Sådan gør du
Dag 1
Æblemos
Skyl, tør og halver æblerne. Befri dem for kernehuset, og skær æblerne i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med sukker. Bring det hele forsigtigt i kog under låg (så får du hurtigt dampen til at virke på æblerne). Det tager ca. 5 minutter. Fjern låget, og lad æblerne koge godt igennem i ca. 20 minutter.
Kom husblassen i en stor skal med koldt vand, og lad det stå i 2-3 minutter. Hæld så vandet fra, og fyld nyt på. Lad det stå i 5 minutter, hæld igen vandet fra, og knug husblassen. Kom den i æblerne, og lad æblestykkerne koge helt møre uden låg, til en fast og tæt mos - det skal ske under hyppig omrøring.
Tag gryden fra varmen, og kør en tur med stavblenderen, til det hele er findelt. Tilsæt æbleeddike efter smag, så der bliver en god balance mellem syre og sødme. Lad mosen køle af, og kom den i en tætsluttende beholder. Opbevar mosen i køleskabet til dagen efter.
Makroner
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af flormelissen med den flade siden af kniven, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukkeret med mandelmel, formelis og æggehvide i en skål, og rør det sammen. Tilsæt marmelade (æblemosen). Det er vigtigt, at massen er ensartet og til at sprøjte ud igennem en sprøjtepose.
Forvarm ovnen til 160 grader. Fyld massen i en sprøjtepose med en rund 10 mm-tylle. Sprøjt massen ud på bageplader med bagepapir - sprøjt i små makroner på størrelse med en gammeldags 5-krone, og sørg for at have afstand imellem dem, da de breder sig en smule under bagningen.
Bag makronerne i ca. 15-20 minutter i midten af ovnen, til de er gyldne. Lad dem køle helt af på pladen, inden du flytter på dem. Opbevar makronerne i en lufttæt beholder.
Dag 2
Kransekagemasse
Del marcipanen i mindre stykker, og kom den i en røremaskine.
Rør sukker og æggehvider sammen i en skål. Sæt den i vandbad, og rør rundt en gang imellem (sørg for at vandbadet ikke er varmere end 40 grader, ellers risikerer du, at æggehviderne koagulerer). Sukkeret skal opløses helt. Hæld derefter sukkermassen over marcipanen under omrøring. Blandingen er færdig, når den er homogen. Kom kransekagemassen i en beholder eller direkte ned i en engangssprøjtepose med en stor rund eller stjerneformet tylle, og stil den i køleskabet i nogle timer, så den kan køle af og sætte sig.
Sandkagedej
Pisk blødt smør og sukker lyst og luftigt i en røreskål. Tilsæt vaniljekorn. Tilsæt æggene, et ad gangen, og pisk godt igennem efter hvert æg, så de bliver optaget i smørret.
Sigt mel og bagepulver sammen, og vend det i smørblandingen. Kom dejen i en engangssprøjte, og opbevar den i køleskabet, medmindre den skal bruges med det samme.
Mazarindej
Riv marcipanen ned i en stor røreskål. Tilsæt sukker, og lad det køre sammen med marcipanen ved hjælp af en rørekrog - enten på rørmaskinen eller elpiskeren. Indarbejd herefter det bløde smør i marcipan-sukkerblandingen. Skift til piskeris, og pisk æggene i, et ad gangen. Vend til sidst mel i. Kom dejen i en engangssprøjte, og opbevar den i køleskabet, medmindre den skal bruges med det samme.
Crumble
Kom alle ingredienser i en stor skål, og gnid smørret ud i de tørre ingredienser. Sørg for at holde blandingen så løs som muligt. Kom blandingen i en beholder med et tætsluttende låg, og opbevar den i køleskabet, medmindre den skal bruges med det samme.
Arme riddere
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad. Pisk med en gaffel æg, vaniljesukkeret og resten ad sukkeret sammen i en skål. Tilsæt mælken lidt ad gangen. Dyp hvert enkelt stykke brød i mælken (helt ned under). Lad ridderne ligge og trække lidt på en tallerken, før du steger dem. Varm en pande op, og kom smør på. Lad det bruse en lille smule. Læg brødstykkerne på panden. Drys lidt kanelsukker på oversiden. Vend brødskiverne, når de er brune. Drys lidt kanelsukker på den allerede stegte flade. Læg de færdigstegte skiver over på en stor tallerken. Lad brødskiverne afkøle of ligge klar til de skal bruges.
Æblemonster-samling
Forvarm ovnen til 180 grader. Klip et stort stykke bagepapir til, så det passer indvendigt til rugbrødsformen.
Byg kagen op. Begynd med at sprøjte et tyndt lag sandkagedej ud i formen, og bred så dejen ud med bagsiden af en spiseske. Læg 20 makroner på en tallerken, stænk dem med calvados'en, og fordel de vædede makroner i et lag ovenpå sandkagedej. Dæk med et 3-4 cm tykt lag sandkagedej og mazarindej - tag en sprøjtepose ad gangen og sprøjt først den ene dej ud i et zigzag-mønster, og fyld så hullerne med den anden dej. Fordel æblestykkerne over dejen. Dæk med resten af sandkagedejen og mazarindejen på samme måde som før, så de havner lidt indimellem hinanden. Fordel et lag æblemos udover dejen. Læg de færdige arme riddere over, så de dækker overfladen. Dæk igen med æblemos.
Sprøjt nogle baner kransekagemasse i begge sider af formen, men lad en kløft være åben i midten, og fyld lidt ekstra æblemos ned igennem kransekage-kløften. Drys med crumbledej, og smæk så monsteret ind midt i ovnen, og lad det bage i ca. 1 time og 45 minutter. Hold øje med at monsteret ikke bliver mørkt på overfladen - dæk evt. til med et stykke alufolie undervejs. Måske skal monsteret så have lidt ekstra bagetid.
Lad æblemonsteret køle lidt af i formen på en bagerist, inden du forsigtigt tager det ud af formen, og lader det køle helt af. Nyd monsteret i skiver.
Ingredienser
Æblemos
750 g æbler
200 g sukker
5 blade husblas
lidt æbleeddike (efter smag)
Makroner (ca. 40 stk.)
1 vaniljestang
250 g flormelis
250 g mandelmel eller fintblendede, smuttede mandler
110 g æggehvide (ca. 3 1/2 stk.)
40 g æblemos
Kransekagemasse
375 g marcipan med mindst 60% mandler
150 g sukker
3 dl æggehvide
Sandkagedej
115 g blødt smør
115 g sukker
1 kornet vaniljestang
3 store æg
135 g hvedemel
4 stk bagepulver
Mazarindej
150 g god marcipan med mindst 60% mandler
150 g rørsukker
100 g blødt smør
2 mellemstore æg
50 g hvedemel
Crumble
75 g hvedemel
25 g mandelmel eller fintblendede, smuttede mandler
75 g koldt smør
75 g brun farin
Arme riddere
1 kornet af vaniljestang
30 g sukker
1 mellemstort æg
2 dl sødmælk
50 g smør
kanelsukker
5 skiver daggammelt hvedebrød uden skorpe
Desuden
1 dl Calvados eller anden æblebrandevin
300 g skrællede æbler i mindre stykker (ca. 5-6 æbler)
1 rugbrødsform med høje kanter (3,3 liter)