De sunde, smagefulde bælgfrugter
Da Fødevarestyrelsen tilbage i 2021 lancerede de nye klima-kostråd var det ikke overraskende at, det grønne skal fylde mere, og at især kødet og de fede mælkeprodukter tilsvarende mindre. Det var heller ikke uventet, at bælgfrugterne fremhæves som alternativer til det kød, vi spiser alt for meget af på vores breddegrader.
I vores kantiner har vi længe arbejdet med at få flere af de grønne proteiner ned i gryderne og ud på tallerkenerne. Det er et kreativt benspænd for vores kokke, men giver også adgang til en fornyet rigdom af spændende smagsoplevelser for vores gæster. For hvis vi skal spise mere grønt og mindre kød – og det stadig skal være en fornøjelse – så kommer vi ikke uden om bælgfrugterne. Bønner, linser, ærter og kikærter bidrager med proteiner og andre gode næringsstoffer til vores kost, og de giver fylde og umami i vores måltider.
Mere af det gode..
Det potentielt sundhedsfremmende ved at hente flere af vores proteiner i planteriget handler mere om alt det, der følger med, end om de grønne proteiner i sig selv. Bælgfrugter er f.eks. rige på jern og magnesium og har generelt et højt indhold af fibre.Bælgfrugter desuden meget rige på proteiner sammelignet med andre grønne råvarer, som f.eks. broccoli eller majs – som ellers også er rimelig grønne proteinkilder – de har et proteinindholde på 3-4 g protein per 100 g.
Nødder bidrager med gode umættede fedtsyrer, og bladgrøntsager og kål med fibre, antioxidanter, vitaminer og jern. Fra fuldkorn får du ud over protein også fibre, zink, jern, magnesium og diverse vitaminer. Så når du er på jagt efter grønne proteiner, lander du automatisk en god bifangst af næringsstoffer. Bælgfrugter og fuldkorn er desuden meget mættende, hvilket også kan være en sundhedsgevinst, fordi vi bliver mætte for færre kalorier.