet samt en række bagerier og restauranter primært i hovedstadsområdet.

- Hvert år i september kan man på Sydhavsøernes Frugtfestival møde frugtavlere og forædlere fra hele landet, høre deres historier om frugtavl gennem generationer eller passionen bag de velsmagende frugter. Festivalen finder sted den 17. og 18. september i Sakskøbing med stor fællesspisning om lørdagen. Se mere på https://frugtfestival.dk

- Hvert år i maj kan man på Lilleø deltage i fejringen af frugttræernes blomstring under Apple Flower Festivalen. Se mere på https://appleflowerfestival.com