Det saftige æblebagværk er en god anledning til at få aktiveret eb pastamaskine, der står forsømt hen på køkkenskabet. Turen gennem pastamaskinen giver dejen rullelag efter croissantforbillede. Server æblelommerne lune. 

Sådan gør du

Forbered surdejen

Opfrisk surdejen med hvedemel og vand og lad den stå, indtil den topper og er bageklar. Det kan times til alt fra 3-12 timer ved hjælp af temperaturen.

Æblekompot

Skræl æblerne, og fjern kernehuset. Skær æblerne i fine tern, og kom dem i en lille gryde sammen med sukker og vand. Kog op, og lad der så simre ved mellem varme, indtil æblerne er klare og vander er væk. Det tager ca. 20 minutter. Lad kompotten køle af i mindst 30 minutter.

Æltning

arm kærnemælken op til 30°, og hæld den i en røreskål. Tilsæt surdej og æg, og rør det sammen. Tilsæt sukker, salt og mel, og ælt dejen ved mellem hastighed i en røremaskine eller i hænderne, til dejen slipper skålens kanter og kan bestå en glutenprøve. Spænd dejen op til en kugle. Dæk den med et klæde, og lad den hvile i 1 time på køkkenbordet.

Udrulning og fyldning

Rul dejen gennem pastamaskinen ad 3 omgange, startende med en tyk indstilling og sluttende med den tyndest mulige, så du får et langt og tyndt dejbånd. Drys lidt mel på bordet, og læg dejen på bordet. Smør smørret ud på dejbåndet i et tyndt, jævnt lag. Rul det sammen på den lange led, så du får en kort og tyk roulade. Læg rouladen på et let meldrysset bræt, dæk den løst med husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskabet i 1 time.Beklæd et tyndt spækbrædt eller en tilsvarende plade, der kan være i køleskabet, med bagepapir. Skær rouladen i ca. 1½ cm tykke skiver. Tag en skive op i begge hænder, og brug begge hænders tommelfingre til at presse blidt i midten af rouladen, så du former den som et kræmmerhus – vær så forsigtig som muligt, så du ikke laver hul i den. Fyld ’kræmmerhuset’ med kompot, og luk så den så til i toppen med et let klem, så du har en lukket lomme med æblekompot i. Sæt den på brættet med bagepapir, og fyld de andre lommer på samme måde.

Hævning

Dæk æblelommerne løst med husholdningsfilm, og lad dem hæve i 6-7 timer på køkkenbordet og dernæst i køleskabet natten over.

Bagning

Glid bagepapiret med æblelommerne over på en bageplade, og lad dem hæve lunt i 2-3 timer på køkkenbordet – stadigt løst overdækket, så de ikke tørrer ud. Pensl lommerne med et sammenpisket æg, og bag dem ved 200° varmluft i 13-15 minutter, til de er mørkt gyldne og sprøde. Lad dem køle lidt af på en rist, og sigt så lidt flormelis ud over dem – spis dem endelig, mens de stadig er lune.

Ingredienser

Æblekompot

200 g æble (klargjort vægt, uden skræl og kernehus)
30 g sukker
25 g vand

Dejen

95 g kærnemælk
100 g bageklar lys surdej
1 æg
45 g sukker
3 g salt
240 g hvedemel ( mindst 12 % protein)
100 g blødt smør

Desuden

1 æg til pensling
flormelis til drys

Find opskriften i Meyers Surdejsskole

Find bogen her