Kanelbrødet var et fast indslag hos bageren i Claus Meyers ungdom. Den lækre smørdej er fyldt med kanelremonce, og det giver et anderledes sødt brød, der både kan spises alene eller med et ekstra syndigt lag smør.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Dej

Kom mælk og gær i røreskålen, og rør, til gæren er helt opløst. Slå æggene i ud i skålen, og rør dem sammen med væsken (mælken eller vandet).

Kom melet i skålen, og ælt dejen godt ved lav hastighed, til den er glat og blank og slipper skålen. Det er tegn på, at der er dannet glutenstrenge, og at dejen er klar. Det tager ca. 6-8 minutter, afhængigt af motorkraften på din maskine.

Skær smørret i små terninger, og kom det hele i skålen på én gang.

Ælt smørret godt ind i dejen, til den igen er glat og blank og slipper skålen, og stop så med at ælte. Når smørret lægger sig på glutenstrengene og gør dem mere elastiske og glatte, bliver de også mere sårbare, og så vil de knække på et tidspunkt, hvis du ælter videre.

Lad dejen hvile koldt i 1 time. Når dejen har hvilet, er den klar til brug.

Remonce

Rør ingredienserne sammen i en skål til en ensartet masse. Kom remoncen i en beholder med låg, og lad den stå på køkkenbordet, indtil du skal bruge den.

Sådan samler du brødet

Når dejen har hvilet, deler du den i tre dele, og former tre brød på følgende måde: Rul dejen ud til et rektangel på 30 × 15 cm. Drej dejen, så den ene korte side vender mod dig selv. Fordel en tredjedel af remoncen over dejen i et jævnt lag. Tag fat i den korte side, der er længst væk fra dig, og rul dejen sammen til en tyk pølse.

Smør tre aluminiumsforme på 18 × 6 cm omhyggeligt med smør, og drys dem med sukker. Læg de tre pølser ned i brødformene. Brug en skarp saks, og klip 8 ”snipper” ca. 2 cm ned i hver pølse i en vinkel på ca. 45 grader. Drej skiftevis snipperne til hver sin side (se foto).

Lad kanelbrødene hæve på køkkenbordet indtil dobbeltstørrelse. Det tager ca. 1-2 timer.

Pensl kanelbrødene med sammenpisket æg, og sæt dem i en varm ovn. Bag dem efter i ca. 20-22 minutter ved 180° varmluft. Temperatur og bagetid er vejledende, så hold øje med dit bagværk undervejs - kig især på farven.

Vend brødene ud af formen, og lad dem køle af på en rist.

Tip

Du kan komme 50 g. mørk sirup i remoncen, hvis du gerne vil have en mørkere smag.

Ingredienser

Bløddej

2 dl kold sødmælk (eller vand)
35 g gær
1 æg
500 g hvedemel
35 g sukker
8 g salt
75 g smør

Remonce

200 g smør
200 g sukker
20 g stødt kanel

Til formen + pensling

smør
sukker
1 æg

Find opskriften i Meyers Bageskole

Find bogen her

Meyers Bageskole

    

Meyers Bageskole 

I Meyers Bageskole kan både nybegynderen og den mere øvede hjemmebager være med.

Bogen tager udgangspunkt i få grunddeje, der danner basis for de ca. 70 opskrifter, der spænder fra blåbærsnurrer over rugbrød til saftige hvedebrød.

"Alle de erfaringer, jeg har gjort mig med at bage i de sidste 30 år, og alle de erfaringer, vi har gjort os i vores bagerier og på bagekurserne, er samlet i denne nye bog." - Claus Meyer
Bogen henvender sig til dem, der bare gerne vil hurtigt i gang med at bage, men der er også masser af ekstra at hente for bagenørderne, der gerne vil vide, hvorfor surdejen skal have mindst lige så meget opmærksomhed som en krævende elskerinde og hvor lange glutenstrenge egentlig kan blive.

Opskrifterne er udviklet i tæt samarbejde med de dygtige fagfolk i Meyers bagerier og Meyers Madhus, der hver dag beskæftiger sig med dej og bagning og svarer på spørgsmål fra folk, der har kvaler med surdejen derhjemme eller ikke kan få brødet til at hæve, som det skal.


"Endnu en gang må vi konkludere, at Meyers kogebøger pt. er mere gennemarbejdede og anvendelige end de fleste andre danske kogebogsudgivelser. Ikke mindst fordi Meyers bøger er et resultat af teamwork – i dette tilfælde er sparringen foregået med holdet af bagelærere på Meyers Madhus." - Berlingske Tidende, 5 stjerner

År: 2014
Forlag: Lindhart & Ringhof