Meyers fremhævet af Børsen for at genetablere biodiversitet gennem dyrkning og salg af bælgfrugter

Hvert år udvælger Børsen Bæredygtig 50 initiativer, der skubber til den grønne omstilling gennem dokumenterede indsatser. For andet år i træk er vi stolte over at være blandt de udvalgte cases med et projekt, der viser hvordan vi arbejder med bælgfrugter gennem aktiviteter i hele værdikæden fra jord til bord og derigennem genetablerer biodiversitet på danske marker.

De 50 cases er udvalgt af et advisory board, der har vurderet projekterne på en lang række parametre fra innovation til dokumentation:

Antallet og kvaliteten af indstillede projekter overgik igen i år vores forventninger, og det har været en stor opgave for redaktionen i samarbejde med vores advisory board at udvælge de projekter, der på bedste vis kan skaleres, er forretningskritiske, innovative og har en positiv effekt på omverdenen”, siger Katrine Grønvald Raun, redaktør for Børsen Bæredygtig.

Fra “vej-selv” til bevælgelse

I år har vi indstillet et projekt, der er etableret i samarbejde med supermarkedskæden Meny. Her opstillede vi i efteråret 2023 en ”vej-selv-bælgfrugt-bod” i udvalgte butikker, hvor kunderne både kunne fylde poser med et mangfoldigt udvalg af danske, økologiske bælgfrugter og få inspiration til at bruge dem derhjemme. 

"På få måneder har bælgfrugtboderne opnået så stort salg og opmærksomhed, at ambitionen i 2024 er at udbrede boderne til en række andre Meny-butikker på Sjælland med planer om at udbrede konceptet i hele Danmark. Og boderne er en del af en større dagsorden" fortæller CEO i Meyers, Jesper Wacherhausen:

Vores ambition er at starte en regulær bælgfrugtbevægelse gennem en række aktiviteter: Fra dyrkning af bevaringsværdige sorter I samarbejder med dygtige landmænd til afsætning i supermarkederne og inspiration til forbrugerne. Gennem alle disse tiltag håber vi at få flere til at opleve glæden ved danske ærter, linser og bønner og dermed skabe et lokalt råvaregrundlag for en grønnere, mere bæredygtig madkultur”.

 

Bælgfrugter viser vejen til mere biodiversitet

Bælgfrugter har gennem de senere år opnået stor opmærksomhed som klima- og biodiversitetsvenlig fødevare, fordi de – særligt, når de dyrkes lokalt og økologisk – er en enestående proteinkilde med minimalt CO2-aftryk, arealanvendelse og brug af pesticider i sammenligning med produktion af animalsk protein:

Så hvis vi vil give mere plads til vild natur, både i Danmark og globalt, så skal denne type råvare fylde mere på vores tallerkener, end de gør i dag,” siger Jesper Wacherhausen og slutter:

“Jeg er stolt over, hvordan gode kolleger konstant finder på nye, kreative initiativer såsom vej-selv-boderne, for det pirker til nysgerrigheden hos forbrugerne, når de selv kan se og mærke bælgfrugterne – og desuden giver det en større forståelse mellem det, vi spiser, og den natur, vi allesammen gerne vil passe på, slutter Jesper Wacherhausen.

 

 

Fakta

- Bælgfrugter er den fælles betegnelse for modne, tørrede frø fra bælgplantens frugter – også kendt som bønner, linser og ærter. Bælgfrugter er generelt sunde, nærende og klimavenlige, fordi de bidrager med proteiner og næringsstoffer, og så kan de vokse overalt og tilfører naturligt gødning til de marker, hvor de gror (kilde: https://meyers.dk/baelgfrugter/)

- Udvalget af bælgfrugter i vej-selv-boderne i Meny er 100% økologisk og fortrinsvist dyrket Danmark, samt enkelte fra den svenske Øland. De seks varianter er: Brun Ært fra Nakskov, Lollandske Rosiner, belugalinser fra Bornholm, Siriusærter fra Nordvestsjælland, gule flækærter fra Lolland og Gotlandslinser dyrket nordøst for Randers.

- Vej-selv-boderne er løbende bemandet af kokke og bælgfrugteksperter fra Meyers, der giver tips, tricks og opskrifter til at bruge bælgfrugterne derhjemme.

- Ifølge de officielle kostråd skal danskerne spise 100 gram bælgfrugter hver dag, men spiser i gennemsnit kun 2,4 gram, og en nylig undersøgelse fra Salling Group viser, at salget af bælgfrugter er faldet 10% siden 2020, mens en måling fra Madkulturen viser, at 48% af danskerne gerne vil spise flere bælgfrugter

  • Fremtidens fødevare

    Bælgfrugtbevægelsen på tværs af Meyers

    Grønne proteiner

    - Meyers har organiseret initiativet ÆRT Etc som en markedsplatform og en åben og dynamisk tænketank, hvor landmænd, aftagere og øvrige forandringsaktører indenfor madverdenen kan mødes og knytte bånd. Bagud i værdikæden er Meyers parate til at opkøbe og/eller videreformidle ethvert parti danske økologiske ærter, bønner og linser så længe afgrødernes egenskaber hæver sig op over det almindelige.

    - Meyers samarbejder desuden med frøsamlere, landmænd, forskere, restauranter, storkøkkener, kogebogsforfattere, festivalarrangører, bankoværter, bæredygtighedsforkæmpere og journalister om at udvide interessen og udviklet markedet for bælgfrugter.

    - I Meyers kantiner serveres 7 gange flere bælgfrugter hver dag til frokost end den gennemsnitlige dansker spiser på en dag. Kantinernes køkkenchefer bliver løbende inspireret og uddannet i at bruge bælgfrugter i deres køkkener.

    - Gennem Meyers B2B-salg af bælgfrugter er det lykkedes at flytte væsentlige mængder af indkøbte kilo fra udenlandske til danske økologiske. F.eks. har en af Meyers største kantinekunder, med 1.500 spisende gæster på daglig basis, konverteret størstedelen af indkøbet af bælgfrugter over til Meyers/Ært Etc. produkter.

    - Meyers Madhus underviser og rådgiver i hundredvis af kommunale køkkener, i 13 af landets kommuner, i grøn mad og brugen af bælgfrugter.

    - Meyers har udgivet to kogebøger med grønne proteiner og bælgfrugter i hovedrollen.