Tilbage til opskrifter

Mariagertobabrød

Den meget glutenstærke mariagertobahvede indgår både i sigtet og i fuldkornsudgaven. Dens gode sugeevne kommer i spil, når der vendes en grød i dejen, som giver ekstra saftighed. De ristede kerner, som grøden er baseret på, giver en let karamelliseret kornsmag - næsten som at få lidt af den mørke smag fra skorpen med i krummen.

Sådan gør du

Forbered surdejen

Opfrisk surdejen med lige dele mel og vand, og lad den stå, indtil den topper og er bageklar. Det kan times til alt fra 3-12 timer ved hjælp af temperaturen.

Grød

Fordel kernerne i en bradepande, og rist dem i ovnen ved 180° i 18-20 minutter, til de dufter godt af korn, og bliver en anelse mere gyldne. Lad kernerne køle af, og mal dem til et fint fuldkornsmel i en foodprocessor eller en melkværn, hvis du har en.

Bring vandet i i en kasserolle, og tilsæt melet, imens du pisker, så du undgår klumper. Lad grøden koge igennem 5-6 minutter, til den er tyknet og glat, og tag den så af varmen.

Fermentolyse

Du skal nu temperere 700 g af vandet, som er det, der skal tilsættes først. 32-34° er et godt udgangspunkt. Målet er, at selve dejen, når den er blandet, er mellem 26-29° – det vil være dit pejlemærke frem til koldhævningen.

Bland de 700 g varmt vand med surdej, mariagertobahvedemel og fuldkornsmariagertobahvedemel og ælt ved lav hastighed på en røremaskine eller med hænderne, til der ikke længere er lommer af tørt mel. Dit mål her er kun en jævn blanding af dejen.

Lad dejen hvile tildækket et lunt sted i 30 minutter.

Æltning

Ælt nu dejen ved lav hastighed i 3-4 minutter, indtil dejen begynder at slippe røreskålens sider og har en ensartet, glat overflade. Bruger du hænderne, skal du lave stræk-og-fold bevægelser.

Nu skal du i gang med at tilsætte de sidste 100 g vand – det der kaldes bassinage.

Mål først dejens temperatur, og temperér vandet herefter. Du kan bruge bassinagen til at rette dejen ind mod de optimale 26-29° ved enten at lade vandet være lidt varmere eller lidt koldere end dejen.

Tilsæt vandet lidt ad gangen, imens du ælter i yderligere 5-8 minutter. Hold øje med, at dejen ikke begynder at smide vand eller falder fra hinanden. Dejen skal være glat og føles ensartet.

Tilsæt salt, og ælt yderligere 2-3 minutter. Ælter du i hånden, skal du knuge og folde saltet ind i dejen. Dejen skal nu føles spændstig, når du prikker til den.

Første hævning og foldninger

Overfør nu dejen til en passende beholder med låg til. Dejen skal nu hæve 3-3½ timer, hvor du hver halve time skal fugte hænderne og lave en serie af spolefoldninger.

Ved anden omgang foldninger skal havregrøden indarbejdes i dejen: Opvarm grøden på komfuret til 26-29°. Den vil være tyk i konsistensen.

Vend forsigtigt dejen ud på et rent bord uden mel og gerne stænket med vand, og stræk nænsomt dejen ud til et kvadrat, der er et par centimeter tykt. Fordel halvdelen af grøden i en bane midt på dejkvadratet, så den dækker den midterste ⅓ af dejen. Fold den ene side af dejen hen over grøden, og fordel så resten af grøden ovenpå dette stykke. Fold dernæst den sidste ⅓ af dejen henover. Fold nu det lange stykke dej sammen til et kvadrat ved først at folde ⅓ af dejen ind over midten og dernæst den sidste ⅓.

Læg dejen tilbage i beholderen, og sæt den til at hvile i 30 minutter inden næste omgang foldninger. Dejen skal hæve med et sted mellem ⅓ og ½ gang og kunne bestå en flydetest. Dumper dejen testen, forlænger du hævningen inklusive foldninger hver halve time.

Første formning og bordhvile

Overfør dejen til et rent bord, og del den i to lige store dele med din dejhakker.

Form med din ene hånd og dejhakkeren i den anden hver enkelt dejklump til en rund, opspændt form. Lad dejene hvile på bordet i ca. 30 minutter.

Sidste formning og hævning

Drys dejene med en smule hvede- og rismel, og drys et par hævekurve med samme melblanding.

Vend nænsomt den første dej på hovedet. Du skal nu strække og folde dejen til et rundt brød – en boule. Løft forsigtigt dejen op i kurven uden at vende den, og flet efter, så dejen spændes yderligere op. Gør det samme med den anden dej.

Lad dejene stå et lunt sted ½-1 time, inden du sætter dem tildækket i køleskabet natten over.

Bagning

Tjek dine deje – de skal være hævet en smule, og dejen skal springe tilbage, når du prikker til den. Er du ikke helt tilfreds, kan du lade dem stå et lunt sted i ½-1 time.

Varm din støbejernsgryde med låg ved 270° varmluft i 30 minutter.

Drys en smule af rismelsblandingen på det ene brød, mens det stadig ligger i hævekurven. Løft iført grillhandsker gryden ud af ovnen, tag låget af, og vend nænsomt den første dej på hovedet i gryden. Rids et enkelt buet og 5-7 mm dybt snit med en skarp dejsnitter. Sæt låg på, stil gryden tilbage i ovnen, og skru ned til 250°. Bag i 20 minutter.

Tag låget af gryden, skru ned på 230°, og bag brødet i 15 minutter – eller til det er gennembagt og flot mørkebrunt.

Overfør brødet til en rist, så det kan køle af.

Varm gryden med låg op ved 270°, og bag det andet brød på samme måde.

Tip

Hvis du ikke har hele hvedekerner på hylden, eller hvis du vil forenkle processen lidt, kan du bruge fudkornshvedemel til grøden i stedet for at kværne kernerne selv. Og så riste melet lidt på en bageplade. Hvis du ikke kan få mariagertobahvedemel, kan du bruge andet hvedemel i den meget glutenstærke afdeling.

Ingredienser

Surdej

20 g surdej
100 g varmt vand (28-30°)
20 g fuldkornshvedemel
80 g hvedemel

Grød

50 g hvedekerner
200 g vand

Brøddej

200 g bageklar hvedesurdej
800 g vand
800 mariagertobahvedemel (mindst 12% protein)
200 g fuldkornsmariagertobahvedemel
28 g salt

Desuden

1 håndfuld rismel
1 håndfuld hvedemel

Find opskriften i Meyers Surdejsskole

Find bogen her