Mad, natur og mennesker
Museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard var aftenens vært, og gav efter en kort velkomst ordet til ceremoniens pristaler, forfatter og journalist Signe Wulff, som sidste år udgav den anmelderroste ”I køkkenet med Karen Blixen”. Signe Wulff besidder et dybt kendskab til Blixen og hendes forhold til gastronomiens verden, og i talen trak hun paralleller til Claus Meyers arbejde med nye måder at anskue mad, natur og mennesker på, og fremhævede, hvordan måltidet i begge tilfælde bruges som middel til at fremme fællesskaber og øge livskvaliteten.
... så selv Karen Blixen må være imponeret
Inden prisoverrækkelsen læste skuespiller Birgitte Hjort Sørensen uddrag af Babettes Gæstebud; Blixens navnkundige roman, der på mange måder er en manifestation af hendes fascination af madens skabende kraft, der griber os om hjertet med både legemlig og sjælelig appetit, og som understreger samspillet mellem værtskabet og velsmagen.
Rungstedlundfonden har siden 1991 uddelt Rungstedlundprisen til en kulturpersonlighed, der har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen. Claus Meyer fik således overrakt prisen med begrundelsen ”at have revolutioneret danskernes madkultur, så selv Karen Blixen må være imponeret Han forstår at tænke og udvikle gastronomi som en kunstart, helt som Karen Blixen gjorde det i for eksempel Babettes Gæstebud”.
Claus Meyer kommer således i selskab med tidligere prismodtagere som Meryl Streep, Suzanne Brøgger, Gabriel Axel, Inger Christensen, Thorkild Bjørnvig, Tom Buk-Swienty, Judith Thurman, Minik Rosing, Lars von Trier, Puk Damsgård m.fl.