Tilbage til opskrifter

Mirabellesyltetøj

Mirabeller er fællesbetegnelsen for små, tidligt modnede røde og gule blommer, der meget ofte findes forvildet eller plantet i krat, hegn og gamle bondehaver. Mirabeller vokser op som kraftige buske eller som op til 10 meter høje træer med tydelige grentorne. De enkelte træer krydser indbyrdes og danner et væld af smagstyper. Visse mirabeller er syrefattige, og derfor skal du justere alle mirabelletilberedninger med cidereddike eller citronsaft uanset, hvad opskriften foreskriver. Mirabeller kan i de fleste sammenhænge erstatte blommer.

Sådan gør du

Sådan gør du

Vask mirabellerne og fjern stilkene. Sæt frugt, vand og sukker over i en gryde, og bring det i kog med låg på. Når det koger, tag låget af og lad simre i 20-25 min. ved lav varme. Rør let i gryden en gang imellem. Når du har en tæt kompot, skal du tilsætte eddike og lade syltetøjet koge i yderligere 10-15 min. Efterhånden som mirabellerne bliver møre og koger sammen, kommer stenene op til overfladen, og lægger sig på toppen, så du stille og roligt kan skumme dem af. På den måde er du fri for at udstene de små mirabeller, samtidig med at stenene både giver smag (bitterhed) og pektin til syltetøjet.

Hæld syltetøjet på skoldede glas - det kan holde sig i køleskab 4-6 uger. Hvis du har lyst til at variere syltetøjet kan du tilsætte forskellige slags ”parfumer” i form at krydderurter som rosmarin, timian, mynte og estragon, som hakkes fint og koges med syltetøjet de sidste 2 min. Brug dem varsomt – de kan være særdeles potente!

Tip

En lille håndfuld smuttede, grofthakkede mandler er også dejlige i mirabellesyltetøj – stenfrugter som mirabeller, abrikoser, blommer og kirsebær har en iboende mandelsmag, som kan understrege på den måde.

Ingredienser

Ingredienser

1 kg mirabeller
500 g sukker
2 dl vand
1 dl blommeeddike eller anden mørk frugteddike

Find opskriften i Almanak

Find bogen her