Tilbage til opskrifter

Havregrødsbrød

Havregrøden giver ekstra saftighed og en tydelig havrearoma til dette grove men samtidig luftige brød. Du kan sagtens bruge overskydende havregrød fra morgenmaden, bare den er ret tyk i konsistensen, så du ikke risikerer at få alt for meget vand med i dejen.

Sådan gør du

Forbered surdejen

Opfrisk surdejen med lige dele mel og vand, og lad den stå, indtil den topper og er bageklar. Det kan times til alt fra 3-12 timer ved hjælp af temperaturen.

Grød

Bring havregryn og vand til kogepunktet under omrøring. Skru ned, og lad grøden simre, til den er tyknet og glat – ca. 5 minutter. Stil gryden til side.

Fermentolyse

Du skal nu temperere 550 g af vandet, som er det, der skal tilsættes først. 32-34° er et godt udgangspunkt. Målet er, at selve dejen, når den er blandet, er mellem 26-29° – det vil være dit pejlemærke frem til koldhævningen.

Bland de 550 g varmt vand med surdej, hvedemel og fuldkornshvedemel, og ælt ved lav hastighed på en røremaskine eller med hænderne, til der ikke længere er lommer af tørt mel. Dit mål her er kun en jævn blanding af dejen.

Lad dejen, der på dette stadie vil være ret tyk i konsistensen, hvile tildækket et lunt sted i 30 minutter.

Æltning

Ælt nu dejen ved lav hastighed i 3-4 minutter, indtil dejen begynder at slippe røreskålens sider, og har fået en ensartet og glat overflade. Bruger du hænderne, skal du lave stræk-og-fold bevægelser.

Nu skal du i gang med at tilsætte de sidste 100 g vand – det der kaldes bassinage.

Mål først dejens temperatur, og temperér vandet herefter – du kan bruge bassinagen til at rette dejen ind mod de optimale 26-29° ved enten at lade vandet være lidt varmere eller lidt koldere end dejen.

Tilsæt vandet lidt ad gangen, imens du ælter i yderligere ca. 5-8 minutter. Hold øje med, at dejen ikke begynder at smide vand eller falder fra hinanden. Dejen skal være glat og føles ensartet.

Tilsæt salt, og ælt yderligere 2-3 minutter. Ælter du i hånden, skal du knuge og folde saltet ind i dejen, som nu vil spænde kraftigt op.

Første hævning og foldninger

Overfør dejen til en passende beholder med låg. Dejen skal nu hæve 3-3½ timer, hvor du hver halve time skal fugte hænderne og lave en serie af spolefoldninger.

Mellem foldningerne skal dejen stå lunt med låg på, så den holder temperaturen. Brug gerne et termometer til at holde øje.

Ved anden omgang foldninger skal havregrøden indarbejdes i dejen: Opvarm grøden på komfuret til 26-29°. Den vil være tyk i konsistensen.

Vend forsigtigt dejen ud på et rent bord uden mel og gerne stænket med vand, og stræk nænsomt dejen ud til et kvadrat, der er et par centimeter tykt. Fordel halvdelen af grøden i en bane midt på dejkvadratet, så den dækker den midterste ⅓ af dejen. Fold den ene side af dejen hen over grøden, og fordel så resten af grøden ovenpå dette stykke. Fold dernæst den sidste ⅓ af dejen henover. Fold nu det lange stykke dej sammen til et kvadrat ved først at folde ⅓ af dejen ind over midten og dernæst den sidste ⅓.

Læg dejen tilbage i beholderen, og sæt den til at hvile i 30 minutter inden næste omgang foldninger. Dejen skal hæve med et sted mellem ⅓ og ½ gang og kunne bestå en flydetest. Dumper dejen testen, forlænger du hævningen inklusive foldninger hver halve time.

Første formning og bordhvil

Overfør dejen til et rent bord, og del den i to lige store dele med din dejhakker. Form med din ene hånd og dejhakkeren i den anden hver enkelt dejklump til en rund, opspændt form. Lad dejene hvile på bordet i ca. 30 minutter.

Sidste formning og hævning

Bland hvede- og rismel, og drys dejen med en smule af blandingen.

Vend nænsomt den første dej på hovedet. Du skal nu strække og folde dejen til et rundt brød – en boule. Vend nu den glatte side af dejen i en skål med havregryn, så hele overfladen på nær undersiden – der skal vende opad i hævekurven – er godt dækket af havre.

Vip dejen op i en rund hævekurv så lukningen ligger opad, og gør det samme med den anden dej.

Lad dejene stå et lunt sted ½-1 time, inden du sætter dem tildækket i køleskabet natten over.

Bagning

Tjek dine deje – de skal være hævet en smule, og dejen skal springe tilbage, når du prikker til den. Er du ikke helt tilfreds, kan du lade dem stå et lunt sted i ½-1 time.

Varm din støbejernsgryde med låg ved 270° varmluft i 30 minutter.

Drys en smule ris- og hvedemel på det ene brød, mens det stadig ligger i hævekurven. Tag iført grillhandsker gryden ud af ovnen, tag låget af, og vend nænsomt den første dej på hovedet i gryden. Læg tre 5-7 mm dybe buede snit med en skarp dejsnitter. Sæt låg på, stil gryden tilbage i ovnen, og skru ned til 250°. Bag i 20 minutter.

Tag låget af gryden, skru ned på 230°, og bag brødet i 15 minutter – eller til det er gennembagt og flot mørkebrunt. Overfør brødet til en rist, så det kan køle af.

Varm gryden med låg op ved 270°, og bag det andet brød på samme måde.

Tip

På Meyers Youtube-kanal kan du se videoer af de forskellige foldeteknikker.

Ingredienser

Grød

40 g finvalsede havregryn
200 g vand

Brøddej

200 g bageklar hvedesurdej
650 g vand
900 g hvedemel (mindst 12% protein)
100 g fuldkornshvedemel
28 g salt

Desuden

1 håndfuld rismel
1 håndfuld hvedemel
2 håndfulde finvalsede havregryn

Find opskriften i Meyers Surdejsskole

Find bogen her