Du har sikkert hørt, at vi bør spise lidt mindre kød og betydelig mere grønt – for vores sundheds og for planetens skyld. Sidste år satte The EAT-Lancet Commission for Food, Planet and Health sig for at undersøge, hvordan fremtidens måltid bør skrues sammen, hvis vi i 2050 skal brødføde en befolkning på 10 milliarder mennesker – samtidig med at vi bremser klimaforandringer og andre trusler mod vores planet.
Vi har kigget forskerne i kortene for at forstå, hvordan vores livretter skal se ud i fremtiden, hvis vi skal forene vores kærlighed til god mad med et ansvar for vores planet.
En ændring af vores fødevaresystem – nu
Klima er på alles læber og har også fået topplacering på den politiske dagsorden. Overalt bliver der talt og skrevet om, hvordan vi kan efterlade en klode, der har det lidt bedre end den, vi selv overtog. Der er efterhånden ikke tvivl om, at man ikke kan undgå at kaste et blik på vores fødevareproduktion og madvaner. I dag står det globale fødevaresystem efter nogle beregninger for omkring 17 % af al drivhusgasudledning, og i fremtiden vil der være endnu flere maver, der skal mættes.
The EAT-Lancet Commission for Food, Planet and Health har brugt to år på at undersøge, hvordan verden i fremtiden kan brødføde flere mennesker på en bæredygtig måde. Kommissionen udgøres af 20 forskere fra hele verden indenfor ernæring, sundhed, landbrug, fødevarepolitik og bæredygtighed. Opgaven har været at pege på hvad, der skal til på fødevareområdet, hvis vi skal have en chance for at indfri FN’s verdensmål og Paris-aftalen. Det kræver øjeblikkelig handling. Og rapporten er også blevet set som opråb til myndigheder og politikere verden over.
Idealmåltider for vores og planetens sundhed
Resultaterne af kommissionens arbejde er her i foråret blevet offentliggjort i en rapport, der blandt andet skitserer, hvordan vi i fremtiden skal spise, hvis vi vil skabe en bæredygtig fødevareproduktion.
Kosten har fået navnet Planetary Health Diet, fordi den både skal være bæredygtig og sundhedsfremmende for mennesker.
For at sikre, at folk verden over har de bedste betingelser for at ændre deres madvaner, har kommissionen fremhævet fem punkter:
Gøre sundere mad lettere tilgængelig for alle befolkningsgrupper (tilskud til udsatte grupper, afgifter på oksekød, informationskampagner, grønnere tilbud i offentlige køkkener og generel øget, offentlig opmærksomhed på sund mad)
Sørge for dyrkelse af mere varierede afgrøder (i stedet for som nu at satse på størst mulig volumen i et smalt udvalg af sorter, bør landmænd i stedet satse på afgrøder, der tilgodeser sundhed hos både mennesker og miljø),
Intensivere indsatsen mod et mere bæredygtigt landbrug
Strengere regler for styring af hav og land (eksempelvis ingen udvidelse af landbrugsjord)
En generel indsats mod madspild.
Årligt topmøde i Stockholm
12. juni blev det årlige topmøde 'EAT Stockholm Food Forum' afholdt, hvor op mod 1000 politikere, forskere og ledere fra hele verden mødes for at diskutere, hvordan vi kan transformere fremtidens globale fødevareproduktion i en sundere og mere bæredygtig retning.
Meyers Madhus bidrog med en menu, der blev serveret for alle deltagere, og som naturligvis levede op til principperne for Planetary Health Diet. Claus Meyer deltog også og præsenterde menuen, der blandt andet bestod af beef jerky i en vegansk version, lavet med tørrede roer, hummus på gule ærter, kål og græskarkerner, ærtesuppe, makrel-ceviche, grød med kylling og koldskål med skovmærke.
Hvordan ser fremtidens måltid ud?
Det kommer nok ikke som en stor overraskelse, at af EAT-Lancets hovedbudskaber er et opgør med vores store indtag af kød. Danmark ligger i den tunge ende med et gennemsnitligt kødforbrug på over 700 g om ugen, fjerkræ undtaget. EAT-lancet anbefaler - omkring 100 gram – eller 14 gram om dagen.
Det giver naturligt behov for at finde protein fra et andet sted, og her kommer planteriget ind i billedet. Vi skal blive bedre til at bruge de plantebaserede proteinkilder, især bælgfrugterne som bønner, linser og kikærter.