Danmark redder maden - en aktion mod madspild

’Danmark redder maden’ er overskriften, når Miljø- og Fødevareministeriet sammen med en række samarbejdspartnere går til kamp mod madspild. Det sker tirsdag den 29. september 2020 på FN’s Internationale Madspildsdag – som nu også bliver Danmarks Nationale Madspildsdag.

Meyers bakker også op om initiativet ’Danmark mod madspild’ og vi vil bruge dagen på at rette fokus mod en vigtig sag, som vi alle i fællesskab kan være med til at løfte. Sammen med en bred vifte af aktører i fødevarebranchen, har vi derfor valgt at indgå i den nye aftale.

For der skal handling bag ordene, hvis vi skal nå FNs Verdensmål om at halvere madspild frem mod 2030. Det gælder både i hjemmekøkkenet, på arbejdspladsen og som del af fødevarebranchen. En aktion, der i høj grad handler om inspiration, om nye initiativer, ny viden og om at skabe mere klimavenlige madvaner.

Tirsdag 29. september markeres dagen, når fødevareministeren sammen med tech-nørder, virksomheder, forbrugere, H.K.H. Prinsesse Marie og en masse andre sætter spotlys på problemet – og de mange gode løsninger.

I Meyers Madhus lægger vi hus til første del af programmet, når dele af fødevarebranchen lægger vejen forbi.

En indsats mod madspild
Med den frivillige aftale ’Danmark mod madspild’ forpligter medlemsvirksomhederne sig til at måle og offentliggøre data om madspild en gang om året med et erklæret mål om at nedbringe madspild med 50 % inden 2030.

Selv har vi også i stigende grad gjort en målrettet indsats for at minimere spild i vores køkkener og ikke mindst udnytte råvarerne bedst muligt.

Meyers Madhus holder vi løbende kurser i at bekæmpe madspild for køkkenmedarbejdere fra Københavns Kommune, i vores bagerier sikrer vi, at overskud fra dagens hylder ikke ender i skraldespanden, og i vores Frokostkøkken omdanner vores kompostkværn overskud af råvarer til biogas.

 

Desuden arbejder vi løbende med opskrifter og gode køkkengreb, der gør os bedre til at udnytte råvaren fuldt ud, og vi deler løbende ud af de erfaringer, vi gør os. For det handler både om alternative tilberedningsformer og om at spise efter årstiden, men også om at kunne vurdere, om en råvare er egnet til at spise eller kassere - og ikke mindst at kende de sensoriske principper bag det at sammensætte et velsmagende måltid mad.

I Meyers kantiner serverer vi dagligt mere end 25.000 måltider. Derfor kan det mærkes, når vi gør en indsats for at mimere madspild både i køkkenerne og på buffeten.

I vores kantiner har vi i flere år målt systematisk på madspild på følgende måde:
1. Rensesvind fra den rå råvare inden tilberedning.
2. Tilberedningssvind når maden bliver tilberedt.
3. Buffetsvind – madrester/affald fra buffeten, som ikke kan genanvendes.
4. Gæstesvind – madaffald der smides ud af gæster fra deres tallerken.
De tre første kan vi selv påvirke, mens den fjerde kræver en øget bevidsthed om portionsstørrelser hos vores gæster.

Danmarks nationale madspildsdag ligger samme dag som FN’s internationale madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030.

Sådan kan du selv minimere madspild
I Danmark smider vi i gennemsnit 105 kilo mad ud om året. Spild der sker i den almindelige husholdning, hjemme i køkkenerne hos os alle sammen. Hvis vi i fællesskab magter at nedbringe det daglige spild af mad og bliver bedre til at bruge resterne op, kan vi gøre en forskel.

Du kan i øvrige hente mere inspiration i videoerne nedenfor:
- Croque madame
- Øllebrød
- Grøntsagsbrød

En anden måde at forlænge holdbarheden kan være ved at bruge tilberedningsformer som fermentering og syltning. På den måde kan du bevare og forlænge holdbarheden af dine råvarer, ligesom tørre brødrester og udtjente grøntsager kan være en enestående mulighed for at fremstille helt nye spiseoplevelser derhjemme.

Fakta

- ”Danmark Redder Maden” er iværksat af Fødevareministeriet som en en ny mærkedag i danskernes kalender d. 29 september, som er Danmarks nye nationale madspildsdag.

- På denne dag rettes fokus på det 700.000 tons tunge madspild i Danmark, der svarer til 3,8 pct. af den samlede danske CO2-udledning.

- Danmarks nationale madspildsdag ligger samme dag som FN’s internationale madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030.