CLAUS MEYER HAR I DAG FÅET TILDELT RUNGSTEDLUNDPRISEN

Her til eftermiddag har Claus Meyer modtaget Rungstedlundprisen for at have revolutioneret danskernes madkultur gennem årtier. Prisen blev overrakt af Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. ved en ceremoni på Karen Blixen Museet på Rungstedlund.

Mad, natur og mennesker

Museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard var aftenens vært, og gav efter en kort velkomst ordet til ceremoniens pristaler, forfatter og journalist Signe Wulff, som sidste år udgav den anmelderroste ”I køkkenet med Karen Blixen”. Signe Wulff besidder et dybt kendskab til Blixen og hendes forhold til gastronomiens verden, og i talen trak hun paralleller til Claus Meyers arbejde med nye måder at anskue mad, natur og mennesker på, og fremhævede, hvordan måltidet i begge tilfælde bruges som middel til at fremme fællesskaber og øge livskvaliteten.

 

... så selv Karen Blixen må være imponeret

Inden prisoverrækkelsen læste skuespiller Birgitte Hjort Sørensen uddrag af Babettes Gæstebud; Blixens navnkundige roman, der på mange måder er en manifestation af hendes fascination af madens skabende kraft, der griber os om hjertet med både legemlig og sjælelig appetit, og som understreger samspillet mellem værtskabet og velsmagen.

Rungstedlundfonden har siden 1991 uddelt Rungstedlundprisen til en kulturpersonlighed, der har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen. Claus Meyer fik således overrakt prisen med begrundelsen ”at have revolutioneret danskernes madkultur, så selv Karen Blixen må være imponeret Han forstår at tænke og udvikle gastronomi som en kunstart, helt som Karen Blixen gjorde det i for eksempel Babettes Gæstebud”.

Claus Meyer kommer således i selskab med tidligere prismodtagere som Meryl Streep, Suzanne Brøgger, Gabriel Axel, Inger Christensen, Thorkild Bjørnvig, Tom Buk-Swienty, Judith Thurman, Minik Rosing, Lars von Trier, Puk Damsgård m.fl.

Fakta

Rungstedlundfonden:
Karen Blixen stiftede Rungstedlundfonden i 1958 gennem crowd-funding i en radiotale til sine mange lyttere på Danmarks Radio. Med opbakning fra sine søskende donerede Karen Blixen Rungstedlund og sine forfatterrettigheder til fonden med ønsket om, at huset skulle drives med kulturelle formål for øje, og at den enestående natur med 15 ha naturgrund skulle fredes som et fuglereservat. Blixen ønskede, at det skulle være et paradis for fugle og et åndehul for byens jordløse folk. I 1991 åbnede Rungstedlundfonden Karen Blixen Museet.

Rungstedlundprisen:
Siden åbningen af museet i 1991 har Rungstedlundfonden med venlig
donation fra Hørsholm Kommune uddelt en årlig pris på 50.000 kr. Prisen uddeles til en kulturpersonlighed, der har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen, eller som på anden måde har markeret sig på Blixensk vis. Prisen er blandt andre uddelt til Meryl Streep, Suzanne Brøgger, Gabriel Axel, Inger Christensen, Thorkild
Bjørnvig, Tom Buk-Swienty, Judith Thurman, Minik Rosing, Lars von Trier og Puk Damsgård.