ÆRT ETC

ÆRT ETC er initieret af Meyers og er et åbent projekt, der binder landmænd, genbanker, frøsamlere tættere på forbrugeren gennem dyrkningen af traditionelle bælgfrugter.

ÆRT ETC er et åbent formidlingsinitiativ af nordiske bælgfrugter, som binder sløjfe på landbruget, avlere, frøsamlere, kokke og danskernes tallerkner.

ÆRT ETC

ÆRT ETC er en markedsplads og tænketank, etableret med det formål at genskabe en tradition for at dyrke og spise bælgfrugter i Norden.

Initiativet drives af Jonas Astrup i Meyers Madhus i samspil med ressourcepersoner i Meyers og samarbejdspartnere udenfor virksomheden. De primære temaer i initiativet omhandler bevaringsarbejde af gamle sorter og biodiversitet, forbedring af dyrkningsmetoder og rensning, udvikling af nye samhandels – og samarbejdsmodeller i og på tværs af værdikæden, det sanselige arbejde med opskriftudvikling og smag, og ikke mindst indsatsen for at øge efterspørgslen efter ærter, bønner og linser, som meget gerne må være dyrket af bønder i Danmark, økologisk. Ultimativt ønsker initiativet at bidrage til accelereringen af den grønne omstilling af vores fælles madkultur og fødevaresystem.

 

Den danske bælgfrugttradition

Der har været dyrket bælgfrugter i Danmark igennem tusinder af år, men vi har i de seneste generationer haft for vane at forære en del af dem til landbrugets husdyr. Vi har derfor slået pjalterne sammen med økologer, der kan kan få ting til at gro, og som også synes at udvalgte ærter, linser og bønner fortjener lidt opmærksomhed.

På den måde håber vi sammen at kunne skrive et grønnere kapitel i vores fælles madkultur. For der findes givetvis kun få ting, hvis nogen overhovedet, man kan putte i jorden og som bedre forener smag, ernæring og fiksering af væsentlige mikronæringsstoffer i mulden med et lavt klimaftryk, end bælgfrugter.

Lad os genrejse Danmark som bælgfrugtnation
Danmark og norden har et ganske stedmoderligt forhold til bælgfrugter, der er en perifær råvare i langt de fleste køkkener. Det har ikke altid set sådan ud i Danmark. Indtil midten af 1800-tallet dyrkede vi bælgfrugter i stor stil, særligt ærter. De udgjorde en central dels af den dengang allestedsnærværende danske bondekost, og det var ikke ualmindeligt at spise ærter hver dag året rundt.

  • Bælgfrugter

    Vejen mod en grønnere omstiling af vores fødevaresystemer

    ÆRT ETC

    Ærterne udgjorde en vigtig del af sædskiftet i landbruget, fordi bælgplantens rodnet effektivt tilfører kvælstof til jorden. Et skift i retning af storskala husdyrhold og intensiv monokultur med hvede og byg (som foderafgrøder) fortrængte bælgfrugterne til en marginal plads i det danske landbrug, og derfor også i køkkenerne.

    Få aktører, ildsjæle og organisationer som frøsamlerne har holdt liv i de tidligere så prisværdige ærtesorter. ÆRT ETC er et initiativ, der vil give bevægelsen en stemme ved både at agere markedsplads og åben tænketank, alt sammen med det formål at genskabe tradition for at dyrke og spise bælgfrugter i norden.

Er du interesseret i at høre mere om køb og salg af de danske bælgfrugter, så kontakt vores kolleger i Foodservice

{{message}}

Kontakt os og hør mere

Kontakt foodservice

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Ikke et gyldigt telefonnummer

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Ikke en gyldig e-mail adresse.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Skriv

  • Hvordan kan vi genskabe traditionen for at dyrke og spise bælgfrugter i norden?

    ÆRT ETC

    Hvorfor?

    Det bor i vores DNA i Meyers at forløse samfundsmæssige og kulinariske udfordringer; at eksplorere og udvikle den fælles danske madkultur. Brugen af bælgfrugter er en opgave, der er blevet stillet fra flere sider. Dels fra internationale forskere, fx The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health og dels fra egne myndigheder (De klimavenlige kostråd). Vi skal forandre vores spisemønstre – hellere i går end i morgen. Omvæltninger af den karakter påkalder en bevægelse, en dyb og tillidsfuld samtale i værdikæden – og det er det, vi stiller os til rådighed for med initiativet ært-etc:

    Hvordan kan vi genskabe traditionen for at dyrke og spise bælgfrugter i norden?

Initiativet er et forsøg på at føre meningsfulde samtaler om vores egen madkultur og et løfte til kommende generationer om, at vi ikke lod stå til i arbejdet med de afgrøder, der knytter sig særligt gunstigt til norden.

  • Bælgfrugter

    Lollandske rosiner

    Danske, økologiske gråærter

    SMAG OG ANVENDELSE: Ærterne har en fyldig og delikat ærtesmag med god kogefasthed, og tilberedes de med f.eks. suppeurter får man en forrygende bouillon. Velegnet i ærtesupper, sammenkogte gryderetter, lune salater eller som puré.

    AVLER: Susanne Hovmand fra Knuthenlund, der i næsten et årti har opformeret ud fra et meget sparsomt såsædsmateriale.

    DYRKNINGSSTED: Lolland.

    DYRKNINGSFORM: Økologisk i samdyrkning med havre.

    KULTURAFGRØDE: Er både at finde på Plantenyhedsnævnets liste over bevaringsværdige sorter samt optaget i Slow Foods ’Arca del Gusto’ – en optegnelse med ekstraordinære vigtige afgrøder for klodens natur, historie og traditioner.

    Klik nedenfor og prøv vores lækre opskrift med lollandske rosiner:

    Stegte hvedetortillas med grov bønnemos, rosenkål og vesterhavsost
  • Bælgfrugter

    Siriusærter

    Økologiske ærter

    AVLER: Dyrket i samarbejde med Hornsyld Købmandsgård og avlere på Nordvestsjælland.

    DYRKNING: Dyrket økologisk delvist sammen med enten havre eller byg i Nordvestsjælland.

    HISTORIE: Siriusærter har godt og vel et halvt århundred på bagen som udsået markært. De har primært fungeret som en funktionel grøngødning, dvs. tilført jorden essentielt kulstof samt fikseret lige så vigtigt nitrogen, men værdsættes nu også for deres alsidige kulinariske egenskaber.

    SMAG OG ANVENDELSE: Ærterne er kendetegnet ved en virkelig fin ærtesmag og glimrende kogefasthed. Oplagt i stort set alle de sammenhænge, hvor kikærten normalt er at finde.

    Klik nedenfor og prøv vores lækre opskrift med siriusærter:

    Svampebouillon med kikærter, radiser, ras el hanout og ristede løg
  • Bælgfrugter

    Gule flækærter

    Økologiske ærter

    AVLER: Dyrket i samarbejde med Muld Lolland-Falster, et lokalt netværk med repræsentanter fra hele værdikæden.

    DYRKNING: Dyrket økologisk som en del af sædskiftet på Lolland-Falster.

    HISTORIE: Flækærter af sorten Lapony er en såkaldt vinterært. Den afskallede og flækkede version af ærter, den traditionelle gule ært, er muligvis den eneste overlever i bred kommerciel handel fra den danske ærtehistorie, og suppen gule ærter er et glimrende bud på indbegrebet af dansk søbemad.

    SMAG OG ANVENDELSE: Et godt udgangspunkt for det brede spænd mellem flækærtehummus, pakistansk chana dal, falafler, i kolde salater eller naturligvis som gul ærtesuppe.

    Klik nedenfor og prøv vores lækre opskrift med gule flækærter:

    Fyldte auberginer med ris, gule ærter, safran og mynte
  • Bælgfrugter

    Belugalinser

    Økologiske linser

    AVLER: Dyrket i samarbejde med Foods Bornholm, en sammenslutning af gårde på Bornholm, der arbejder
    indgående med planteavl.

    DYRKNING: Dyrket økologisk som en del af sædskiftet på Bornholm.

    SMAG OG ANVENDELSE: Belugalinserne er en yderst delikat linse med god kogefasthed og har en glimrende evne til at absorbere smagsgivere. Brug til beluga-bolo, som marineret indslag i måltidssalater eller i svampestuvninger.

    KOGNING: Skyl linserne i koldt vand, og kog dem med en smule salt i 30-35 minutter, eller til de er møre, men ikke udkogte.

  • Bælgfrugter

    Gotlands linser

    Økologiske linser

    AVLER: Dyrket af Esben Moestrup, Enghaven Økologi nordøst for Randers.

    DYRKNING: Dyrket økologisk i samdyrkning med havre.

    HISTORIE: Gotlandslinserne var helt frem til 1800-tallets afslutning en fast afgrøde på de gotlandske gårde, hvor den har været et yderst afholdt bidrag til den daglige husmandskost.

    SMAG OG ANVENDELSE: Den gotlandske linse har en fyldig og næsten nøddeagtig smag, og holder formen ved selv længere tilberedninger. Det gør den særligt velegnet i supper, i variationer af daal, men også som udgangspunkt for mere cremede og smagsmættede linseottoer. Linsen kan sågar males til mel og bruges i alt fra pandekager til dosa.

    KOGNING: Koges i rigeligt vand i ca. 30-35 minutter, eller til de er møre men ikke udkogte.

    Klik nedenfor og prøv vores lækre opskrift med gotlandslinser:

    Linsegrød med æblecider, portobellosvampe, urter og græskar
  • Bælgfrugter

    Brunært fra Nakskov

    Danske, økologiske gråærter

    AVLER: Susanne Hovmand fra Knuthenlund på Lolland.

    DYRKNING: Rendyrket økologisk på Lolland.

    HISTORIE: Brunært fra Nakskov er både at finde på Plantenyhedsnævnets liste over bevaringsværdige sorter, samt optaget i Slow Foods ’Arca del Gusto’ – en optegnelse med ekstraordinære vigtige afgrøder for klodens natur, historie og traditioner.

    SMAG OG ANVENDELSE: Ærterne har en fyldig og delikat ærtesmag med god kogefasthed. Tilberedes de med f.eks.
    suppeurter, får man en forrygende bouillon.

    Klik nedenfor og prøv vores lækre opskrift med brunært fra Nakskov:

    Jonas' "Cæsar" med gulærter, høbagt knoldselleri, grillet løg og ristede nødder