Der er ganske enkelt stil over at kunne lave sine egne, smørbagte croissanter, men det kan være en kunst at nå frem til et luftigt resultat med de helt rigtig lag. Vi guider dig igennem, hvordan du laver vidunderlige croissanter, som imponerer. Husk at sæt tiden af til det, da det kræver mange foldninger og hævning over flere omgange. Men det er uden tvivl arbejdet værd!

Sådan gør du

Bland vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, det kolde hvedemel samt sukker og salt, og ælt dejen sammen i 3-5 minutter på maskine eller i hånden til du har en fast, kold dej. Læg dejen i køleskabet i 30 minutter.

Læg smørret mellem to stykker bagepapir, og bank det ud med en kagerulle til en firkant på ca. 15x15 cm. Undgå at arbejde for meget med smørret, da det så vil blive blødt.

Tag dejen ud af køleskabet og tryk den ud på et meldrysset bord, så den kommer til at måle ca. 25x25 cm. Læg smørret på midten af dejen, og fold alle 4 dejsider ind over smørret, så du får en lille firkant. Smørret skal være helt dækket. Tryk forsigtigt dejen lidt fladere, og sæt den så i køleskabet igen i ca. 30 minutter, til den er gennemkold.

Tag dejen ud, læg den på det meldryssede bord, og rul forsigtig dejen aflang, så den bliver ca. 1 cm høj. Fold de 2 ender ind mod hinanden, og fold 1 gang til, så du får 4 lag smør, og sæt dejen i køleskabet igen. Vent 30 minutter, gentag så den samme rulleprocedure en gang til, og sæt dejen på køl bagefter. Lad dejen blive gennemkold – det tager ca. 30 minutter.

Rul den kolde dej til en aflang firkant på 60x30 cm. Del dejen på midten, så du har 2 stykker á 60x15 cm, og skær hvert stykke i 10 trekanter. Rul hver trekant sammen til en croissant fra den brede ende, uden at trække for meget i den, da dejen så vil sprænge.

Sæt croissanterne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve til dobbelt størrelse, ca. 1-2 timer.

Pensl croissanterne med sammenpisket æg, og bag dem ved 200° i ca. 15 minutter. Afkøl dem på en bagerist.

Tip

Du kan fryse de rå croissanter, og tage dem op efterhånden som du ønsker at bage dem. sæt de frosne croissanter i køleskabet aftenen før de skal bages, og lad dem tø op og samtidig hæve stille og roligt natten over. Næste morgen tages croissanterne ud på køkkenbordet, hvor de skal stå 1 time og få stuetemperatur inden de bages som normalt. Croissanterne kan holde sig i fryseren i maksimum 1 måned.

Ingredienser

3 dl koldt vand
2 dl koldt mælk
2 æg
60 g gær
1 kg hvedemel (opbevaret i fryseren natten over)
120 g sukker
25 g havsalt
500 g smør (til indrulning)