Tilbage til opskrifter

Babka med mørk chokolade og muscovadosukker

Der er noget dramatisk og nærmest eventyrligt over det her krogede stykke bagværk, der menes at stamme fra de jødiske samfund i Østeuropa. Udgaven med chokolade, der er blevet den mest gængse form, blev gjort populær af jødiske bagere i New York.

Sådan gør du

Rør mælk, gær og æg sammen i en skål. Tilsæt sukker, salt og mel, og rør dejen sammen på en røremaskine ved lav hastighed, indtil dejen har samlet sig – eller i hånden. Skær det kolde smør i tern, og ælt det ind i dejen ved lav hastighed, indtil du ikke kan se smørret mere. Sæt hastigheden op til medium – eller ælt med mere intensitet i hånden – indtil dejen slipper skålens sider. Vend dejen ud på en smule mel, og fold den et par gange ind over sig selv, så du laver en rektangulær form. Læg dejen i et fad, og dæk den med et klæde. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager 1-1,5 time på køkkenbordet.

Chokoladefyld

Rør smør, sukker, kakao og hakket chokolade sammen i en kasserolle over lav varme. Det skal kun lige akkurat smelte sammen. Lad fyldet kølet helt af på køkkenbordet til en smørbar konsistens.

Sukkerlage

Rør sukker og vand sammen ved lav varme i en lille kasserolle. Sukkeret skal kun lige opløses.

Formning og bagning

Smør en springform med indsats grundigt i smør. Drys et tyndt, men jævnt lag mel ud på arbejdsbordet, og rul dejen ud til et rektangel på 25 x 65 cm. Fordel chokoladefyldet ud over hele stykket, og rul dejen sammen som en roulade på den lange led, så du får en pølse på 65 cm. Lad dejen ligge med samlingen opad, og skær den igennem langs samlingen, så du får to halve pølser. Lad begge skæreflader pege opad. Placér nu den ene diagonalt oven på den anden, stadig begge med skærefladerne opad. Flet nu de to dejpølser sammen, og drej løbende, så skærefladerne bliver ved med at være opad. Når du har snoet færdig til én stang, så læg den i springformen, og forbind enderne så godt, du kan. Dæk springformen med et klæde, og lad kransen hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted – det tager 1½-2 timer.

Bag ved 190° i 20-25 minutter. Tjek, om babkaen er færdigbagt, ved at trykke let på den. Den skal være spændstig, så dit tryk ikke efterlader en fordybning. Hvis du synes, babkaen er ved at blive for mørk, kan du lægge et stykke alufolie løst over den i de sidste ca. 8-10 minutter af bagningen. Så snart babkaen er ude af ovnen, skal den pensles med sukkerlagen og have lov at stå og køle en smule af, inden du serverer den – den må dog gerne stadig være lun.

Ingredienser

230 ml sødmælk
25 g gær
1 æg
50 g sukker
1 ½ tsk sukker
480 hvedemel
40 g koldt smør

Chokoladefyld

220 g usaltet smør
90 g muscovadosukker
35 g kakao
240 g mørk chokolade

Sukkerlage

125 g sukker
¾ dl vand

Find opskriften i Meyers jul