Der er ganske enkelt stil over at kunne lave sine egne, smørbagte croissanter, men det kan være en kunst at nå frem til et luftigt resultat med de helt rigtig lag. Vi guider dig igennem, hvordan du laver vidunderlige croissanter, som imponerer. Husk at sæt tiden af til det, da det kræver mange foldninger og hævning over flere omgange. Men det er uden tvivl arbejdet værd!

Sådan gør du

Bland vand, mælk og surdej sammen i en rørekedel og opløs gæren heri. Tilføj æg, alt mel, sukker og salt, og rør dejen sammen ved lav hastighed til den har samlet sig (det tager 3,5 min.). Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til 25 x 25 cm. Sæt nu dejen på køl i 15 min.

Bank det kolde smør ud til 15 x 15 cm og sæt det på køl i køleskabet eller fryseren i minimum 15 min. Undgå at arbejde for meget med smørret, da det så vil blive blødt.

Efter 15 min. tages dejen ud af køleskabet eller fryseren og rulles på den lange led ned til et rektangel med en tykkelse på ½ - 1 cm. Fold begge de korte sider ind til midten så de rammer hinanden. Til sidst lægges de to korte sider ind over hinanden.

Vend dejen 90 grader og rul de korte sider længere, indtil dejen er nede på ca. 2 cm i tykkelsen. Sæt dejen tilbage i køleskabet eller fryseren og lad den hvile i 30 min.

Gentag rulleprocessen en gang til, så du i alt har rullet og foldet af to omgange. Sæt dejen tilbage i køleskabet i 30 min., inden du bruger den.

Rul dejen ud, så den er 30 cm i bredden og ca. ½ cm tyk. Skær stykket ud i trekanter. Placer en dejtrekant, så spidsen peger mod dig selv. Rul dejen op fra den brede side, ind mod dig selv. Brug tommelfingeren til at holde lidt igen på dejen, så dejen strammes en smule op undervejs og får form som en croissant.

Læg croissanten på en bageplade med bagepapir og sørg for at dejtrekantens spids vender ned mod bagepladen. Tryk croissanten lidt ned og lad den hæve til dobbelt størrelse (det tager typisk 2-3 timer).

Pensl croissanterne med et sammenpisket æg og bag dem ved 200-220° varmluft i 8-14 minutter.

Tip

Du kan fryse de rå croissanter og tage dem op efterhånden, som du ønsker at bage dem. Sæt de frosne croissanter i køleskabet aftenen før, de skal bages, og lad dem tø op og samtidig hæve stille og roligt natten over. Næste morgen tages croissanterne ud på køkkenbordet, hvor de skal stå 1 time og få stuetemperatur, inden de bages som normalt. Croissanterne kan holde sig i fryseren i maksimum 1 måned.

Ingredienser

785 g hvedemel* (mindst 12 g protein)
30 g gær
15 g salt*
70 g sukker*
60 g æg (svarende til ca. 1 mellemstort æg)
200 g sødmælk
200 g koldt vand
35 g surdej
500 g koldt smør
*opbevares på frost inden brug

Find opskriften i Meyers Bageri

Alle de bedste opskrifter på brød og kager fra Meyers eget bageri

Find bogen her