Wienerdej er kunstart i sig selv. De flotte, uimodståelige, sprøde lag er en fryd for øjet og har en himmelsk smag. Endnu bedre bliver smagen, når man som her i tebirkes tilsætter remonce. En udsøgt morgenkage til din søndagsbrunch er skabt. Kast dig ud i wienerbrødskunstarten med denne opskrift - vi holder dig i hånden hele vejen.

Sådan gør du

Wienerdej

Bland vand og gær sammen i en rørekedel. Tilføj æg, alt mel, sukker og salt, og rør dejen sammen ved lav hastighed til den har samlet sig (det tager 3,5 minutter).

Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til 25 x 25 cm, og sæt dejen på køl i 15 minutter.

Bank det kolde smør ud til 15 x 15 cm og sæt det på køl i minimum 15 minutter.

Læg smørret (der trods alt ikke må være for hårdt) på midten af dejen og fold siderne af dejen indover smørret som en konvolut. Bank (lidt gelinde) dejen ud med en kagerulle, så den stadig holder sammen på smørret. Rul dejen på den lange led til et rektangel med en tykkelse på ca. 1 cm.

Fra den ene korte side foldes 1/3 af dejen indover resten, og fra den anden korte side foldes også 1/3 indover. Vend dejen 90° og rul de korte sider til dejene når en tykkelse på ca. 2 cm. Sæt dejen tilbage i køleskabet eller fryseren og lad den hvile i 30 minutter.

Gentag rulleprocessen to gange mere, så du i alt har rullet og foldet af tre omgange. Sæt dejen tilbage i køleskabet i 30 minutter, inden du bruger den.

Remonce

Rør marcipan, sukker og smør sammen til en ensartet masse og lad det stå på køkkenbordet, til det skal bruges.

Tebirkes

Rul wienerdejen ud i et rektangel, der er 30 cm i bredden og ½ cm i tykkelsen.

Skær dejen på langs, så du har to baner af dej, der er 15 cm i bredden. Fordel remoncen i en stribe på midten af de lange baner, og fold herefter den ene af de lange sider henover midten af remoncen.

Pensl kanten med vand og fold herefter den modsatte side ind over remoncen, så de 2 kanter lige akkurat lukker sammen. Vend dejen om så lukningen vender ned mod bordet.

Gentag med begge baner og læg dem dernæst ved siden af hinanden.

Pensl med vand og drys et tykt lag birkes ovenpå. Skær efterfølgende banerne ud i stykker på ca. 5 cm i bredden og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Lad dem hæve til næsten dobbelt størrelse (afhængigt af temperaturen tager det ca. 2-3 timer).

Bag dem ved 200-220° varmluft i 8-12 minutter.

Tip

Opbevar evt. hvedemel, sukker og salt på køl inden bagning. På den måde bliver dine ingredienser ikke for varme.

Ingredienser

Wienerdej

900 g hvedemel (10 g protein)
70 g sukker
10 g salt
35 g gær
350 g koldt vand
3 stk æg (160 g)
500 g koldt smør

Remonce

100 g marcipan
100 g sukker
100 g smør

Derudover

100 g birkes