5 tips til en velsmagende nytårsmiddag

Snart lægger vi 2021 bag os for at springe ind i et helt nyt år – og dét skal fejres! Måske du allerede har planlagt en festlig og hyggelig aften med dine nærmeste venner eller familie, men hvordan skal aftenen holdes og hvad skal på bordet? Det inspirerer vi til her.

For mange er nytårsaften forbundet med en række faste traditioner: dronningens nytårstale skal ses kl. 18, mens der skal spises snacks eller kanapéer. Derefter skal en lækker 3-retters menu nydes, som for nogen består af nytårstorsk, mens den for fx mange sønderjyder står på grønlangkål, kålpølser og snaps. Andre er mindre traditionsbunde og bevæger sig ud i nye opskrifter på velsmagende og æstetiske nytårsretter, som skal imponerer gæsterne. Når klokken så slår tolv skal champagnen poppes, der skal skåles i bobler, spises kransekage og fyres et par raketter af.

Hvad enten du selv skal stå i køkkenet, eller ønsker at få maden til nytårsaften leveret ud af huset, er maden for mange en central del af aftenen. Men nytårsmenuen kan være en svær balancegang, for ingen har lyst til at stå alene i køkkenet og svede bag gryderne i timevis mens gæsternes promille stiger. 

Vi har samlet de bedste nytårsopskrifter nedenfor, men du kan også finde alle vores nytårsopskrifter her, hvad enten du har brug for inspiration til nytårsforretten, -hovedretten eller -desserten. Ønsker du i stedet at få menuen leveret til døren, så du kan slippe for at stå i køkkenet, kan du læse mere om en af vores 3 nytårsmenuer her. Vi leverer vores 3-retters menuer i hele landet.

Vær velkommen, Herrens år, og velkommen herhid! Sandheds Gud! lad dit hellige ord oplive, oplyse det høje Nord! Velkommen, nytår, og velkommen her!

1. tip: Forbered forretten til nytår

Efter en eventuel snack til nytårstalen, er forretten det første dine gæster sætter tænderne i, og den skal serveres med stil.

Mange vælger at servere fisk til nytårsforretten, som er et godt modspil til den fede julemad, vi har mæsket os igennem hele december. Men du kan også prøve med noget andet år - fx en kalvetatar med en frisk persillepesto? Find opskriften nedenfor.

Du kan med fordel vælge en forret, der kan laves og serveres på kort tid, og som vækker appetitten hos dine gæster. Se vores forslag nedenfor.

 • Lad os give en hånd med nytårsmenuen

  Levering i hele landet (kun brofaste øer)

  Er du vært ved årets nytårsfest, så lad ikke madlavningen tage pusten fra dig. Vores kokke giver dig gerne en hånd i køkkenet og tilbereder en vidunderlig 3-retters menu til årets sidste aften, som du blot skal varme og anrette.

  Glæd jer til gode sager som helstegt, økologisk, dansk oksemørbrad, gratineret kartoffel og trøffelsauce og forret af røget torsk serveret på lun boghvedevaffel med hummeremulsion. Til dessert kan du servere brownie på hvid chokolade fyldt med solbær og toppet med saltkaramel ganache og knasende hvid chokolade-crumble hertil syrnet økologisk creme med tonkabønner.

  Vi tilbyder også en vegetarisk menu samt en menu til de yngste ved bordet.

  Bestil

2. tip: Sådan får du mørt kød

Hovedretten til nytår er det centrale for hele middagen, og nerverne kan godt begynde at melde sig, hvis du er vært for gæster, som har forventninger om et godt stykke mørt kød. Vil du være sikker på at kødet bliver mørt og saftigt, kan du med fordel tilberede det med sous vide metoden.

Sous vide er en teknik, som restauranter i årevis har gjort brug af. Her vakuumpakkes kødet og kommes i et vandbad, hvor temperaturen i vandet holdes konstant. På den måde bliver kødet helt ensartet og nænsomt tilberedt. Kødet kan du sous vide dagen før, og på selve dagen behøver du blot at stege det ved hård varm, før det serveres for dine gæster.

3. tip: Sådan serverer du nytårschampagnen

Champagnen stammer fra det nordøstlige Frankrig, som er det eneste sted, hvor der laves champagne. Her skal bønderne godkendes af Appellation d’origine contrôlée, som sikrer at champagnen bliver lavet efter helt særlige regler og teknikker. I modsætning til andre vintyper, er champagne ikke af en bestemt årgang, og forskellige årgange vil derfor smage ens. Jo længere tid det tager at lave en champagne, jo finere bobler.

Mange drikker champagne som aperitif til dronningens nytårstale, men boblerne kan også drikkes til maden, så længe den rette champagne serveres til den rette mad. De lette champagner bør serveres som en apperetif, de kraftigere champagner til måltider mens de søde bør serveres til desserten eller kransekagen.
Forhør dig hos din vinforhandler, og sæt ham ind i, hvad champagnen skal serveres til, så han kan vejlede dig ordentligt.

Server champagnen ved 8-10 grader i almindelige vinglas. De høje glas er flotte at servere champagnen i, men aromaen bliver undertrykt i de snævre glas, mens aromaen til gengæld vil slippe for hurtigt væk, hvis den serveres i bredere glas.

4. tip: Lav kransekagen på forhånd

Det er ikke svært at lave sin egen hjemmelavede kranskage til nytår, men det tager naturligvis længere tid end turen ned til bageren.

Gør dig selv en tjeneste og lav den i god tid. Kransekage kan holde sig 5 dage i køleskabet og helt op til 6 måneder i fryseren. Undgå at komme glasur på kransekagestykkerne og pak dem godt ind i en plastpose eller en lukket beholder, så du undgår at den bliver tør. Tø stykkerne op i god tid og sprøjt glasur på dem når de er optøet.

Lav din egen kransekage 

Imponer dine middagsgæster med en hjemmelavet kransekage. Find vores bedste opskrift på klassisk kransekage overtrukket med glasur.

Bestil kransekagen til nytår fra Meyers

Orker du ikke selv at bruge tid i køkkenet, kan du med fordel købe dig til et.  Vores konditor har traditionen tro lavet den traditionelle, håndlavede kransekagetop af marcipan med 60% mandler.

Kransekagen kan afhentes i et af vores bagerier eller i Meyers Deli d. 30 eller 31. december. 

 

Nyheder